Ankara'da Cuma namazı saat kaçta kılınacak? Tüm illerin namaz saati bilgileri

Güncelleme Tarihi:

Ankarada Cuma namazı saat kaçta kılınacak Tüm illerin namaz saati bilgileri
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2019 11:55

Cuma namazı saat kaçta kılınacak sorusu, 15 Şubat tarihinde araştırılmaya başlandı. Milyonlarca kişinin ibadetlerini gerçekleştirmek için camilere gideceği bugün, Cuma namazı saati gündemde yer alıyor. Peki, Ankara ve diğer tüm illerde Cuma namazı saat kaçta kılınacak? İşte, Cuma namazı saatleri ve merak edilen bazı bilgiler

Haberin Devamı

Ankara'da Cuma namazı saat kaçta kılınacak sorusu, öğle saatlerinin yaklaşmasıyla birlikte binlerce kişinin araştırdığı konu olmaya başladı. İl merkezlerinde Cuma namazının saat kaçta kılınacağını araştıran vatandaşlar, internet üzerinden detayları sorgulamaya başladı. İşte, Ankara ve diğer illerde Cuma namazı saat kaçta kılınacak sorusunun detayları

ANKARA'DA VE DİĞER İLLERDE CUMA NAMAZI SAAT KAÇTA KILINACAK?

Ankara'da Cuma namazı bugün 13.08'de kılınacak. Ayrıca Cuma namazı İstanbul'da 13.23, Adana'da 12.58, Bursa'da 13.23, İzmir'de ise 13.31'de eda edilecek.

TÜM İLLERİN CUMA NAMAZI SAATİ İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ

CUMA NAMAZINA 3 KEZ GİTMEYENİN NİKAHI DÜŞER Mİ?

Cuma namazı, akıllı, ergenlik çağına erişmiş, sağlıklı, hür ve misafir olmayan Müslüman erkeklere farz kılınmıştır. Kadınlar, hürriyeti kısıtlı olanlar, yolcular ve cemaate gelemeyecek kadar mazereti olanlar Cuma namazı kılmakla yükümlü değildirler.

Cuma namazını terk edenlere yönelik tehditkâr ifadeler taşıyan hadisler, Cumanın önemini vurgulamak ve mazeretsiz terk edenlerin cezayı hak edeceklerini bildirmek amacını taşırlar. Bu hadislerden bir kısmında Resûlullah (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Birtakım insanlar ya Cuma namazını terk etmeyi bırakırlar yahut da Allah onların kalplerini mühürler, artık gafillerden olurlar.” (Müslim, Cuma, 40); “Her kim önemsemediği için üç Cumayı terk ederse, Allah onun kalbini mühürler.” (Ebû Davûd, Salât, 212).

Buna göre, özürsüz olarak Cuma namazını terk eden bir Müslüman büyük günah işlemiş olur. Fakat farziyetini inkâr etmedikçe ve hafife almadıkça; cumayı üç kez terk etmekle nikâhı düşmez.

Haberin Devamı

CUMA NAMAZININ SAHİH OLMASI İÇİN ŞEHİRDE KILINMASI ŞART MIDIR?

İslam bilginleri cuma kılınacak yerin şehir veya şehir hükmünde bir yerleşim birimi olmasını şart koşmuşlardır. Bu hüküm Hz. Peygamberin (s.a.s.), şehir veya şehir hükmündeki bir yerin dışında Cuma namazının kılınmayacağına dair hadisine dayanmaktadır (Beyhakî, es-Sünenü’l-kübrâ, III, 179). Kaynaklarda geçen bu şehir şartının günümüzde, büyük veya küçük yerleşim birimi olarak anlaşılması gerekir. Zira Hz. Peygamber (s.a.s.), ilk cuma namazını, Mekke’den Medine’ye hicreti esnasında Salim b. Avf oğullarının ikamet ettiği Rânûnâ adı verilen bir vadide kıldırmıştır (İbn Hişâm, es-Sîre, I, 494).

Ayrıca Hz. Peygamber (s.a.s.), “Bir yerleşim biriminde, sadece dört kişi bulunsa bile, cuma namazı kılmak farzdır.” (Beyhakî, es-Sünenü’l-kübrâ, III, 255) buyurmuştur. Buna göre, farzı eda edecek sayıda cemaatin bulunduğu köy, belde, şehir gibi büyük veya küçük tüm yerleşim birimlerinde kılınan cuma namazı sahihtir. Şu kadar var ki, nerede kılınırsa kılınsın dinen yetkili mercilerden izin alınması gerekir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!