AYM’den 1 Mayıs kararı Taksim sembolik bir değer

Güncelleme Tarihi:

AYM’den 1 Mayıs kararı Taksim sembolik bir değer
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2023 07:00

Anayasa Mahkemesi (AYM) Genel Kurulu, 2014 ve 2015’te 1 Mayıs kutlamalarının Taksim Meydanı’nda yapılmasının engellenmesine ilişkin kararların “Toplantı ve gösteri yürüyüşü” düzenleme hakkının ihlali olduğuna ve manevi tazminat ödenmesine karar verdi. AYM’nin bu kararı örnek oluşturuyor.

Haberin Devamı

AYM, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), dönemin DİSK Başkanı Kani Beko, mevcut Başkanı Arzu Çerkezoğlu ile Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ve dönemin KESK Başkanı Lami Özgen’in de aralarında bulunduğu başvuruculara iki başvuruda ayrı ayrı 18’er bin lira manevi tazminat ödenmesine de hükmetti.

ORADA BULUNMA HAKKI

AYM, 2016 yılında yapılan başvuruları gündemine alarak 7 yıl sonra 12 Ekim’de karara bağlarken “Taksim’in 1977 yılında yaşanan ve 34 kişinin ölümüyle sonuçlanan olaylar nedeniyle başta sendikalar ve işçiler olmak üzere toplumun belli kesimleri için sembolik bir değer olduğu” vurgulandı. Kararda, özetle şöyle denildi:

Taksim Meydanı, yalnızca 1 Mayıs günü orada bulunanların dayanışmasını değil aynı zamanda emekçilerin ortak hafızasının varlığını göstermektedir. Bu durumda kendisini o kültürün bir parçası olarak gören her kişinin 1 Mayıs günlerinde Taksim Meydanı’nın ifade ettiği anlamı doğrudan tecrübe etmek ve edindiği tecrübeyi kuşaklar boyunca aktarmak için orada bulunma hakkı vardır.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!