Aliyev’i kabul eden Cumhurbaşkanı Erdoğan: Tarihi bir fırsat penceresi açıldı

Güncelleme Tarihi:

Aliyev’i kabul eden Cumhurbaşkanı Erdoğan: Tarihi bir fırsat penceresi açıldı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2024 07:00

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, seçim zaferinin ardından ilk ziyareti Ankara’ya yaptı. Aliyev ile ortak basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ermenistan ile kalıcı barış çalışmaları umut kaynağı. Karabağ’daki işgalin sonlanması ile tarihi bir fırsat penceresi açıldı” dedi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İlham Aliyev ile yaptığı ortak basın toplantısında özetle şunları söyledi: “Aliyev’i 5. defa Azerbaycan’ın cumhurbaşkanı seçilmesi vesilesi ile tebrik ediyorum. Aliyev kardeşimin cumhurbaşkanı seçilmesinin hemen ardından ilk ziyaretini Türkiye’ye yapmasından bahtiyarlık duyuyorum. Tarihi öneme sahiptir. Ermenistan ile kalıcı barış çalışmaları umut kaynağı. Azerbaycan’a desteğimiz sürecek. Avrupa Konseyi’nde toplantılara katılımının engellenmesine yönelik adımlara tepkimizi gösterdik. Azerbaycan’a desteğimizi sürdüreceğiz. İkili ilişkilerimizin tüm yönlerini gözden geçirdik. İşbirliğimiz tek millet iki devlet temelinde ilerliyor. Ticarette 7.5 milyar dolar seviyesini yakaladık. Yeni hedefimiz 15 milyar dolar.

Aliyev’i kabul eden Cumhurbaşkanı Erdoğan: Tarihi bir fırsat penceresi açıldı


Haberin Devamı

ENERJİDEKİ POTANSİYEL

Enerji alanındaki potansiyeli geliştirmemiz gerekiyor. Bakü-Tiflis en başta yer alıyor. Eylüldeki ziyaretimde Kars-Nahcivan projesini imzaladık. Güney Kafkasya’nın istikrarına dair atılan adımları ele aldık. Türk Devleri Teşkilatımızın olağanüstü zirvesinin Şuşa’da temmuz ayında düzenlenecek olmasından memnuniyet duyuyoruz. Karabağ’daki işgalin sonlanması ile tarihi bir fırsat penceresi açıldı. Ermenistan uzun vadeli düşünerek bu süreci değerlendirmeli. Aliyev ile İsrail’deki uluslararası hukuku ayaklar altına alan katliamları değerlendirdik.

ALİYEV: TÜRKİYE DÜNYADA SÖZ SAHİBİ

Azerbaycan Lideri Aliyev ise toplantıda şunları söyledi: “Bana gösterilen misafirperverlikten dolayı minnettarım. Seçim sonrası ilk ziyaretim kardeş ülkeyedir. Bu bir gelenektir. Bugün Türkiye Azerbaycan birliği sadece bölge için değil Avrasya için önemlidir. Türkiye’deki geniş çaplı gelişmeleri izliyorum ve buna seviniyorum. Kardeşimin sayesinde Türkiye yeni zirveleri fethediyor. Türkiye, bölgemizde barışın, işbirliğinin garantörüdür. Türkiye dünyada söz sahibidir. Potansiyeli, gücü, her bir Türk dünyasına mensup olan insanı sevindirir. 2020 Kasım’da ikinci Karabağ savaşında 44 gün boyunca Türkiye yanımızda oldu. Azerbaycan yalnız değil Türkiye Azerbaycan’ın yanındaydı. Bu bizim için yeterli oldu. Tarihi meselemizi savaş meydanında çözdük. Azerbaycan bu kardeşliği hiç unutmayacak. Bugün müttefiklik beyannamesi ile bütün meselelerde bir noktaya varıyoruz, birlikteyiz.

Haberin Devamı

MÜŞTEREK HEDEFLER

Ticaretimizin artması bizi sevindiriyor. Müşterek hedefler koyduk ve bu hedeflere gidiyoruz. 9 milyar metreküp doğalgaz ihraç ettik. Gazın hacminin artırılmasını hedefliyoruz. Her bir sahada işbirliği yapıyoruz. Her sene tatbikat yapıyoruz. Harp gücümüz daha da artıyor böylelikle. Antiterör ameliyatı gösterir ki Türkiye ordu modeli Azerbaycan’da tam oturmuştur. Artık bölücü yapılara Azerbaycan’da yer yoktur, olmayacaktır. Ortak üretimle ilgili planlarımız var. Kamuoyu da bundan haberdar olacak. Eğitimle ilgili anlaşma bugün yapıldı. Bakü’de, Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi kurulmasına ilişkin anlaşma imzalandı. Genç neslimiz kardeşlik, müttefiklik esasında terbiye almalı. Milli manevi değerlerimize sadık, vatansever olmalıdır. Bu üniversite bölgedeki en iyi mekteplerden biri olacaktır.”

Haberin Devamı

ATA’YA GİTTİ

Aliyev’i kabul eden Cumhurbaşkanı Erdoğan: Tarihi bir fırsat penceresi açıldı


Ankara’daki ilk ziyaret yeri Anıtkabir olan Aliyev’e, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu eşlik etti. Beraberindeki heyetle birlikle Aslanlı Yol’dan yürüyen Aliyev, üzerinde Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı yazan kırmızı beyaz karanfillerden oluşan çelengi Atatürk’ün mozolesine bıraktı.

EMİNE ERDOĞAN’DAN SEÇİM ZAFERİ TEBRİĞİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev’in eşi Mihriban Aliyeva ile bir araya geldi. Aliyeva ile Devlet Konukevi’nde baş başa görüşme yapan Emine Erdoğan, seçimi yeniden kazanmaları dolayısıyla Aliyeva’yı tebrik etti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!