Başsavcılık'tan MİT TIR'ları açıklaması: O görüntüler dosyada yok

Güncelleme Tarihi:

Başsavcılıktan MİT TIRları açıklaması: O görüntüler dosyada yok
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2015 11:33

Suriye’ye malzeme taşırken savcılar tarafından durdurulan MİT’e ait TIR’larda yapılan aramaların fotoğrafları ve kamera görüntüsü bugünkü Cumhuriyet Gazetesi ve internet sitesinde yer almıştı. Cumhuriyet gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar hakkında soruşturma başlatan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yapılan açıklamada, "O görüntüler dosyada yok" denildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, internet sitelerindeki yayın içeriklerine erişimin engellenmesi talebi ise kabul edildi. Görüntülerle ilgili haber, dış basında da yer buldu.

Haberin Devamı

2014 yılının ocak ayında, Türkiye’den Suriye’ye malzeme götürürken Adana ve Hatay’da durdurulan TIR'larda silah ve mühimmat bulunduğu iddia edilmiş, ancak hükümet ve güvenlik kaynakları “Türkmenlere insani yardım malzemesi taşındığını” öne sürmüştü.

TIR'larla silah taşınmasına ilişkin dosya hakkında takipsizlik kararı verilirken, bu TIR'lara yönelik ihbarlar üzerine operasyonları yapan savcılar ve jandarma yetkilileri daha sonra tutuklanmıştı.

Cumhuriyet’in manşetine göre jandarma, savcı nezaretinde TIR’daki konteynerleri açıyor. Kapakların hemen altında bir miktar ilaç, onların da altında havan ve top mermisi ile makineli tüfek mermileri olduğu görünüyor.

BAŞSAVCILIK'TAN AÇIKLAMA

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan açıklamada, "TCK'nın 327, 328 ve 330'uncu maddeleri ile 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun 6 ve 7. maddeleri uyarında "devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme" "siyasi ve askeri casusluk" "gizli kalması gereken bilgileri açıklama" "terör örgütünün propagandasını yapmak" suçlarından söz konusu yayınları yapanlar hakkında soruşturma başlatılmıştır" denildi.

İşte Başsavcılığın açıklaması:

Haberin Devamı

Başsavcılıktan MİT TIRları açıklaması: O görüntüler dosyada yok

Soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili İrfan Fidan, nöbetçi İstanbul Sulh Ceza Mahkemesi'ne başvurarak, söz konusu haberle ilgili içerik, görüntü ve fotoğrafların yayınlanmasının engellenmesini istedi.

''MİLLİ GÜVENLİK AÇISINDAN SAKINCALI''

Savcılığın yazısında, "İstanbul Terörle Mücadele Şubesi tarafından hazırlanan tutanaklarda belirtilen internet sitelerinde yapılan yayınların, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin ulusal ve uluslararası yararları ve milli güvenliği bakımından sakınca doğuracak mahiyette bulunduğu ve başsavcılığın soruşturma dosyası kapsamında Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne sahte ihbar ve sahte delillerle tuzak kuran tutuklu şüpheliler tarafından gerçeğe aykırı olarak oluşturulan kurgu doğrultusunda yapıldığının anlaşıldığı" iddiasına yer verildi.

Haberin Devamı

Başsavcılıktan MİT TIRları açıklaması: O görüntüler dosyada yok

Milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi bakımından gecikmesinde sakınca bulunan acil yayınlar kapsamında, 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun'un 8/a maddesine göre karar verilmesi istenen yazıda, "Ekte gönderilen internet sitelerinin içeriğinin erişime engellenmesine, aynı mahiyetteki yayınların içeriklerinin engellenmesine, içeriğin yayından çıkarılmaması halinde ilgili sitelere erişimin tamamen engellenmesine karar verilmesi talep olunur" denildi.

ENGELLEME TALEBİ KABUL EDİLDİ

MİT tırlarına ait olduğu belirtilen fotoğrafların yayınlandığı Cumhuriyet gazetesinin genel yayın yönetmeni Can Dündar hakkında soruşturma başlatan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, internet sitelerindeki yayın içeriklerine erişimin engellenmesi talebi kabul edildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu, MİT tırlarına ait olduğu belirtilen fotoğrafların yayınlandığı Cumhuriyet gazetesinin genel yayın yönetmeni Dündar hakkında Terörle Mücadele Kanunu kapsamında soruşturma başlattı. Soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili İrfan Fidan, nöbetçi İstanbul 8. Sulh Ceza Hakimliği'ne başvurarak, söz konusu haberle ilgili içerik, görüntü ve fotoğrafların yayınlanmasının engellenmesini istedi.

Talebi değerlendiren hakimlik, 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun'un 8/a maddesine göre, internet sitelerindeki söz konusu yayınların içeriklerinin engellenmesine karar verdi. Hakimlik, içeriğin yayından çıkarılmaması halinde ilgili sitelere erişimin tamamen engellenmesine hükmedileceği uyarısında da bulundu.

Haberin Devamı

Yasin Aktay: MİT TIR’ları ÖSO’ya gidiyordu

Geçtiğimiz günlerde Odatv internet sitesinde yer alan görüntülü habere göre, AK Parti Siirt milletvekili adayı ve AK Parti Dış İlişkiler’den Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay, Adana ve Hatay’da durdurulan MİT TIR’larının Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) gittiğini söylemişti.

Başsavcılıktan MİT TIRları açıklaması: O görüntüler dosyada yok
Yasin Aktay: MİT TIR’ları ÖSO’ya gidiyordu


TIR görüntüleri dış basında

CUMHURİYET gazetesinin Suriye’deki muhaliflere silah taşıdığı iddia edilen MİT TIR’larıyla ilgili manşeti yabancı basında da yer aldı. Tepkiler şöyle:

* AP (Associated Press-ABD): “Gazete, fotoğrafların Ocak 2014’te yerel otoritelerin arama için bir konvoyu durdurduğunda istihbarat yetkilileri ile karşı karşıya kalmalarına neden olayı gösterdiğini yazıyor. Hükümet yetkilileri konvoyun insani yardım taşıdığı konusunda ısrar etmişti. ABD’de yaşayan Fethullah Gülen’in iktidarı istikrarsızlaştırmayı hedefleyen komplosunun bir parçası olduğunu söylemişlerdi. Bu aramaların emrini veren yetkililer kısa süre önce tutuklanmıştı.” AP’nin bu haberi New York Times gazetesinin internet sitesinde de yayınlandı.

Haberin Devamı

* AFP (Fransız Haber Ajansı): Bir Türk gazetesi, Türk istihbarat servisinin Suriye’deki muhaliflere silah taşıdığı öne sürülen TIR’ların fotoğraf ve videolarını yayınladı. Türk hükümeti bu TIR’ların Suriye’deki Türkmen toplumuna insani yardım olduğunu öne sürmüştü. Cumhuriyet gazetesinin internet sitesinde yayınlanan görüntülerde müfettişler, güvenlik güçleri ve savcı nezdinde metal bir konteyneri açarken görülüyor. Yetkililer, önce ‘kırılabilir’ yazan kutuları açıyor ve antibiyotik buluyor. Ancak bu kutuların altında onlarca havan topu gözüküyor.

BAKMADAN GEÇME!