Anzak tören alanında içki içmediler

Güncelleme Tarihi:

Anzak tören alanında içki içmediler
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 2006 14:41

Çanakkale Savaşları'nda yaşamlarını yitiren Avustralyalı ve Yeni Zelandalı askerler için savaşların 91'inci yıldönümünde düzenlenen ‘Şafak Ayini’ne yaklaşık 10 bin Anzak torunu katıldı. Sabaha karşı saat 05.30'da başlayan törenler, Anzak birliklerinin 25 Nisan 1915'de çıkarma yaptıkları Anzak Koyu'nda gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

Şafak Ayini törenine Avustralya Genel Valisi Michael Jeffery, Yeni Zelanda Temsilciler Meclisi Başkanı Margaret Wilson, Çanakkale Vali Yardımcısı Hasan Şenses'le yabancı ülkelerden gelen askeri ve sivil temsilciler katıldı.

Avustralyalı ve Yeni Zelandalılar Şafak Ayini'ne katılmak için dün akşam saatlerinden itibaren Anzak Koyu'na gelmeye başladı. Erken gelenler portatif tribünlerde yer bulurken çok sayıda Avustralyalı ve Yeni Zelandalı ise her yıl olduğu gibi bu yılda geceyi çimler üzerinde geçirdi. Anzak torunları üşümemek için uyku tulumlarını ve battaniyelerini de yanlarında getirdi. Anzak Koyu'na bakan Arı Burnu, lazerle aydınlatıldı.

Avustralya Genel Valisi Michael Jeffery, tören öncesi alanda dolaşarak vatandaşlarıyla sohbet etti. Şafak Ayini'ne iki kızıyla birlikte katılan Avustralyalı Jeneffer Wiarburu, “İlk defa Türkiye'ye geliyorum. Burada yaşananları hatırlamak çok önemli” diye konuştu. 10 yıldır Avustralya'nın Sidney kentinde yaşayan 23 yaşındaki Türk genci Onur Gayrak da “Farklı duygular içerisindeyim. İki ülke insanlarının burada buluşması dostluk açışından çok güzel” dedi.

Haberin Devamı

Sabaha karşı başlayan törenler iki dev ekrandan ziyaretçilere yansıtıldı. Şafak Ayini'nde Avustralya Genel Valisi Jeffery ile Yeni Zelanda Temsilciler Meclisi Başkanı Wilson birer konuşma yaptı. Genel Vali Jeffery, 91 yıl önce Avustralyalı ve Yeni Zelandalı askerlerin şafak sökerken bu koydan çıkarma yaptıklarını, Türk askerinin de vatanlarını cesur şekilde savunduklarını anlattı. Modern Türkiye'nin kurucusu ve başarılı bir asker olan Mustafa Kemal Atatürk'ün emrindeki cesur askerlerin, saygıyı hak eden mücadele verdiklerini belirten Jeffery, çıkarmanın ilk gününde 2 bin asker kaybettiklerini hatırlattı. Jeffery, “Bu savaştan geriye fedakarlık ve karşılıklı saygıya dayalı ortak bir tarih kaldı” diye konuştu.

Yeni Zelanda Temsilciler Meclisi Başkanı Margaret Wilson da Çanakkale Savaşı'nın birçok ülkedeki genç nesillerin yok olmasına ve toplumlarda derin acılar yaşanmasına neden olduğunu belirtti. Yeni Zelanda'nın çalışabilir durumdaki erkek insan gücünün yüzde 20'sinin Çanakkale Savaşı'nda hayatını kaybettiğini ifade eden Wilson, “Tıpkı Türk toplumunda olduğu gibi bizde de bazı aileler tamamen yok oldu” diye konuştu. Wilson, Türk halkıyla Yeni Zelandalılar'ın yüz yıl önce neredeyse birbirlerini hiç tanımadıklarını ilk temaslarının Çanakkale'de olduğunun söylenebileceğini belirterek, “O savaşın öksüz kalan torunları bugün burada bir araya geldiler. Birbirlerine saygı duymayı savaşta öğrendiler. Bugün ülkelerimiz arasındaki bu yakın ilişkilerin temellerini bu yarımadada ölenler attı” dedi.

Haberin Devamı

Avustralya Deniz Kuvvetleri Komutanı Koramiral Russ Shalders, devletlerine hizmet etmek için hayatlarını feda eden tüm askerleri anmak için bir araya geldiklerini belirterek, bugün bir asker olarak Çanakkale Savaşı’ndaki koşulların zorluğunu ve bu şartlarda savaşan askerlerin cesaretlerini anlamaya çalıştıklarını söyledi.
Atatürk'ün Avustralyalı annelere ‘Evlatlarınız artık bizim evlatlarımızdır’ mesajını Türk Silahlı Kuvvetleri'nden Üsteğmen Ercan Aslan Türkçe ve İngilizce okudu. Kırmızı karanfil ve lalelerden oluşan çelenklerin konulmasının ardından geleneksel Şafak Ayini, Avustralyalı rahip Greg Flynn tarafından gerçekleştirildi. Şafak Ayini törenleri iki dakikalık saygı duruşu sonrasında milli marşların çalınması ve göndere Türkiye, Avustralya ve Yeni Zelanda bayraklarının çekilmesiyle sona erdi. Bu arada Avustralya askeri bandosunun çaldığı İstiklal Marşı'nı Avustralyalı Colin Slater okurken, Avustralya milli marşını da bir Türk'ün okuması uzun süre alkışlandı.

Haberin Devamı

TÖREN ALANINDA İÇKİ İÇİLMEDİ

Öte yandan geçmiş yıllarda ayinin yapıldığı tören alanında akşam saatlerinden itibaren bira içmeye başlayan ve zaman zaman da taşkınlık yapan Anzak torunları bu kez kendi hükümetlerinin uyarısına kulak verdi ve tören alanında içki içilmedi. Tören alanında herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı. Bazı turistler atalarının çıkartma yaptığı sahilde memleketlerine götürmek üzere taş topladı.

LONE PİNE'DA TÖREN

Anzak Koyu'ndaki Şafak Ayini'nden sonra törenlere Lone Pine (Yalnız Çam) adlı Avustralya Şehitliği'nde devam edildi. Lone Pine'daki anma törenlerine Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, Çanakkale Valisi Orhan Kırlı, Gelibolu İkinci Kolordu Komutanı Korgeneral Dursun Bak, Avustralya Genel Valisi Micheal Jeffery, Yeni Zelanda Temsilciler Meclisi Başkanı Margaret Winson ve anma yıldönüme katılan ülkelerin askeri ve sivil temsilcileriyle, Çanakkale'ye gelen çok sayıda Avustralyalı katıldı.

Haberin Devamı

Avustralyalı yetkililer Lone Pine'daki anma törenlerinde yaptıkları konuşmalarda, Çanakale Şavaşları'na katılan Avutralyalı askerlerin mektuplarından alıntılar okudu. Avustralya Şehitliği'ndeki törenler sırasında Avustralyalı bir rahip tarafından ayin düzenlendi, ilahiler okundu. Lone Pine'daki törenler çelenk koyma, saygı duruşu ve milli marşların çalınmasıyla son buldu.

Bu arada, tören öncesi, Avustralya Genel Valisi Michael Jeffery, vatandaşları arasında dolaştı. Avustralyalılar, genel valilerine oyuncak ayı armağan etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!