Balyoz’da 19 tahliye

Güncelleme Tarihi:

Balyoz’da 19 tahliye
Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 2010 00:00

‘Balyoz Planı’ iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında emekli Orgeneral Çetin Doğan’ın da aralarında bulunduğu tutuklu 19 kişinin tahliyesine karar verildi. 6’ya düşen tutuklu sayısı Albay Köylü’nün tutuklanmasıyla 7’ye çıktı.

İSTANBUL 12’nci Ağır Ceza Mahkemesi, Balyoz Güvenlik Harekâat Planı soruşturması kapsamında aralarında emekli Orgeneral Çetin Doğan’ın da bulunduğu tutuklu 19 askerin tahliyesine karar verdi. 11’i muvazzaf, 8’i emekli 19 askerin tahliyesiyle tutuklu sayısı 6’ya düştü. Ancak, İkinci Ergenekon davasının sanığı Albay Cengiz Köylü’nün bu soruşturmadan da tutuklanmasıyla sayı 7’ye yükseldi.

19 kişiyle bu soruşturma kapsamında bugüne kadar en yüksek sayıda tahliye kararına imza atan üye hâkim Oktay Kuban’ın gerekçesi ise şöyle: “Kuvvetli suç şüphesi olgusunun bulunmaması, tutuksuz yargılamanın yargının amacına ulaşmasına engel oluşturmaması, yüklenen suçların hukuki vasfının değişme ihtimali, şüphelilerin savcılık tarafından serbest bırakılması, bir kısım şüphelilerin sorgu hâkimliğince serbest bırakılması, avukatların itirazı üzerine mahkeme heyetlerince serbest bırakılması.”

Köylü tutuklandı

İkinci Ergenekon davasının tutuklu sanığı Albay Cengiz Köylü, tutuklu bulunduğu Hasdal Askeri Cezaevi’nden dün Beşiktaş’taki adliye binasına getirilerek, Balyoz soruşturmasını yürüten Cumhuriyet Savcısı Mehmet Berk tarafından sorgulandı. Köylü, ‘Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs’ iddiası ile mahkemece tutuklandı. Köylü, bu soruşturma kapsamında 23 Şubat’a sorgulanıp serbest bırakılmıştı.

Tahliye edilenler

Emekli askerler; Korgeneral Engin Alan, Orgeneral Çetin Doğan, Tuğgeneral Süha Tanyeli, Tuğgeneral İzzet Ocak, Albay Kubilay Aktaş, Albay Suat Aytın, Albay Bülent Tuncay, Albay Ümit Özcan. Muvazzaf tutuklular Tümamiral Semih Çetin, Tümgeneral İhsan Balabanlı, Tuğgeneral Bekir Memiş, Albay Yüksel Gürcan, Albay Levent Çehreli, Albay Abdullah Zafer Arısoy, Albay Recep Yıldız, Albay Mustafa Önsel, Yarbay Ali Rıza Sözen, Astsubay Musa Fariz, Yarbay Hanifi Yıldırım. Tutukluluğu devam edenler şunlar: Tuğgeneral Mehmet Kaya Varol, Albay Emin Küçükkılıç, Albay İhsan Çuhadaroğlu, muvazzaflar Albay Murat Özçelik, Yarbay Ertuğrul Uçar, Astsubay İmdat Çolak.

Türk halkını yanımda hissettim

EMEKLİ Orgeneral Çetin Doğan, cezaevi çıkışı yaptığı açıklamada, “Türk halkını arkamda hissettim” dedi. Doğan şöyle konuştu: “Saat çok geç oldu. Siz evinize gidin ben de gideyim. Yazılan mektuplar, çekilen telgraflar için çok teşekkür ederim. Orada da bir görev yaptığıma inanıyorum. Adalet yerini bulacaktır. Ama umarım gecikmiş olarak değil. İnşallah sonunu da getiririz. Hep beraber, güzel ve aydınlık günlere, ulusça kavuşacağımıza inanıyorum. Tahliye ile ilgili ancak ‘Gecikmiş bir olay’ diyebiliyorum.”

38 günde 35 tahliye

BALYOZ soruşturması kapsamında 23 Şubat 2010’da başlayan savcılık sorguları 4 gün sürmüş, 16’sı emekli toplam 41 asker tutuklanmıştı. İlk tutuklamaların üzerinden geçen 38 günde İstanbul 11’inci ve 9’uncu ağır ceza mahkemeleri heyetleri ile İstanbul 12’inci Ağır Ceza Mahkemesi üye hâkimi Oktay Kuban tarafından toplam 35 kişi tahliye edildi.

Tahliyeler arka arkaya geldi

İstanbul 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi heyeti de önceki gün aynı soruşturma kapsamında tutuklanan 6’sı muvazzaf, 3’ü emekli asker toplam 9 şüphelinin tahliye edilmesine, “tutuklama için kuvvetli suç şüphesinin varlığı ile tutuklama sebeplerinin bulunması gerektiği konusunun şüpheliler yönünden söz konusu olmadığı” gerekçesiyle karar vermişti. Kararda, “yasaya göre bir şahsın tutuklanabilmesi için öncelikle kuvvetli suç şüphesi varlığının gerektiğine ve bunun tek başına yeterli olmayıp tutuklama sebeplerinin de bulunmasının zorunlu olduğuna” dikkat çekildi. Mahkeme Başkanı Nurettin Ak ise karşı oy kullanmıştı.

Önceki gün tahliye edilenler: Tümamiral Ali Deniz Kutluk, Tümamiral Ramazan Cem Gürdeniz, Konya İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Hüseyin Özçoban, emekli Korgeneral Metin Yavuz Yalçın, Kurmay Albay Hasan Basri Aslan, emekli Koramiral Feyyaz Öğütçü, Yarbay Yusuf Kelleli, Tuğamiral Cem Aziz Çakmak ve Albay Taylan Çakır önceki gün tahliye edilmişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!