Baydemir: Güneydoğu yatırımdan pay alamıyor

Güncelleme Tarihi:

Baydemir: Güneydoğu yatırımdan pay alamıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2007 15:13

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Türkiye nüfusunun yüzde 10’unu oluşturan Güneydoğu Anadolu'nun yatırım teşviklerinin ancak yüzde 6 dolayında pay aldığını belirterek, "Dolayısıyla, ne Diyarbakır ne de bölge bırakın pozitif ayrımcılığı, daha nüfusu oranında bile yatırım alamamaktadır. Bu durum her geçen gün kentsel ve bölgesel sosyo-ekonomik geri kalmışlık meselesini derinleştirmektedir" dedi.

TMMOB Makine Mühendisleri Odası tarafından beşincisi düzenlenen ve iki gün sürecek olan GAP ve Sanayi Kongresi, Diyarbakır'da yapılıyor. Kongreye TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı, AKP Milletvekili Kutbettin Arzu, Büyükşehir Belediye Başkanı Baydemir, Dicle Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fikri Kahraman, Makina Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi Başkanı Hakan Subaşı ile ilk kademe belediye başkanları ve akademisyenler katıldı.

Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda gerçekleştirilen kongrenin açılışında konuşan Baydemir, Hazine Müsteşarlığı’nın resmi verilerine göre, 2007 yılı Ocak-Temmuz dönemindeki teşviklerden aslan payını alan ilk 10 il arasında bölgenin hiçbir ilinin olmadığına dikkat çekti.

"TOPLAM İSTİHDAMDAN YÜZDE 6.6 PAY ALIYORUZ"

Nüfusuyla ülke nüfusunun yüzde 2’sini oluşturan Diyarbakır'ın 139. 2 milyon YTL ile toplam yatırım teşviklerinin ancak yüzde 0.83’ünü alarak 26. sırada kaldığını ifade eden Baydemir, "Türkiye nüfusunun yüzde 10’unu oluşturan Güneydoğu Anadolu, Hazine Müsteşarlığı’nın verilerine göre, son 4 yılın Ocak-Temmuz dönemlerinde toplam yatırım teşviklerinin ancak yüzde 6.1’ini alabilmiştir. Aynı dönemde, bölgemiz Türkiye genelinde yaratılan istihdamdan ancak yüzde 6.6 pay alabilmiştir" diye konuştu.

"BÖLGE, NÜFUSU ORANINDA YATIRIM ALAMIYOR"

Baydemir, Diyarbakır’ın Türkiye’nin 16 büyükşehir belediyesi arasında kişi başına yatırım miktarı olarak ancak 15. olabildiğine belirterek, şunları söyledi:

"Dolayısıyla, ne Diyarbakır ne de bölge, bırakın pozitif ayrımcılığı, daha nüfusu oranında bile yatırım alamamaktadır. Bu durum her geçen gün kentsel ve bölgesel sosyo-ekonomik geri kalmışlık meselesini derinleştirmektedir. 2003?2007 döneminde nüfusuna oranla aldığı kamu yatırımı itibariyle ilk 3 sırayı alan Büyükşehir belediyeleri Eskişehir, Kocaeli ve Ankara olmuştur.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!