Anzak Koyu'nda Şafak Töreni düzenlendi

Güncelleme Tarihi:

Anzak Koyunda Şafak Töreni düzenlendi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 2006 09:11

Çanakkale Kara Savaşları'nın 91'inci yılı törenlerinin ikinci gününde, Anzak Koyu'nda Şafak Töreni düzenlendi.

Haberin Devamı

Gelibolu Yarımadası'na dün gece geç saatlerden itibaren geçmeye başlayan yaklaşık 10 bin Avustralyalı ve Yeni Zelandalı konuğun, sabahın ilk saatlerinde Anzak Koyu'nda hazırlanan tören alanında yerlerini almasıyla Şafak Töreni başladı. Törende konuşan Avustralya Genel Valisi Michael Jeffery, 91 yıl önce Avustralyalı ve Yeni Zelandalı askerlerin şafak sökerken bu koydan çıkarma yapmaya başladığını, Türk askerinin ise vatanlarını cesur şekilde savunma mücadelesi verdiğini söyledi.

Jeffery, çıkarmanın ilk saatlerinde ağır kayıplar veren askerlerinin, Mustafa Kemal yönetimindeki 57. Alay ile karşılaştıklarını anımsattı. Modern Türkiye'nin kurucusu ve başarılı bir asker olan Mustafa Kemal Atatürk'ün emrindeki cesur askerlerin, saygıyı hak eden şekilde mücadele ettiklerini ifade eden Jeffery, çıkarmanın ilk gününde 2 bin asker kaybettiklerini belirtti.

Haberin Devamı

Jeffery, Çanakkale Savaşı'nda yer alan bütün tarafların yalnızca birbirleriyle değil çetin savaş koşullarıyla da mücadele ettiğini belirterek, zaman içinde askerler arasında saygı ve dostluk kurulduğunu kaydetti ve “Bu savaştan geriye fedakarlık ve karşılıklı saygıya dayalı ortak bir tarih kaldı” diye konuştu.

YENİ ZELANDA ÇALIŞABİLİR ERKEK GÜCÜNÜN YÜZDE 20'SİNİ ÇANAKKALE'DE KAYBETTİ

Yeni Zelanda Temsilciler Meclisi Başkanı Margaret Wilson da Çanakkale Savaşı'nın birçok ülkedeki genç nesillerin yok olmasına ve toplumlarda derin acılar yaşanmasına neden olduğunu belirtti. Yeni Zelanda'nın çalışabilir durumdaki erkek insan gücünün yüzde 20'sinin Çanakkale Savaşı'nda hayatını kaybettiğini ifade eden Wilson, ”Tıpkı Türk toplumunda olduğu gibi bizde de bazı aileler tamamen yok oldu” diye konuştu.

Wilson, Türk halkıyla Yeni Zelandalıların yüz yıl önce neredeyse birbirlerini hiç tanımadıklarını ilk temaslarının Çanakkale'de olduğunun söylenebileceğini belirterek, “O savaşın öksüz kalan torunları bugün burada bir araya geldiler. Birbirlerine saygı duymayı savaşta öğrendiler. Bugün ülkelerimiz arasındaki bu yakın ilişkilerin temellerini bu yarımadada ölenler attı” dedi.

Haberin Devamı

Avustralya Deniz Kuvvetleri Komutanı Koramiral Russ Shalders, devletlerine hizmet etmek için hayatlarını feda eden tüm askerleri anmak için bir araya geldiklerini belirterek, bugün bir asker olarak Çanakkale Savaşı'ndaki koşulların zorluğunu ve bu şartlarda savaşan askerlerin cesaretlerini anlamaya çalıştıklarını söyledi. ”Kayıplarımız var, ama bu savaş bize cesarete saygıyı öğretti” diyen Koramiral Shalders, ölen askerlerin ülkelerine çok şey kattıklarını ve ulusal kimliklerinin doğmasında, Çanakkale Savaşı'nın ayrı bir önemi olduğunu kaydetti.

“EVLATLARINIZ ARTIK BİZİM DE EVLATLARIMIZ”

Üsteğmen Ercan Aslan da Mustafa Kemal Atatürk'ün savaşta hayatlarına kaybeden yabancı askerlerin annelerine yönelik mesajını okudu. Mesajın İngilizce'ye çevrilmesinin ardından Anzak Koyu'nda toplanan kalabalık “Evlatlarınız artık bizim de evlatlarımız olmuşlardır” cümlesini alkışlarla karşıladı. Türkiye, Avustralya ve Yeni Zelanda milli marşlarının çalındığı törene katılan ülkelerin üst düzey yetkilileri, koya çelenk bıraktı. Törende, İstiklal Marşı'nı bir Avustralyalının, Yeni Zelanda Milli Marşı'nı da bir Türk'ün seslendirmesi, kalabalıktan alkış aldı.
Şafak Töreni, iki dakikalık saygı duruşu ve duaların okunmasının ardından sona erdi.

Haberin Devamı

TÖREN ALANINDA İÇKİ İÇİLMEDİ

Öte yandan geçmiş yıllarda ayinin yapıldığı tören alanında akşam saatlerinden itibaren bira içmeye başlayan ve zaman zaman da taşkınlık yapan Anzak torunları bu kez kendi hükümetlerinin uyarısına kulak verdi ve tören alanında içki içilmedi.

Tören alanında herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı. Bazı turistler atalarının çıkartma yaptığı sahilde memleketlerine götürmek üzere taş topladı.

LONE PİNE'DA TÖREN

Anzak Koyu'ndaki Şafak Ayini'nden sonra törenlere Lone Pine (Yalnız Çam) adlı Avustralya Şehitliği'nde devam edildi. Lone Pine'daki anma törenlerine Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, Çanakkale Valisi Orhan Kırlı, Gelibolu İkinci Kolordu Komutanı Korgeneral Dursun Bak, Avustralya Genel Valisi Micheal Jeffery, Yeni Zelanda Temsilciler Meclisi Başkanı Margaret Winson ve anma yıldönüme katılan ülkelerin askeri ve sivil temsilcileriyle, Çanakkale'ye gelen çok sayıda Avustralyalı katıldı.

Haberin Devamı

Avustralyalı yetkililer Lone Pine'daki anma törenlerinde yaptıkları konuşmalarda, Çanakale Şavaşları'na katılan Avutralyalı askerlerin mektuplarından alıntılar okudu. Avustralya Şehitliği'ndeki törenler sırasında Avustralyalı bir rahip tarafından ayin düzenlendi, ilahiler okundu. Lone Pine'daki törenler çelenk koyma, saygı duruşu ve milli marşların çalınmasıyla son buldu.

Bu arada, tören öncesi, Avustralya Genel Valisi Michael Jeffery, vatandaşları arasında dolaştı. Avustralyalılar, genel valilerine oyuncak ayı armağan etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!