Ayı saldırılarına karşı arılara koruma

Güncelleme Tarihi:

Ayı saldırılarına karşı arılara koruma
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2009 16:51

HAKKARİ'nin Şemdinli İlçesi'ndeki arıcılar, terazili sistem kullanarak arılarını son günlerde saldırılarını arttıran ayılardan korumaya çalışıyor.

Bölgenin en kaliteli balının ürettiklerini savunan Şemdinli Balı üreticileri, kovanlarını ayılardan korumaka amacıyla seferber oldu. Arıcılar, ayıların öldürülmesininmenin yasak olması nedeniyle bir dizi önlem aldı. Üreticiler, geliştirdikleri sistemle ayıları korkutup bir daha kovanlara saldırmamalarını sağlıyor. Bal üreticileri, ayılara karşı önlem amaçlı olarak yaptıkları ilginç yöntemi şöyle anlattı:
Terazi şeklinde yaptığımız kefelerin birine taş ile teneke bırakıyoruz. Kefenin diğerine ise branda ile sardığımız su borusu döşüyoruz. Su brandayı doldurunca taş ağır oluyor. Ve yere dökülüyor, Böylelikle taş sert bir şekilde tenekeye değince ses çıkartıyor. Kovanlara yanaşmaya çalışan ayılarda, insanların olduğunu sanarak, kovanlara yanaşmıyor. Geceleri can güvenliğimiz olmadığı için kovanlarının yanında kalamıyoruz. Yaptığımız ve teraziye benzer bu ilginç yöntemle arılarımızı ayılara karşı korumak zorunda kalıyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!