AYM’den kritik iptal

Güncelleme Tarihi:

AYM’den kritik iptal
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2023 07:00

Anayasa Mahkemesi, “üye olmadan örgüt adına suç işleme” suçunu kanunilik şartını taşımadığı gerekçesiyle iptal etti. Hukukçular bu iptalden Ogün Samast davasının da etkilenebileceğini öne sürdü.

Haberin Devamı

Anayasa Mahkemesi (AYM), Türk Ceza Kanunu’nun 220. maddesindeki örgüt suçlarıyla ilgili önemli bir karara imza attı. AYM, “örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen kişi, ayrıca örgüte üye olmak suçundan da cezalandırılır” hükmünü kanunilik şartını taşımadığı gerekçesiyle Anayasa’ya aykırı görerek iptal etti. AYM’nin, İstanbul ve Patnos Ağır Ceza Mahkemeleri’nin başvurusu üzerine aldığı kararında, örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlenmesi halinde farklı bir ceza yaptırımının öngörülmesi gerektiğine dikkat çekildi. Kural ile herhangi bir somut delil bulunmadan ve nasıl katkıda bulunduğu dikkate alınmadan kişilerin “örgüte üye olmak” gibi son derece ağır bir suçtan, örgüt üyesinden daha ağır şekilde cezalandırıldığına vurgu yapıldı.

Haberin Devamı

4 AY SONRA YÜRÜRLÜKTE

İptal kararı dört ay sonra yürürlüğe girecek. Bu süreçte Meclis’te yeni düzenlemeye gidilecek. Olası lehe düzenlemeden ise bu suçun sanık ve şüphelileri yararlanacak. Kararın Hrant Dink’in katili Ogün Samast hakkında açılan yeni davayı ve bu suçtan hakkında soruşturma ve dava açılanları da etkileyebileceği öne sürüldü. Mahkemeler iptal kararıyla yok hükmünde sayılacak düzenlemeyi uygulayamayacağından bu suçtan yargılananların durumu yeniden değerlendirilecek. Bu dört aylık süreçte TİP’li Ahmet Şık gibi bu suçtan kesin ceza alanların da iptal kararı yürürlüğe girdiğinde itiraz etmeleri söz konusu olabilecek. Eski Cumhuriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı ve Cumhuriyet gazetesi davasının sanıklarından avukat Akın Atalay sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, kararın Samast’a açılan yeni davayı düşüreceğini savunarak “Samast’a yeni bir dava daha açılmıştı ya, işte o da güme gitti” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!