Ä°sveç'in skandal 'Kur'an yakma eylemi' kararına Türkiye'den peÅŸ peÅŸe tepki

Güncelleme Tarihi:

OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 28, 2023 16:21

İsveç bir skandala daha imza attı. Başkent Stokholm'de bir caminin önünde Kur'an-ı Kerim yakma eylemi yapılmasına izin verildi. Karara Türkiye'de bakan ve siyasilerden peş peşe tepki geldi. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan İsveç polisinin, Başkent Stokholm'de bir caminin önünde Kur'an-ı Kerim yakma eylemi yapılmasına izin vermesi için "Mübarek Kurban Bayramı’nın ilk gününde Kutsal Kitabımız Kur’an-ı Kerim’e yönelik İsveç’te yapılan aşağılık eylemi lanetliyorum!" ifadelerini kullandı. AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik ise karara "İsveç Yüksek Mahkemesi’nin nefret suçlarını himaye eden tutumunu şiddetle kınıyoruz." sözleri ile tepki gösterdi.

Haberin Devamı

İsveç'te alınan skandal Kuran yakma eylemi kararı sonrası Türkiye'den peş peşe tepkiler geldi. Bakan ve siyasilerin sosyal medyadan paylaştıkları tepki mesajları şu şekilde oldu:

CUMHURBAÅžKANI YARDIMCISI CEVDET YILMAZ:

"İsveç'te bayramın ilk günü kutsal kitabımız Kur'an-ı Kerim'e karşı yapılan aşağılık eylemi lanetliyorum. Nefret suçlarını ifade özgürlüğü kisvesi altında savunmak, bu suçlara muhatap olanların hakkını çiğnemek ve gerçek anlamda ifade özgürlüğüne de darbe vurmaktır. Kutsal kitabımız bu alçak eylemlerden dolayı değerinden en küçük bir şey kaybetmez. Kaybedecek olanlar bu provokasyonları yapanlar ve bunlara seyirci kalanlardır."

DIŞİŞLERİ BAKANI HAKAN FİDAN:

Mübarek Kurban Bayramı’nın ilk gününde Kutsal Kitabımız Kur’an-ı Kerim’e yönelik İsveç’te yapılan aşağılık eylemi lanetliyorum!

Haberin Devamı

İslam karşıtı bu eylemlere ifade özgürlüğü bahanesiyle izin verilmesi kabul edilemez.

Bu tarz menfur eylemlere göz yummak suça ortak olmaktır.

AK PARTİ SÖZCÜSÜ ÖMER ÇELİK:

İsveç makamlarının Kurban Bayramı günü bir cami önünde Kur'an-ı Kerim yakmak için yapılan başvuruya onay vermesini lanetliyoruz. İsveç Yüksek Mahkemesi’nin nefret suçlarını himaye eden tutumunu şiddetle kınıyoruz. Daha önce de ifade ettiğimiz gibi Kur'an-ı Kerim'e karşı yapılmış her saygısızlık insanlık suçudur. Bu lanetli eylemlere karşı siyasi ve hukuki her zeminde en güçlü şekilde mücadele etmeye devam edeceğiz…

ERDOĞAN'IN BAŞDANIŞMANI AKİF ÇAĞATAY KILIÇ:

İsveç’te Kurban Bayramı’mızın ilk gününde kutsal kitabımız Kuran-ı Kerim’e karşı yapılan alçak eylemi lanetliyorum. Fikir ve ifade özgürlüğü kisvesi altında yapılan bu tür İslamofobik aşağılık eylemler asla kabul edilemez. Bunlara müsaade eden tüm kişi ve kurumları kınıyorum

ADALET BAKANI YILMAZ TUNÇ:

İsveç polisinin Başkent Stokholm'de bir caminin önünde Kur'an-ı Kerim yakma eylemi yapılmasına izin vermesi skandaldır.

Din ve vicdan özgürlüğü en temel insan hakkıdır. İnsanların kutsallarına hakaret, düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilemez, hiçbir mahkeme kararı bu hakareti meşrulaştıramaz, bu durum hiçbir demokratik hukuk devletinde korunamaz.

Haberin Devamı

Lanetlenmesi gereken bir eyleme müsade edilmesi özellikle müslümanlar için, içinde bulunduğumuz kutsal bayram günlerinde inancımıza yapılan açık saldırıdır.

Özellikle NATO zirvesi öncesinde Türkiye’nin müttefiki olmak isteyen İsveç’in yetkili makamları; özgürlük kisvesi altında ülkesinde birbirini takip eden hukuksuzluklara ve provokasyonlara son vermeli gerekli tedbirleri almalıdır.

 İLETİŞİM BAÅžKANI FAHRETTÄ°N ALTUN:Â

"En mübarek günlerimizden birinde İsveç'te kutsal kitabımız Kur'an-ı Kerim’e karşı iğrenç ve alçak bir eylem gerçekleştirildi. Avrupalı otoriteler nezdinde, özellikle İsveç'te, İslam karşıtlığına izin verilmesinden bıktık usandık. NATO'da müttefikimiz olmak isteyenler, İslam karşıtı ve yabancı düşmanı teröristlerin yıkıcı davranışlarına müsamaha gösteremez ve izin veremez. Bu eylem, bu mübarek günde dinimizi hedef alan bir başka provokatif terör eylemidir. Dışişleri Bakanımız Hakan Fidan’ın da belirttiği üzere bu tarz menfur eylemlere göz yummak suça ortak olmaktır. İsveç makamları süratle harekete geçmeli ve terörün her türlü tezahürüne karşı net bir tavır sergilemelidir. İfade ve konuşma özgürlüğü bahanesinin arkasına saklanamazlar. Medeni bir toplumun en temel gereksinimi olan terörle mücadele, ciddi ittifakların asli ön şartıdır. Bu husustaki umutlarımız azalsa da Avrupalı yetkililerin İslam karşıtlığı tehdidi konusunda aklıselimle hareket etmelerini bekliyoruz."

Haberin Devamı

 AK PARTİ GRUP BAŞKANVEKİLİ VE GAZİANTEP MİLLETVEKİLİ ABDULHAMİT GÜL

İsveç polisinin, Stockholm'de bir caminin önünde Kur'an-ı Kerim yakılmasına izin vermesi, ifade özgürlüğü değil, inanan insanların kutsalına saldırıdır.

Hangi dinden olursa olsun, insanların değerlerine, kutsallarına saldırı kabul edilemez.

Özellikle mübarek bayramda verilen bu sözde izin ve Yüce Kitabımıza yönelik bu menfur saldırı, bir provokasyondan öte hadsizliktir, alçaklıktır. Unutulmasın ki nefret ve İslam düşmanlığı herkese zarar verir.

İsveç makamlarını kutsal değerlere saygılı olmaya ve aklıselim davranmaya davet ediyorum.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!