Ak Sigorta şirket satın alacak

Güncelleme Tarihi:

Ak Sigorta şirket satın alacak
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2006 10:41

Ak Sigorta Genel Müdürü Ragıp Yergin, Ak Sigorta'nın, şirket satın almak için fırsatlara baktığını bildirdi.

Yergin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ekonominin yolunda olduğu zamanlarda sigorta sektörünün de iyi gittiğini belirterek, bunun tüketicinin güveni ile bağlantılı olduğunu anlattı.
Sigorta bilincinin artmasıyla birlikte tüketicinin güveninin, sigortaya olan talebi artırdığını ifade eden Yergin, AB uyum sürecinin de sektörün gelişimini etkilediğini söyledi.
Örnek olarak tarım sektöründe AB'nin direkt sübvansiyon yapma yerine sigortayı destekleyerek üreticiyi teşvik ettiğini, sağlıkta da AB uyumu kapsamında yeni uygulamalar geldiğini anlatan Yergin, “Bütün bunların sigorta sektörüne daha farklı etkileri olacak. Yine tüketici hakları bağlantılı farklı yeni ürünler gelmeye başlıyor. O anlamda 2006 ve sonrası ekonomideki iyi gidişat, tüketici bilincinin artması ve AB uyum süreciyle bağlantılı sektörün ekonomiden daha hızlı büyüyeceğini rahatlıkla söyleyebiliriz” diye konuştu.
Ülkedeki ekonomik durumdan en çok etkilenen sektörlerin başında sigortanın geldiğini belirten Yergin, bugün artık Türkiye ekonomisinde yeni bir kırılganlığın beklenmediğini söyledi.
Bunun nedenini ise yapısal reformların gerçekleştirilmesine bağlayan Yergin, para politikasının çok daha kontrollü olduğunu, yabancı güvenin de bulunduğunu kaydetti.
Yergin, “Bugün Sabancı'ya da bakıldığı zaman 2015 yılını konuşabiliyoruz. Yani vizyonumuzu 1-3 yıllıktan öte 10 yıllık konuşmak üzere bir araya geliyoruz. Bir kırılganlık şu aşamada beklemiyoruz” dedi.

-SEKTÖRDE YASA BEKLENTİSİ VE YABANCI İLGİSİ...-

Sektörün uzun zamandır beklediği yasanın şu an komisyonda olduğunu, Meclis çalışmaları kapsamında yaz başına kadar çıkabileceğini umduklarını söyleyen Yergin, şöyle devam etti:
“Ardından yıl sonuna kadar 8-10 tane yönetmelikle desteklenmesi gerek. Bu sürecin de bu sefer sağlıklı işleyeceğini umut ediyoruz. Bunu hem biz, hem de yabancılar diliyor. Aslında yasa yok demek doğru değil ama uzun zamandan beri toparlanması gereken düzenleme ve denetim mekanizması anlamında bu yasa, önemli bir işlev görmüş olacak.”
Türkiye'de sigorta sektöründe endüstriyel sigortalarda penetrasyon oranının yüzde 70-80, ticari sigortalarda yüzde 35-40, bireysel sigortalarda ise yüzde 18-20 olduğunu bildiren Yergin, bu oranların Avrupa ülkelerinin çok gerisinde olduğunu, sektördeki büyüme potansiyelinin ve karlılığın da yabancıların ilgisini bu yöne çektiğini anlattı.
Yergin, yabancıların “Bu sektörün büyümesi Türkiye'nin büyümesinden daha hızlı olabilir” dediklerini ifade etti.
Sigorta Yasası'nın karlılık anlamında da kendilerine faydasının olacağını anlatan Yergin, şunları söyledi:
“Çünkü rekabeti düzenleyecek. Aldığımız riske göre sermaye koyma ihtiyacı olunca bu biraz daha konsolidasyon getirecek. Nasıl bankacılıkta şirket birleşmeleri oldu. Bu, konsolidasyon ve rekabetteki daha rasyonel düzen yabancılar açısından da önemli potansiyel. Büyüme varsa, karlılık düzelecekse onlar da bu işin içinde olmak istiyorlar.”

-“MORTGAGE İLE BİRLİKTE SEKTÖRE YENİ ÜRÜNLER DE GELECEK”-

Konutla bağlantılı sigortanın şu anda yapıldığını ve o alana çok daha fazla disiplin geldiğini anlatan Yergin, Mortgage ile birlikte konut kredisi verme hızının da artacağını söyledi.
Mortgage'nin sektöre sağlayacağı ivmenin yeni sıra, yeni ürünleri de beraberinde getireceğini belirten Yergin, şöyle devam etti:
“Konu mortgage olunca ödememeye karşı bir garanti sigortası olacak. İş kaybına karşı sigorta, uzun vadeli konut sigortaları, tapu sigortaları olacak. Bunların hepsi ürün sayısını artıracağı için büyümeye katkı sağlar. Ama rakamsal anlamda 2006 yılı için bir şey beklememek lazım. Çünkü işimizin hala yüzde 60'ı kaza bağlantılı. Ancak sonraki dönemlere etkisinin olacağı açıktır.”

-AK SİGORTA ŞİRKET SATIN ALACAK-

Ak Sigorta'nın sektördeki durumuna da değinen Ragıp Yergin, sektörde pazar paylarının yüzde 8 olduğunu, sağlık hariç 3., sağlıkla birlikte 4. sırada yer aldıklarını bildirdi.
Sağlık alanında bu yıl ciddi büyüme hedeflerinin bulunduğunu ifade eden Yergin, “İlk 3'e girme açısından sağlığa ayrı bir önem veriyoruz” dedi.
Ak Sigorta'nın, Akbank'ta bulunan Ak Emeklilik hisselerinin çoğunluğunu da aldığını anımsatan Yergin, şunları kaydetti:
“Bu organik büyüme anlamına geliyor. Bunun için acentelerimizi destekliyoruz, yeni ürünler geliştiriyoruz. Bununla birlikte bir şey daha yapıyoruz, o da şirket satın alması için fırsatlara bakıyoruz.
Başak Sigorta'ya baktık. Sigorta deyince hem elementerde (Hayat dışı) faaliyette büyümek hem emeklilik ve hayatta büyümek anlamında bakmak lazım. Ak Emeklilik'in çoğunluk hissesini o kapsamda aldık. Çünkü sigortadaki hayat, emeklilik ve elementeri aynı çatı altında topluyoruz. Başak Sigorta'da ihalede son noktaya kadar gittik ama başka fırsatlara da bakıyor olacağız. Şu isim diye bir karar yok ama inorganik büyüme diyeceğimiz satın almalarla büyüme konusunda bir yönetim kararımız var. Yani (Bu fırsatlara bakalım, Ak Sigorta'nın büyümesi, bu konu da bizim gündemimizde olsun diye) karar var. Bu yıl için de hayata geçer, satıcı olursa... Biz de bunları çok yakından değerlendiriyoruz.”
Ortaklığın ise gündemlerinde olmadığını dile getiren Yergin, ”Asıl stratejik olarak amacımız çok sermayemiz var, ismimiz, itibarımız gücümüz var, büyümek istiyoruz” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!