AKP'li başkan için 27 yıl istendi

Güncelleme Tarihi:

AKPli başkan için 27 yıl istendi
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2006 14:57

Adana'nın merkez Yüreğir İlçesi’ne bağlı Havutlu Belediye Başkanı AKP'li Mesut Ekici hakkında, ‘zimmet’ ve ‘görevi kötüye kullanmak’ suçlamasıyla 27 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Ekici hakkında 36 dava ve icra takibi bulunduğu ortaya çıktı.

AKP’li Başkan Ekici, geçen yıl belediyenin Hesap İşleri Müdür Vekili Ergül Güzel, Güzel’in evlendirme memurluğu yapan eşi Gülseren Güzel ile Ergül Güzel’den sonra Hesap İşleri Müdür vekili olan Aliye Aslankaçıran ve sekreter Aysel Yaluk’u önce garajda, ardından mezarlıkta görevlendirip, geçen hafta da görevden uzaklaştırmasıyla gündeme geldi. Başkan Ekici hakkında aynı dönemde ‘zimmet’ ve ‘görevi kötüye kullanmak’ suçlamasıyla Adana 3’ncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı.

Mesut Ekici hakkında basında yer alan haberler AKP’de de huzursuzluğa neden oldu. Partiden ihraç edilmesi ve görevden alınması için AKP Yüreğir İlçe Başkanlığı’nca bir ön inceleme raporu hazırlatılıp, AKP Genel Merkez Disiplin Kurulu’na gönderildi. İnceleme sonunda Başkan Mesut Ekici'nin, piyasaya 1.5 milyon YTL borcu bulunduğu, tüm mal varlığını kızlarının ve damatlarının ve kardeşinin üzerine geçirdiği iddia edildi. Ekici hakkında 36 ayrı ‘sahtecilik’, ‘karşılıksız çek’, ‘zimmet’, ‘gasp’, ‘tehdit’, ‘icra takibi’ ve ‘işten çıkartma’ ile ilgili dava açıldığı da saptandı. 3 sayfalık raporda Ekici’nin yaptığı iddia edilen yasa dışı işler tek tek sıralandı.

Minibüs filoları ile servis işi yapan ve adaylığı öncesinde ticari tavrının ‘olumlu olmadığı’ iddiasıyla partiye şikayet edildiği öne sürülen AKP’li Başkan Ekici hakkında hazırlanan ön inceleme raporunun sonuç bölümünde, “Bu iddialar nazarında Havutlu Belediye Başkanı Mesut Ekici’nin üyeliğinin devamı, partiye tahmini güç oranda zarar verecektir. Bu nedenle partiden ihraç edilmesi uygun olur” denildi.

Belediye Başkanı Ekici hakkındaki karar, AKP Merkrez Disiplin Kurulu tarafından verilecek.

HAKKINDAKİ İDDİLAR

AKP Yüreğir İlçe Başkanlığı'nca hazırlanarak Genel Merkeze gönderilen raporda, Başkan Mesut İkici hakkında şu iddilar yer aldı:
* Beldeye bağlı olmayan Şahinağa Köyü’ndeki Şükrü Boğa’ya ait tarlaya herhangi bir bedel ödenmeden belediyeye ait kamyon ve kepçelerle 60 kamyon toprak dolgusu yaptırdı. Köy Hizmetleri ve Karayolları’ndan bedelsiz temin edilen 379 kamyon stabilize ile 100 kamyon mucuru satın alınmış ve taşınmış gibi gösterip, belediyeyi 35 bin YTL zarara uğrattı. Adana Büyükşehir Belediyesi’nce yardım olarak yatırılan 30 bin YTL 14 gün üzerinde kalmıştır. Daha sonra bankaya yatırılmıştır. Bilgin Pen LTD’nin belediyeden alacağı olan ve bütçe emanetleri hesabında kayıtlı bulunan parasından 2 bin 500 YTL, ilgili firmanın talebi olmadan belediye şoförü Feryat Güler’e ödeme yaptırıldığı ve çekilen para Mesut Ekici’ye teslim edilmiştir. Paranın, hak sahibi şirkete verilmediği tespit edilmiştir.
* Özer Araç Üstü Ltd’nin Havutlu Belediyesi’nden alacağı olan ve bütçe emanetleri hesabında kayıtlı bulunan paranın ödenmesine ilişkin adı geçen firmanın herhangi bir talebi olmadığı halde, Mesut Ekici’nin talimatıyla toplam 3 bin YTL’nin belediyede çalışan Emine Keser’e ödendiği, bu paradan bin 407 YTL’nin Hesap İşleri Müdür Vekili Ergül Güzel’e, bin 600 YTL’nin ise Mesut Ekici’ye verildiği tespit edilmiştir. Kasım 2004’de Havutlu Belediyesi tarafından Akyiğit şirketinin kum ve çakıl alınması ile nakliye işi için toplam 30 bin 857 YTL harcandığı, bu paranın ihale kanununda belirtilen 21 bin 749 YTKL limitini aştığı, bu işin açık ihale usulü ile yapılması gerekirken, Belediye Başkanı Mesut Ekici tarafından yasa hükmü ihlal edilerek doğrudan temin yöntemiyle yaptırıldığı tespit edilmiştir. Dikkayalar Ticaret'e stabilize bedeli olarak 25.10.2004’de ödenen 7 bin 80 YTL, tahakkuk müzekkeresi ve verilme emri ekinde fatura olmadığı halde Hesap İşleri Müdür Vekili Ali Aslankaçıran tarafından ödeme yapılmıştır.
* Bilgin Pen Ltd. Ş.’nin Havutlu Belediyesi’nden alacağı olan ve bütçe emanetleri hesabında kayıtlı bulunan parasından 2 bin 500 YTL, yasal temsil yetkisine sahip olmayan adı geçen şirket çalışanı Serdar Bulut’a ödenmiştir.
* Mesut Ekici, 1 Şubat 2006’da karşılıksız çek yüzünden Gaziantep 4’ncü Asliye Ceza Mahkemesi’nin 2001/1761 esas sayılı dosyasında verilen ve kesinleşerek infaza gönderilen 3 ay 10 günlük hapis cezası nedeniyle gözaltına alınmıştır. Belediyeye ait resmi makam aracı Gaziantep’e gönderilerek, 10 bin YTL para cezası ödenerek infazın durdurulması kararı alınmış, bunun üzerine serbest kalmıştır.
* Mesut Ekici’nin 2000- 2006 aralarında piyasaya olan toplam borcu 1.5 milyon YTL’dir. Maaşı Adana 1’nci İcra Müdürlüğü’nce hacizlidir. Tüm mal varlığını (Ekici Turizmin arabaları, besi çiftliği, evi, banka hesapları vs) kızlarının, damatlarının ve kardeşinin adınadır. Ailesiyle birlikte oturduğu daireyi ve eşyalarını hacizden korumak için ‘şirket lojmanı olarak’ göstermektedir. Kendi döneminde belediye için alınmış olan 8 klimanın 2’sini evine taktırmış olup halen kullanmaktadır. Belediye araçları için Çin malı ucuz lastikler aldığı halde, Lassa ürünlerini satan firmadan yüksek fiyatla faturalar kestirmiştir. Kamyonu 60 YTL olan kumu, belediyeye 800 YTL’ye getirtmiştir. Belediyeye gerçeğe uygun olmayan 100 bin YTL fatura kestirmiştir. 22.2.2004’te Adana Emniyet Müdürlüğü, Mali Büro ve Oto Hırsızlık birimince çalıntı araba alıp satmak iddiasıyla gözaltına alınmıştır.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!