Başlık parası kalktı evlenenler çoğaldı

Güncelleme Tarihi:

Başlık parası kalktı evlenenler çoğaldı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 20, 2000 00:00

Haberin Devamı

MUŞ'ta, eski Vali Aslan Kütük'ün köylerde başlık parasının kaldırılması konusundaki ısrarlı tutumu ve köy heyetlerinin aynı yönde karar almasından sonra, özellikle kırsal kesimde evlenen çift sayısında belirgin artış oldu.

Muş'un köylerinde genellikle bir kız için istenilen başlık parasanın 3-4 milyar lira arasında değiştiğini anlatan köylüler, gençlerin bu parayı sağlaması için uzun süre büyük kentlerde çalışması gerektiğini, ancak başlık parasının kaldırılmasıyla artık birçok köyde bu tür sorunun yaşanmadığını söylediler.

Başlık parasını geçen yıl ilk kez kaldırarak diğer köylere örnek olan merkeze bağlı Yukarı Süzme'de bu yıl 26 çift dünyaevine girdi.

Yukarı Süzme Köyü Muhtarı Fevzi Kapışka, köylerinde başlık parası uygulamasının etkili olduğu dönemde, yılda ortalama 10 düğün yapılabildiğini, ancak sayının bu yıl arttığını söyledi.

Yörede başlık parasını kaldıran ilk köy olarak çevre köylere seslerini duyurduklarını anlatan Muhtar Kapışka, ‘‘Bu yıl köyümüzde 26 çift dünyaevine girdi. Ayrıca nişanlananların sayısında da önemli artış var. Bir bu kadar gencimiz de nişanlanarak evliliklerine ilk adımı attı. Bu, bizi memnun ediyor’’ dedi.

Başlık parasını kaldıran yörede, bu yıl, Dağdibi köyünde 22, Kıyıbaşı köyünde 14 çiftin dünyaevine girdiği öğrenildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!