Başdenetçi seçiminde soru yağmuru

Güncelleme Tarihi:

Başdenetçi seçiminde soru yağmuru
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2012 14:22

YENİ oluşturulan Kamu Denetçiliği’ne AK Partililerin oylarıyla dördüncü turda “Başdenetçi” seçilen eski Yargıtay üyesi Mehmet Nihat Ömeroğlu, henüz yemin edip göreve başlamadan Meclis’te önerge yağmuruna tutuldu.

Haberin Devamı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran ise, “Kamu denetçiliğine güvenmeyin, ambalaja kanmayın, ürün defolu. Kamu denetçisi, AKP temsilcisi” diyerek Ömeroğlu’na dönük suçlamalarını iki ayrı önergeyle Meclis gündemine taşıdı.

Ömeroğlu’nun Meclis Genel Kurulu’nda başdenetçi seçilmesinin ardından Meclis İnsan Hakları Dilekçe Karma Komisyonu da 5 denetçiyi seçerek Kamu Denetçileri Kurulu’nu tamamladı. Denetçi olarak eski AK Parti Milletvekili Mehmet Elkatmış ile Abdullah Cengiz Makas, Zekeriya Aslan, Muhittin Mıhçak ve Serpil Çakın seçildi. Karma komisyon, başvuran 733 kişi arasından seçimini yaptı.

CHP: TARAFSIZ KALABİLİR Mİ?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Oran ise şunları söyledi:
“Halk arasında ombudsman diye biliniyor. Amacı: Devletle vatandaş arasında bir şikayet mekanizması yaratmak. Yani ombudsman demek, vatandaşın şikayetini çözen adam demek. Bu kurumun en iyi işleyen örneği İsveç’te var. Ben de İsveç’i çok iyi bilirim, orada ombudsman ne yapar? Halk adına devletten hesap sorar.
Yani ombudsman’ın nasıl olması lazım? Hem hükümetle hem kamu kurumundan hesap sorabilmesi lazım. Onlarla bir ilişkisi olmaması lazım. Ombudsman bağımsız ve tarafsız olacak. Seçilenle bir sorunum yok. İnsan olarak değerlidir. Ama THY kendisini almış Washington’a götürmüş. Orada yemiş içmiş. Bedelini THY ödemiş. Oğlu THY’de çalışıyor. Arkadaşlarının 5 yılda geldiği mevkiye o 2 yılda gelmiş. Yönetmeliğe de uygun olmadığı söyleniyor. Şimdi bu kişi, bu kuruma tarafsız kalabilir mi?

YEMİN ETMEDEN ÇEKİLSİN

Bakıyoruz geçmişte, TBMM Başkanı Cemil Çiçek de kendisiyle çalışmak istemiş. Şimdi TBMM Başkanına yönelik bir şikayet gelse bu kişi tarafsız kalabilecek mi? Gerekirse hükümetten de hesap sorması lazım. Başbakan’ın oğlunun nikah şahidi olmuş. Bu uygulamanın AB uygulaması ile ne alakası var? Hükümet daha başlamadan işi bitirdi. Halkımıza diyorum ki kamu denetçiliğine güvenmeyin, ambalaja, pakete, kanmayın, etikete inanmayın ürün defolu. Kamu denetçisi, AKP temsilcisi. Bilin ki ne zaman başınız dara düşerse, o kapı size kapalı. Sayın Ömeroğlu’nu da bir yargıç olarak gereğini yapmaya davet ediyorum, yemin bile etmeden bu görevden çekilmelidir.”

YANIT BEKLEYEN SORULAR

Oran, Meclis Başkanı Cemil Çiçek ve Başbakan Tayyip Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle iki önergeyi de Meclis Başkanlığı’na verdi. Oran’ın soruları şöyle:
“TBMM’de 27 Kasım 2012 tarihinde yapılan seçimde Başdenetçiliğe seçilen eski Yargıtay Üyesi Mehmet Nihat Ömeroğlu’nun, Adalet Bakanlığınız döneminde Hukuk İşleri Genel Müdürlüğüne vekaleten atadığınız doğru mudur? Adalet Bakanlığınız döneminde Mehmet Nihat Ömeroğlu’nun Bakanlık Müsteşarlığına getirilmesi için Nisan 2003’te atama kararnamesi hazırladınız mı? Başdenetçi Mehmet Nihat Ömeroğlu’nun, emrinizdeki eski bir bürokrat olması nedeniyle şu anda bulunduğunuz konum da göz önüne alındığında başdenetçilik seçim sürecinde diğer adaylara göre psikolojik bir üstünlük sağladığı iddialarının gerçeklik payı nedir? Ömeroğlu’nun, 6 Kasım 2012’de davet edildiği THY’nin Washington açılış seferine icabet ettiği doğru mudur?

Mehmet Nihat Ömeroğlu’nun, anılan seferde işadamı (business) sınıfında seyahat ettiği, Washington’da 5 yıldızlı otelde THY hesabından konakladığı, yemek ve diğer ikramların, kent içi gezi ve turların yine THY tarafından karşılandığı iddiası doğru mudur?

ETİK KURUL KARARLARINA UYGUN MU?

Bu iddialar doğru ise Ömeroğlu’nun, her yıl yüzlerce davada taraf olan bir şirketin bedava gezi teklifini kabul ettiği dikkate alındığında, başlıca niteliği adalet, tarafsızlık ve dürüstlük olması gereken Başdenetçiliğe seçilmesi Başbakanlık Kamu Görevlileri Etik Kurulu’nun benzeri vakalarda aldığı çok sayıda ‘hediye alma ve menfaat sağlama’ ilke kararlarına aykırılık oluşturmaz mı?

25 Ekim 2010’da nikah şahitliğini yaptığınız Burak Ömeroğlu’nun, THY’de basamakları hızla tırmanarak önce Lojistik Müdürü, daha sonra ise Doğu Avrupa ve Rusya Kargo Bölge Müdürü olarak atanmasında etkiniz oldu mu? Burak Ömeroğlu’nun, İnsan Kaynakları Prosedürü’nün Bölüm VII, Görevde Yükselme (Terfi) başlıklı 2/b ile Yurt Dışı İşyerleri başlıklı B/1-a1 ve B/1-c maddelerine aykırı biçimde 5 yıllık hizmet koşulu yerine getirilmeksizin kısa sürede bölge müdürü olarak atanması THY’nin yerleşik uygulamalarına ters değil midir?

KURUM SAKATLANMAZ MI?

Başdenetçi Mehmet Nihat Ömeroğlu’nun, THY ve THY yöneticilerinin taraf olduğu uyuşmazlıklarda tarafsız olamayacağı yönündeki kaygının gerçeklik payı nedir?

Almanya eski Cumhurbaşkanı Christian Wulff’un resmi gezilerden elde ettiği uçuş millerini özel gezilerinde kullandığının ortaya çıkması üzerine istifa ettiği dikkate alındığında, THY tarafından tüm masrafları karşılanan bedava bir gezi ve ikram teklifini kabul ettiği öne sürülen Ömeroğlu’nun, Genel Başkanı olduğunuz AKP’nin adayı olarak ortaya çıkıp Başdenetçi seçilmesi ombudsmanlık kurumunu sakatlamış olmuyor mu? Henüz göreve başlamadan Ömeroğlu’nun istifa etmesi için kendisine çağrıda bulunacak mısınız?”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!