Ana tanrıça (Kybele) sahiplerine kavuştu

Güncelleme Tarihi:

Ana tanrıça (Kybele) sahiplerine kavuştu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2014 12:29

Türk-Alman Dostluk Federasyonunun geleneksel ‘Kybele dostluk ödülleri’, Bavyera Eyalet Meclisinde yapılan törenle sahiplerine verildi. Ancak, ilk kez Türk ve Alman kökenlilerin haricinde Azerbeycan’a da bir onur ödülü gitti.

Haberin Devamı

Münih’teki Eyalet Meclis salonunda düzenlenen ödül töreninde ‘Kybele dostluk ödülleri’ sahiplerine takdim edilirken, törene, Türkler ve Almanlardan oluşan kalabalık bir izleyici topluluğu katıldı.

Ana tanrıça (Kybele) sahiplerine kavuştu

Törenin açılış konuşmasını yapan Bavyera Eyaletİ Meclis Başkan Yardımcısı İnge Aures, birlikte yaşayan toplumların kaynaşması gerektiğine dikkat çekerken, “böyle etkinlikler iki toplumun kaynaşmasına büyük yarar sağlayacaktır diye düşünüyorum. Bunu gerçekleştirenleri de kutluyorum” dedi.

BAŞKAN SENDAN: “MİSAFİR İŞÇİYDİK, ARTIK AKRABA TOPLUM OLDUK”

Türk-Alman Dostluk Federasyonu Genel Başkanı Cihan Sendan ise yaptığı konuşmada, iki toplumun kaynaşmasına dikkat
Ana tanrıça (Kybele) sahiplerine kavuştu
çekerken, “53 yıldır buradayız. Bir çoğumuz ise Almanya’nın çeşitli şehirlerinde doğup büyüdü. Biz önceleri misafir işçiydik, bugün ise akraba toplumlar olduk. Uyum için zamana ihtiyacımız yok” dedi. Törende yapılan konuşmalarda, Türk ve Alman toplumların birbirlerini anlamada, uyum ve insani ölçülerin dikkate alınması gerektiği belirtilirken, birlikte yaşamanın daha da kolaylaştırılmasına dikkat çekildi.

Törene kalabalık bir davetli topluluğunun yanı sıra, ödüle
Ana tanrıça (Kybele) sahiplerine kavuştu
layık görülenler ve yakınlarının yanı sıra, Münih Başkonsolosu Hidayet Eriş, Bavyera Eyalet Meclis Başkan yardımcısı İnge Aures de katıldılar.

BU YIL SÜPRİZ ÖDÜL VAR

Tören öncesi 8 Mayıs tarihinde, Berlin’de ilk ödül politika dalında, Almanya’nın Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel’e verildi. 12 yıldır dağıtılan ödüllerde bu yıl bir ilk yaşandı.
Ana tanrıça (Kybele) sahiplerine kavuştu
Almanya ve Türkiye’nin haricinde ilk kez bir ödül 3.bir ülkeye, Azarbaycan’a gidiyor. Devlet Başkanı Haydar Aliyev’in eşi Mihriban Aliyev’e ay sonunda Bakü’de gerçekleştirilecek törenle ödülü takdim edilecek. Ancak, Münih’teki törende ödül Azarbaycan’ın konsolosluk düzeyindeki temsilcisi, Parviz Shahbazou’ya emanet edildi. 6 dalda dağıtılan ödüllerin 4 tanesi ise Münih’te sahiplerini buldu. Ödül alanlar; Kültür dalında ünlü kabere sanatçısı Bülent Ceylan. Spor ödülü, Bavyera Futbol Federasyonu Başkanı Dr. Rainer Koch. Ekonomi ödülü ise Yayla Türk gıda şirketinin sahibi Zekeriye Yasemin. Eğitim dalında ise ödülü Eugen Bieser Vakfı Başkanı Richard Heinzmann.

KYBELE KİMDİR, NEDEN BU İSİM VERİLDİ?

Tarihte, Akdeniz çevresinde, Asya'da ve kuzey ülkelerinde birçok kültür ve uygarlıkta çeşitli isimlerle anılan bir Ana Tanrıça kültürü ile karşılaşmak mümkündür. Anadolu'da yapılan kazılar, ana tanrıça figürünün MÖ 6500 - 7000'lere kadar dayandığını ortaya çıkartmıştır. Analığı, üremeyi, dişiliği, hayatın sürmesini ve dolayısıyla bereketi simgeleyen tanrıça, ayakta, oturmuş ya da uzanmış olarak betimlenir; düzgün vücudu her zaman tasvir konusudur.
Heykellerin bir bölümünde doğum yaparken görülür. Otururken ya da doğum anındaki bazı heykellerde yanında iki leopar veya aslan bulunur. Ana tanrıçanın kutsal hayvanı olan leopar, hayvanların kraliçesi olduğunu ve doğa üzerindeki sınırsız egemenliğini simgeler. Bazen kollarında, çeşitli efsanelere göre tanrıçanın hem çocuğu, hem de sevgilisi olan Attis'i taşır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!