Aylan bebek fotoğrafı insanları uyandırdı

Güncelleme Tarihi:

Aylan bebek fotoğrafı insanları uyandırdı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2016 23:12

Vietnam Savaşı’nda, Amerikalıların attığı napalm bombası sonrası dehşet içinde kaçan vücudu yanmış küçük kız olarak savaşın sembolü haline gelen Kim Phuc, Zülfü Livaneli’nin 50. sanat yılı için İstanbul’daydı. Ve kendi fotoğrafıyla, Bodrum sahiline cansız bedeni vuran Aylan bebeğin fotoğrafını, bu sözlerle karşılaştırdı...

Haberin Devamı

Onun fotoğrafı, tarihin akışını değiştiren en ikonik fotoğraflardan biriydi... Kim Phuc, 9 yaşındayken Vietnam Savaşı’nda atılan bir napalm bombasının kurbanı oldu. Phuc’un yanmış çıplak vücuduyla dehşet içinde kaçarken çekilen fotoğrafı, savaşın korkunçluğunu öyle etkileyici bir şekilde gözler önüne serdi ki, bu acının bitmesinde rol oynadı.

Phuc, yaralarına rağmen hayatta kaldı. 14 ay tedavi gördü, 17 operasyon geçirdi. Huzuru, Kanada’ya yerleştikten sonra buldu. 1994’ten beri UNESCO İyi Niyet Elçisi olan Phuc, yakın arkadaşı Zülfü Livaneli’nin sanattaki 50. yıl etkinliği için İstanbul’daydı. Tören öncesi Phuc’la bir araya geldik. İstanbul’a ilk defa gelen Phuc, “En çok başıma ne geldiği ve nasıl affedebildiğim soruluyor. Bundan memnunum çünkü hikâyem insanlara ümit veriyor” diye başladı sözlerine.

Haberin Devamı

Aylan bebek fotoğrafı insanları uyandırdı

DÜNYANIN KALBİNE DOKUNAN FOTOĞRAF

İkonik fotoğrafının üzerinden 45 yıl geçmiş. Vietnam Savaşı bitti ama dünyanın savaşları bitemedi... Bununla ilgili şöyle konuşuyor: “Çok üzgünüm. Keşke benim 9 yaşında yaşadığım acının başka fotoğraflarını görmeseydim. Napalm bombasıyla yaralanmış bir çocuğun fotoğrafı, insanların Vietnam Savaşı’nı görme şeklini değiştirdi. Dünyaya dağılıp kaplere dokunan kuvvetli bir fotoğraf bunu yapabilir. Aylan Bebek’in fotoğrafı da böyleydi. Aylan Bebek bugünün savaşının kurbanıydı. O öldü ama fotoğrafı insanları uyandırdı.”

Aylan bebek fotoğrafı insanları uyandırdı

‘YÜREKTEKİ YARA DAHA ZOR İYİLEŞİR’

YARALARI sebebiyle yıllardır tedavi gören Kim Phuc, ruhtaki yaraların tedavisinin çok daha zor olduğunu söyledi ve arkadaşımız Zeynep Bilgihan’a şöyle dedi: “Kalpteki görünmez yaraların iyileşmesi hiç kolay değil. Çocukken acı ve kızgınlıkla baş etmek kolay olmadı ama inanç sayesinde herkesi affetmeyi öğrendim. Tanrı’ya şükür kalbim tedavi oldu.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!