Alman elçisi çağrıldı

Güncelleme Tarihi:

Alman elçisi çağrıldı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2016 00:23

MECLİS Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı’nın, Almanya’da diplomatik pasaportunu çaldırmasının ardından konsolosluğun verdiği geçici pasaportla Türkiye’ye dönmek isterken, havalimanında alıkonulmasına hem hükümet hem de Meclis’ten tepki geldi.

Haberin Devamı

Türkiye’nin Berlin Büyükelçiliği Alman Dışişleri Bakanlığı düzeyinde devreye girerek sorumlularla ilgili işlem yapılmasını istedi. Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Martin Erdmann da dün Dışişleri Bakanlığı’na çağırılarak Türkiye’nin tepkisi dile getirildi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun da Bahçekapılı’yı Brüksel’den arayarak, yapılan muameleye sert tepki gösterdiği ve gereğinin yapılacağını söylediği öğrenildi. TBMM’de bütçe görüşmeleri sırasında parti temsicileri olayı kınadı. TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, “Şiddetle kınıyoruz. Bundan sonraki süreçte de hem yurtiçinde hem de yurtdışındaki milletvekilleri olarak itibarımızı ortak bir şekilde korumak durumundayız” dedi. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Meclis’in tüm üyeleri, hele hele Başkanlık Divanı temsilcileri tüm Meclis’i ve Türkiye’yi temsil etmektedir. Zorla alıkonulmalarını ve bir milletvekilinin görmesi gereken diplomatik nezaketten mahrum bırakılmasını kabul edilebilir bulmuyoruz” tepkisini gösterdi.

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay ile HDP’li Çağlar Demirel de yapılanı kınadıklarını ifade etti.

ALMAN POLİSİ: GÖZALTI DEĞİL RUTİN BİR UYGULAMA
AÇIKLAMALAR üzerine Deutsche Welle’ye konuşan Sankt Augustin Federal Polis Merkezi Basın Sözcüsü Başkomiser Jens Flören, şöyle dedi: ”Bahçekapılı’nın konsolosluktan aldığı geçici pasaportta Almanya vizesine dair bilgi yoktu. Kendisi, TBMM Başkanvekili olduğu ve diplomatik pasaport taşıdığı bilgisini vermiş ancak bu bilgileri kanıtlayacak bir belge sunamadığı için polisler kendisinden havalimanındaki en yakın polis merkezine gelmesini rica etmişler. Polis merkezinde memurlar Türk Büyükelçiliği ile irtibata geçtiler. Büyükelçilik de şahsın diplomatik pasaport taşıdığını doğrulamış. Ardından kendisinin seyahat etmesine izin vermişler.”

Bahçekapılı’nın kesinlikle gözaltına alınmadığını ve kötü muameleye maruz kalmadığını söyleyen Flören, “Bu tamamen rutin bir olay. Bir kişi sınıra gelerek diplomatik pasaportunun olduğunu söyler ve bunu polislere ispat edemezse, yani yanında gerekli resmi belgeler bulunmazsa, polisler de bu kişiye inanmaz. Doğal olarak incelemek, denetlemek zorundalar. Büyükelçilik onaylar onaylamaz, şahsın seyahatine de hemen izin verilmiştir. Şahıs diplomatik statüye sahip olduğunu kanıtlayabilseydi, zaten böyle bir olay da yaşanmazdı. Bu rutin denetleme sadece bu şahıs için değil, herkes için geçerlidir” dedi.

BAKMADAN GEÇME!