Arınç'tan Ethem Sarısülük açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Arınçtan Ethem Sarısülük açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 2013 00:00

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Gezi protestosu sırasında hayatını kaybeden Ethem Sarısülük'ün ölümüyle ilgili yargılanan polisin serbest bırakılmasıylı ilgili, "Yani tutuksuz yargılanması bu konudan aklandığını göstermez. Polisi linç etmeye kalkmışlar, vücuduna 37 taş isabet etmiş" dedi. Bu arada Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı bünyesinde görev yapan Memur Suçları Soruşturma Bürosu Yazı İşleri Müdürü Zekeriya Ünalmaz'ın da Sarısülük’ü vuran polis memuru için tutuksuz yargılama kararı veren hakimi twit atarak kutladığı ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Gezi Parkı eylemlerine destek amacıyla yapılan gösteride öldürülen Ethem Sarısülük’ü vurduğu iddia edilen polis memuru A.Ş., çıkarıldığı Ankara 13. Sulh Ceza Mahkemesi’nce, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Savcı, ifadesinin ardından A.Ş.’yi tutuklanması talebiyle mahkemeye sevk etti. Ankara 13. Sulh Ceza Mahkemesi’ndeki ifadesinde A.Ş.’nin, “Bir anda grubun içinde kaldım. Kaskımı ve copumu aldılar. Saldırıp tekmelemeye başladılar. Beni linç edip öldürmelerinden korktum. Kendimi korumak için havaya ateş açtım” dediği öğrenildi.

ARINÇ'TAN ETHEM SARISÜLÜK AÇIKLAMASI

Mahkeme ayrıca, zanlıya adli kontrol kapsamında yurtdışına çıkış yasağı ile haftada bir gün karakola imza şartı getirdi.


Polisi bırakan hakime “adamsın” tebriği
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı bünyesinde görev yapan Memur Suçları Soruşturma Bürosu Yazı İşleri Müdürü Zekeriya Ünalmaz, Ethem Sarısülük’ü vuran polis memuru için tutuksuz yargılama kararı veren hakimi twit atarak kutladı.

Ünalmaz yayınladığı mesajında, “Gezi olaylarında Ethem Sarısülük’ün ölümüne neden olduğu belirtilen polis memuru hakkındaki tutuklama istemini reddeden hakim adamsın ellerinden öpüyorum” ifadesini kullandı. Ünalmaz’ın attığı bu twit, sosyal medyada da tepkiyle karşılandı. Daha sonra ise bu hesaba erişilememesi dikkat çekti.

Öte yandan Ünalmaz’ın KPSS’deki kopya skandalı soruşturmasını yürüten Savcı Şadan Sakınan’ın katibi olduğu, geçtiğimiz aylarda ise şu anda bulunduğu göreve terfi ettiği öğrenildi.
ARINÇ: POLİSE LİNÇ TEŞEBBÜSÜNDE BULUNULMUŞ, VÜCUDUNA 37 TAŞ İSABET ETMİŞ

Bakanlar Kurulu toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Arınç,  Ethem Sarısülük'ün ölümüne neden olan zanlı polisin mahkemece serbest bırakılmasıyla ilgili olarak şunları söyledi:
"Bu konuyla ilgili soruşturmanın yapıldığını ve iddialar çerçevesinde eğer polis kurşunuyla yaralanmış ve ölümüne sebebiyet vermişse ben neticesiz kalmayacağını, yargı sürecinin mutlaka devam edeceğini ve bir adil kararın ortaya çıkacağını, bundan önceki toplantıda da ifade etmiştim. Maalesef o günden bu yana Ethem Sarısülük hayatını kaybetti, ona Tanrı'dan rahmet diliyorum. Bir polis memuru hakkında, onun tabancasından çıkan kurşunla ölmüş olabileceği konusunda yargı sürecinde bir gelişme olmuştur. Kendisi mahkemeye tutuklama talebiyle sevk edilmiş ancak adli kontrol kararıyla tutuksuz yargılanmasına karar verlimiştir.  Yani tutuksuz yargılanması bu konudan aklandığını göstermez. Yargı süreci sonunda verilecek kararın adil bir karar olması çok daha doğrudur ve beklentilerimiz bu yöndedir. Ancak olayla ilgili olarak niçin adli kontrol kararıyla tutuksuz yargılanmasına karar verilmiştirin izahı, belki şu bakımdan mümkün olabilir. Toplanan delillerle ve olayı tamamen kaydetmiş video ve kamera kayıtlarıyla polis memurunun göstericiler kalkanını gasbetmişler, daha sonra linç teşebbüsünde bulunulmuş. Vücuduna 37 adet taş isabet etmiş, çok sayıda yumruk ve tekme almış."

Haberin Devamı



'SORUŞTURMA DEVAM EDİYOR'

Haberin Devamı

Meşru müdafaa durumu olup olmadığının tamamen yargının vereceği karara bağlı olduğunu dile getiren Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ama bunun üzerine kendisi havaya iki el ateş ederek kaçmaya çalışmış. Üçüncü el ateş sırasında da eline isabet eden taştan dolayı silahın düşmesiyle böyle bir olayın meydana gelebileceği bir kanaat olarak mahkemede yer almış. Silahın balistik muamelesinin bitmiş olduğunu ancak adli tıp konusunda kesin kararın henüz verilmediğini biliyorum. Adli soruşturma devam etmektedir. Eğer adli soruşturmanın sonucunda yargı sürecinde bilerek ve kasten bu olaya sebebiyet verildiği ortaya çıkarsa adil mahkemenin bu konuda kararını hep beraber bekleyeceğiz ama olayın cereyan tarzına göre kendisini koruma iç güdüsüyle böyle bir harekette bulunduğu da sabit olursa mahkeme şüphesiz ona göre bir karar verecektir. Biz şüphesiz vefat eden yurttaşımızın yanındayız, böyle bir olayın meydana gelmesini hiçbirimiz arzu etmezdik. Ama gösteriler sırasında, o karışıklık sırasında bu olayın nasıl meydana geldiği, hem şahit ifadeleri hem kamera kayıtları hem de adli tıbbın vereceği kararla kesinlikle ortaya çıkmış olacak."





Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!