Aşiretlerden düğüne cenazeye yeni kriter! ‘Açık mendil’den ‘kapalı zarf’a geçtiler

Güncelleme Tarihi:

Aşiretlerden düğüne cenazeye yeni kriter ‘Açık mendil’den ‘kapalı zarf’a geçtiler
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 31, 2023 07:00

Van’da bir araya gelen 3 aşiretin temsilcileri, büyük masrafın yapıldığı düğün ve taziyelerle ilgili yeni kararlar aldı. Taziyeler 3 günden 2 güne düşürüldü, takı için masaya kurulan ‘açık mendil’ geleneği yerine de ‘kapalı zarf’ usulüne karar verildi.

Haberin Devamı

Van ve çevresinde yapılan düğün ve taziyeler, aileler için masraflı olduğu için Başkale ilçesinde bulunan Ertuşi, Botan ve Merzikan aşiretlerinin ileri gelenleri, muhtarlar ve kanaat önderleri bir araya gelerek yeni kararlar aldı. Yapılan görüşmelerde alınan ortak kararlarla, düğünlerde miktarın ilan edilmesi için masaya kurulan 'açık mendil' geleneğine son verildiği, yerine ise 'kapalı zarf' usulüne geçildiği belirtildi. Aynı şekilde düğün sahibi için büyük maddi sıkıntıya neden olan gelinin köyden ya da ilçeden alınarak gelinlik ve kuaför için kente götürülmesi usulünün de kaldırılarak yerine gelenek ve göreneklere göre hazırlık yapılmasına karar verildi. Aşiret mensupları, 3 gün yemekli yapılan taziyeleri de 2 güne düşürdü. 

ESKİ ÂDETE GERİ DÖNÜŞ

Haberin Devamı

Ertuşi aşireti lideri ve bölgenin kanaat önderinden olan İskender Ertuş, “Aşiret olarak aldığımız bu karar neticesinde kurallara uymayacak olan düğün sahiplerinin düğünlerine hiçbir şekilde katılım olmayacak. Örf ve geleneklerimizde daha önce yöresel elbiselerle düğünler yapılıyordu. Atalarımızın yaptıkları gibi bizler de düğünlerimizi bu âdetlere göre yapacağız. Kara bayram olarak adlandırılan âdetler de kaldırıldı” dedi.                     m Harun AKSU / DHA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!