Anoreksiya nedir?

Güncelleme Tarihi:

Anoreksiya nedir
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2018 10:26

Anoreksiya nervoza, gençleri öncelikle ergenlik döneminde etkileyen psikiyatrik bir hastalıktır. Anoreksiya nispeten nadir olmakla birlikte, ölümcül olabilir. Anoreksiya hastalığı, genetik yatkınlığa, kişilik özelliklerine ve çevresel faktörlere dayanır.

Haberin Devamı

Anoreksiya, psikolojik ve potansiyel olarak yaşamı tehdit eden bir yeme bozukluğudur. Bu yeme bozukluğundan muzdarip olanlar, tipik olarak boylarına ve vücut tiplerine göre çok düşük bir vücut ağırlığından muzdariptirler. Ek olarak, bu yeme bozukluğundan şikayeti olan kadınlar ve erkekler, ince bir figür ve anormal beslenme düzenleri ile bir fiksasyonu örneklemektedir. Anoreksiya nervoza, kendi kendine açlık ve iştahsızlık anlamına gelen anoreksi terimi ile değiştirilebilir.

Anoreksiya, özellikle genç kızlarda ve kadınlarda daha sık görülür. Diğer yandan son yıllarda genç erkeklerde de sıklıkla gözlenmektedir. Bu nedenle, kilosunun oldukça altında olan erkeklerin düşük kilolu olmalarının nedenleri araştırılmalı ve anoreksiya ihtimali gözden kaçırılmamalıdır.

Bu yeme bozukluğunun ortaya çıkmasına katkıda bulunacak çevresel faktörlerin örnekleri şunlardır:

İnce kuşak kültürün medyadaki etkileri, ince insanları sürekli olarak stereotipler olarak pekiştirir.
Bale ve modelleme gibi zayıf ve kilo kaybını destekleyen meslekler ve meslekler
Aile ve çocukluk çağı travmaları: çocukluk çağı cinsel tacizi, ağır travma
Arkadaşlar ve iş arkadaşları arasında akran baskısı.

Biyolojik faktörlerin örnekleri şunlardır:

Düzensiz hormon fonksiyonları
Genetik (iştahsızlık ile kişinin genleri arasındaki bağ hâlâ çok araştırılıyor, ama biz genetiğin hikayenin bir parçası olduğunu biliyoruz).

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!