Ankara'dan BM'ye: Madde 51'le girdik

Güncelleme Tarihi:

Ankaradan BMye: Madde 51le girdik
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 2015 01:45

TÜRKİYE, IŞİD’e başlattığı operasyonlar konusunda, Birleşmiş Milletler (BM) ve NATO’yu da bilgilendirdi.

Haberin Devamı

Ankara, BM’ye, başlatılan operasyonlara ilişkin “Suriye’deki rejimin, Türkiye’nin güvenliğini ve vatandaşlarının emniyetini açıkça tehlikeye atan bu tehditleri bertaraf etmeye yönelik ehliyeti ve niyeti bulunmadığı açıktır” mesajı yolladı. Edinilen bilgiye göre Ankara’nın BM’ye ilettiği mesajda özetle şunlar kaydedildi:

158 VATANDAŞ ÖLDÜ

“Suriye’de 2011 yılında barışçıl gösterilerle başlayan olaylarda bugün ölü sayısı 300 binin üzerindedir. Nüfusun yarısından fazlası yerlerinden edilmiştir. Bu durumun en ağır yükünü ülkemiz çekmektedir. Suriyelilerin neredeyse yüzde 10’u Türkiye’de yaşamaktadır. İhtilaf başladığından beri Suriye kaynaklı tehdit ve saldırılara maruz kalmaktayız. Bugüne kadar, Suriye’den kaynaklı saldırılar neticesinde 158 Türk vatandaşı hayatını kaybetmiştir. Suriye kaynaklı tehditler, DEAŞ’ın (IŞİD) ortaya çıkmasıyla yeni boyut kazanmıştır. Suriye, DEAŞ için güvenli bir barınak haline geldi. Bölge DEAŞ tarafından eğitim, planlama, finansman ve sınır ötesi saldırılar düzenleme amacıyla kullanılmaktadır.

Haberin Devamı

ÖZGÜN HAKKIMIZ

Suruç’ta 32 Türk vatandaşının hayatına mal olan terör saldırısı, Türkiye’nin tehdit altında olduğunu bir kez daha teyit etmiştir. DEAŞ, Elbeyli’de askeri sınır karakoluna saldırmış ve bir astsubayımızı şehit etmiştir. Bireysel ve kolektif meşru müdafaa, BM şartının 51’inci maddesinde de belirtildiği üzere uluslararası hukuk uyarınca özgün hakkımızdır. Türkiye, bu temele dayanarak, Küresel Koalisyona dahil ülkelerle eşgüdüm de sağlamak suretiyle, terör tehdidini bertaraf etmek ve toprakları ile vatandaşlarını korumak amacıyla Suriye’de DEAŞ’a karşı gerekli ve orantılı askeri eylem başlatmış bulunmaktadır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!