Murat Kurum: Karşı tarafta kaos var, PKK'dan medet ummayın

Güncelleme Tarihi:

Murat Kurum: Karşı tarafta kaos var, PKKdan medet ummayın
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2024 13:32

AK Parti İBB Başkan Adayı Murat Kurum, Haliç Kongre Merkezi'nde basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. PKK elebaşı Mustafa Karasu'nun ittifak çağrısı ve tehdidine sert tepki gösteren Kurum, "Kimlerden medet umuyor açık ve net görüyoruz. Tehditlere boyun eğmedik, asla eğmeyeceğiz" dedi.

Haberin Devamı

AK Parti İBB Başkan Adayı Murat Kurum, siyaset gündemindeki konulara ve seçim çalışmalarına ilişkin konuştu. Haliç Kongre Merkezi'ndeki toplantıda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kurum, "Anketlerde geride başlamıştık, şu an 1,4 puan öndeyiz" dedi.

"BASKI MI GELDİ, PAZARLIKLAR MI VAR GÖRECEĞİZ"

Yeniden Refah Partisi'nin oylarına talip olduğunu söyleyen Kurum, Başak Demirtaş'ın adaylıktan geri çekilmesiyle ilgili de "Karşı tarafta gördüğümüz bir kaos var. Düne kadar bu kadar hevesliyken bu kararı niye aldı bilmiyoruz. Baskı mı geldi, pazarlıklar mı var göreceğiz" ifadelerini kullandı.

"TEHDİTLERE BOYUN EĞMEDİK, ASLA EĞMEYECEĞİZ"

PKK'lı Mustafa Karasu'nun ittifak çağrısı ve tehdidine tepki gösteren Murat Kurum, "PKK elebaşının bizi hedef alması normal. Ne diyor? Var olan ittifaklara sahip çıkmalıyız diyor. Kimlerden medet umuyor açık ve net görüyoruz. Bir ittifak yapıyorsanız gizlemeyin, PKK ele başı üzerinden medet ummayın. Asıl cevabı milletimiz bölücü terör örgütünün işaret ettiği ittifaka da verecektir. Tehditlere boyun eğmedik, asla eğmeyeceğiz. Var olan ittifaklara değer vermekten bahsediyorlar. Onların ne yapmak istediklerini de herkes biliyor. Artık maske düşmüştür. Biz projelerimize odaklanacağız. Aziz İstanbullular bölücü terör örgütünün işaret ettiği ittifaka 28 Mayıs'ta yanıtı verdi, 31 Mart'ta da verecektir." dedi.

Haberin Devamı

"İMAMOĞLU İLE TELEFONDA GÖRÜŞTÜK"

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun kendisini aradığını söyleyen Murat Kurum, "Kendisi beni aradı görüştük, iyi niyet temennilerinde bulunduk. Demokratik yarış olması yönünde iyi niyet temennilerinde bulunduk. Bir talebi isteği varsa telefonumun açık olduğunu söyledim." dedi.

YARISI BİZDEN KAMPANYASINA 1 MİLYONDAN FAZLA BAŞVURU

Kentsel dönüşümdeki konut sayısıyla ilgili "Şu anda 170 bin adet devam eden konut var". diyen Kurum, 'Yarısı Bizden' kampanyasına 1 milyondan fazla başvuru yapıldığını belirtti.

'KOPYA PROJE' YANITI

Kopya proje eleştirilerine cevap veren Murat Kurum, "Hala çalıştaydan öteye gidememiş bir anlayış var karşıda. 2019'da deprem seferberliği diyenlerin 2024'te aynı şeyleri söylemelerinin bir manası yok. İstanbul değişim istiyor, çalışılmamış üretilmemiş bir anlayış var. Vatandaş bıkmış. İyi olan bir şey kopyalanır, İstanbul'un beş yılında iyi olan hiçbir şey yok." ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

"MECLİS ÜYELERİ İSTİŞARE İLE BELİRLENİYOR"

Kurum, AK Parti'nin belediye meclis üyelerinin belirlenme süreci ile ilgili "Belediye başkan adayları ve meclis üyelerini istişareyle belirliyoruz. Herkesin görüşlerini özgürce söylendiği istişareyi gerçekleştirerek belediye başkan adaylarımız belirlendi, uyum içerisinde yürütüyoruz" dedi.

"KARDAN ADAMIN SALTANATI GÜNEŞ DOĞANA KADAR"

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu eleştiren Kurum, "Yolun sonu göründüğü için çaresizlik içinde. Ne yapacaklarını bilmiyorlar. Bir bakıyorsunuz Cumhurbaşkanı yardımcısı adayı oluyor, miting yapıyor ne yapacaklarını bilmiyorlar. Kardan adamın saltanatı Güneş doğana kadarmış. 31 Mart'ta İstanbul'a güneş doğacak" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

"TAKSİ İÇİN GEREKLİ ADIMLARI ATACAĞIZ"

İstanbul'daki taksi konusuyla ilgili 'gerekli adımları atacağız' diyen Murat Kurum, "Taksi de İstanbul'un bir sorunu. Eksik varsa yönetmelik ve kanunların düzenlenmesi için gerekli adımı atacağız. İstiyoruz ki İstanbul'a gelen taksiye ulaşabilsin, bekleme süresi ulaşabilme oranı böyle kalmasın istiyoruz. Biz çözümü sunmak mecburiyetindeyiz. Biz kimsenin tarafı değiliz. Bu karmaşayı ortadan kaldıracağız. Kayıtlı kayıtsız hizmet veren kuruluşlar var. Kanuna uygun hale getirmek zorundayız. Tek uygulamada buluşturacağız. Kafası karışmayacak vatandaşımızın. Tespit ettik, eksik var. Eksikle alakalı hızlı şekilde ihaleye çıkıp taksi plakası sayısını artıracağız. Herkes taksicilik yapmayacak. Taksicilik yapacak kişilerin belli eğitimden geçmesi, sertifikalandırdığımız, ödül ceza prim uyguladığımız sistemi uygulamaya geçireceğiz." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

"DEVLETİMİZİN NE KADAR GÜÇLÜ OLDUĞUNU GÖRDÜK"

Konuşmasına Kahramanmaraş depremlerinde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza baş sağlığı dileyerek başlayan Murat Kurum, “Bir yıl önce asrın felaketinde 53 bin 537 canımızı kaybederek çok büyük bir acı yaşadık. Bugün bir yandan bu acıyı kalbimizin derinlerinde taşıyoruz. Ama bir yandan da afetzede kardeşlerimizi yeni sıcak ve güvenli yuvalarına kavuşturmanın mutluluğunu hissediyoruz. Bu deprem bizlere 2 şeyi çok açık bir şekilde yeniden göstermiştir. Birincisi, devletimizin ne kadar büyük ve güçlü bir devlet olduğunu tekrar görmemizi sağlamıştır. İkincisi ise bu aziz milletin ne kadar güzel, ne kadar yardımsever, kardeşlik bağıyla birbirine bağlı bir millet olduğunu; tüm dünyaya bir kez daha göstermiştir. Ben, bu milletin bir ferdi olmaktan iftihar ediyorum, gurur duyuyorum. Bir kez daha depremde şehit olan tüm kardeşlerimize, annelerimize ve yavrularımıza Cenab-ı Allah’tan rahmet diliyorum.” dedi.

Haberin Devamı

“VATANDAŞIMIZI DİNLEYİCİ OLARAK GÖRMÜYORUZ,”

“Sahaya çıkarken İstanbullulara bir söz verdik. Milletimizin ‘Her anında hep yanında’ olacağız.” diyen Kurum, “İnsanımızda; İstanbul’un karmaşasına, sistemsizliğine dair yaşamış olduğu derin bir bıkkınlık hali görüyoruz. Ama bunun yanında yaşlılarımızdan kadınlarımıza, gençlerimizden esnafımıza kadar herkeste; “umudun” süratle yükseldiğini de hissediyoruz, buna şahit olmaktan da mutlu oluyoruz. Biz sadece dert dinlemiyor, hazırlayacağımız projeleri de bilim insanlarımızla, iş insanlarımızla, işçi kardeşlerimizle, sendikalarımızla ve en çok da vatandaşımızla doğrudan çalışıyoruz. Şunun altını önemle çiziyorum. Biz vatandaşımızı dinleyici olarak görmüyoruz, vatandaşımızı doğrudan bir paydaş olarak, İstanbul’u yönetecek ekibin bir parçası olarak görüyoruz. Hülasa; biz İstanbul’un meselelerini bugün değil, aylardır çalışıyoruz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi’ndeki AK Parti grubumuz beş yıldır çalışıyor. Oradan da çok büyük sonuçlar alıyor ve projelerimize yansıtıyoruz. İstanbul’un projelerine tek bir açıdan bakmıyoruz. Biz yaptığımız tüm projelere, Siztem İstanbul konsepti üzerinden yaklaşıyoruz. Yani her açıdan düşünerek, bütüncül bir şekilde hazırlıyoruz.” dedi.

“Bu sistemin merkezinde de insanlar var, insanımızın en temel hakları var, İstanbulluların mutluluğu var.” diye sözlerine devam eden Kurum, “Türkiye Yüzyılı İstanbul Vizyonu’muz doğrudan İstanbulluların gündemlerinde olan başlıklarla belirlendi, kategorize edildi ve milletimize sunuldu. Vizyon İstanbul’da biz milletimize 10 temel başlıkta projelerimizi, hedeflerimizi, hayallerimizi anlattık. dedi.

Murat Kurum, Haliç'teki toplantıda projelerini şu şekilde anlattı:

“Birincisi yeni metro ve metrobüs hatlarıyla, her iki yakada yapacağımız tünellerle, güçlendirilmiş deniz ulaşımı ve daha birçok teknoloji yoğun ulaştırma projesiyle Uğraştıran Değil Ulaştıran İstanbul.

İkincisi İstanbul’u bekleyen olası depreme karşı inşa edeceğimiz 650 bin kentsel dönüşüm konutuyla, 100 bin sosyal konutla ve yeni afet yönetim uygulamalarıyla Afetlere Dirençli İstanbul.

Üçüncü başlığımız ise; “Her Anında Hep Yanında” sloganıyla hayat bulacak olan; sosyal belediyecilik uygulamalarımızla; yaşlılarımızın, emeklilerimizin, kadınlarımızın ve gençlerimizin hayatlarını iyileştirecek, kolaylaştıracak desteklerin yer aldığı Sosyal Belediyecilik Uygulamalarımız.

Dördüncü başlığımız ise; dünyamızı, ülkemizi ve İstanbul’umuzu iklim değişikliği nedeniyle bekleyen olası bir su krizine karşı koruyacak altyapı ve üstyapı yatırımlarıyla Sürdürülebilir Su Yönetimi.

Beşinci hedefimiz; halkımızın ve sokaklarımızın daha huzurlu ve daha güvenli olması için; sokak hayvanlarına dair uygulayacağımız yeni uygulamalarımız.

Altıncı hedefimiz ise; Uluslararası İstanbul festivalleri, İstanbul akademisi, genç sanatçılara vereceğimiz destekler ve yeni fuar-kongre merkezleriyle; Kültür, Sanat ve Turizmiyle Yaşayan İstanbul.

Yedinci hedefimiz, Bilişim yönetim ve teknoloji merkezi, İstanbul’un dijital ikizi ve Biz İstanbul gibi projelerimizle şekillendireceğimiz Digistanbul.

Sekizinci hedefimiz; İstanbul’u sıfır atığın model şehri yapacak, yine 2040 net sıfır emisyon hedefimize ulaştıracak yatırımlarla Nefes İstanbul.

Dokuzuncu hedefimiz; sporu ve hareketi mahallelerde yapacağımız tesislerden başlatacağımız, Olimpiyat Şehri İstanbul hedefimize bizi ulaştıracak olan Sporla Yaşayan İstanbul.

Ve onuncu hedefimiz. Tarihe Vefa, Geçmişe Saygı sloganıyla hazırlayacağımız projelerle, aslına uygun şekilde yeniden ihya edilecek caddelerimizle, sokaklarımızla; yeni meydan projelerimizle ve tarihi yarımadaya dair yapacağımız yeni uygulamalarımızla Mirasını Geleceğe Taşıyan İstanbul”

Açıklanan projelerin İstanbul’da heyecan ve umudu artırdığını sözlerine ekleyen Kurum, “Sokaktaki insanımız bizim projelerimizi gördükten sonra hayal etmeye başladı diyebilirim.” dedi.

“İSTANBUL’UN KAYNAKLARINI  GERÇEK BELEDİYECİLİK HİZMETLERİ İÇİN KULLANACAĞIZ”

İstanbul’u Türkiye Yüzyılı’nın lider şehri yapacaklarının altının çizen Kurum, “Bizim tek bir önceliğimiz var; İstanbul’a hizmet etmek. Sadece İstanbul diyoruz çünkü gerçek belediyeciliğin ancak İstanbul’u merkeze alarak yapılacağına inanıyoruz. Altını çizerek söylüyorum, mazeret belediyeciliği yapmayacağız. İstanbul’un kaynaklarını algı yönetmek için kullanmak yerine gerçek belediyecilik hizmetleri için kullanacağız.” ifadelerini kullandı.

“İNSANI ÖZNE OLARAK MERKEZE ALAN BİR YÖNETİM ANLAYIŞIYLA HİZMET EDECEĞİZ”

Mevcut İstanbul yönetiminin gerçek belediyecilik iradesi yerine kendi siyasi hedeflerini ön sıraya koyan bir anlayışıyla hareket ettiğinin altını çizen Kurum, “İstanbul yönetimi, açık söylüyorum, başarısız olmuştur. Ama İstanbullu çaresiz değildir. İstanbulluya, çaresiz olmadıklarını gösteren bir SİZTEM anlayışıyla hizmet edeceğiz. Bu bizim şehircilik ve belediyecilik vizyonumuzun mottosudur. Bu nedenle SİZTEM İstanbul diyoruz. Bu, insanı özne olarak merkeze alan bir yönetim vizyonudur. Şehrimizin sorunlarını iyi tahlil eden, tek tek çözüm üreten bir modelin adıdır. Sorunları çözerken ortaya koyduğumuz bütüncül bir şehir felsefesidir. Ve baştan bu yana saydığım tüm projelerin merkezinde yer almaktadır.” diyerek sözlerini tamamladı. 

Murat Kurum'un toplantıdaki soru cevap bölümünde gazetecilere verdiği yanıtlar şu şekilde oldu:

Kurum’a Başak Demirtaş’ın DEM Parti adaylığından geri çekilme kararı soruldu.

“Hep söylüyorum, biz bu yola çıkarken karşımızda kim aday olur, kim kiminle ittifak yapar diye hiç düşünmedik. Yalnız karşı tarafta gördüğüm bir kaos, karmaşa, belirsizlik… Düne kadar çok hevesliyken bugün neden bu kararı aldılar? Başka bir yerden bir talimat mı geldi, baskı mı geldi, pazarlıklar mı oldu veya pazarlıklar devam mı ediyor? Bunları zamanla öğreneceğiz. Gerçi biliyorsunuz bunların al gülüm ver gülümleri bitmez. Geçmişte İBB’yi aralarında nasıl pay ettikleri malumunuz. 2023 Genel Seçimlerinde de cumhurbaşkanı yardımcılıkları ve bakanlıklar dağıtıyorlardı. Bunların bu pazarlıkları bitmez, seçime kadar da devam eder. Ama biz işimize bakıyoruz.” dedi. Demirtaş’ın kararı için “Dün hevesliyken bugün niye bu kararı aldı? Pazarlık mı var? Baskı, talimat mı var?” diye soran Kurum, “Siyaset şeffaf, demokratik yürümeli. İttifak yapıyorsanız gizlemeyin, PKK üzerinden medet ummayın. Milletimiz hepsini görüyor. Asıl cevabı milletimiz bölücü terör örgütünün işaret ettiği ittifaka 28 Mayıs'ta yanıt verdi. 31 Mart'ta da cevap verecektir.” değerlendirmesinde bulundu. 

“TEHDİTLERE BOYUN EĞMEDİK, EĞMEYİZ”

Terör örgütü elebaşlarından Mustafa Karasu’nun kendisine yönelik tehditlerinin hatırlatılması üzerine de Kurum, “Ne bölücü terör örgütünün ne de başka örgütlerin tehditlerine hiçbir zaman boyun eğmedik, bundan sonra da asla eğmeyiz.” dedi. 

“İYİ OLAN ŞEY KOPYALANIR, MAALESEF İSTANBUL’DA SON 5 YILDA İYİ BİR ŞEY YOK”

Murat Kurum’a toplantıda “Ekrem İmamoğlu’nun vaatlerini kopyaladığınız yönünde iddiası oldu, “Her projemizi hiç çekinmeden kopyalayabilirsiniz” dedi.” sorusu soruldu. Kurum, “Kopya ifadesi hoş değil ama yine onların anlayacağı şekilde cevap vereyim. İyi olan şey kopyalanır, ortada iyi bir şey mi var ki kopyalayalım. İşte soruyorum onlara; mevcut yönetim 650 bin konut yaptı da biz mi görmedik? Mevcut yönetim 100 bin kiralık konut yaptı da biz mi kaçırdık? Hayır! İstanbul’un iki yakasına metrolar, tüneller yaptılar da, yerin altında olduğu için biz mi görmüyoruz? Yapılan tüneli bile kapatan, metro inşaatına hafriyat döken bir yönetim var karşımızda. Kendi küçük dünyalarında yaşıyorlar. O dünyadan çıkıp şöyle İstanbul’da neler oluyor bir bakmalarını tavsiye ediyorum. Vatandaşımız her şeyi görüyor ve 31 Mart’ta da gerekeni yapacaktır. Projelerimize yönelik teveccühü, olumlu dönüşleri sahada net görüyorum. İyi olan bir şey kopyalanır diyoruz. Maalesef İstanbul’da son 5 yılda iyi olan hiçbir şey yok.” ifadelerini kullandı. 

“İMAMOĞLU İLE GÖRÜŞTÜK”

Murat Kurum’a Ekrem İmamoğlu ile bir temas kurup kurmadığı sorulması üzerine “Ekrem İmamoğlu ile dün görüştük. İyi niyet temennilerinde bulunduk. Demokratik, sonunda İstanbul’un kazanacağı bir yarış olması hepimizin arzusu.” değerlendirmesinde bulundu. Kurum’a Kanal İstanbul konusundaki tavrında değişiklik olup olmadığı da hatırlatıldı, Kurum "İstanbul'un gündeminde olmayan konular bizim de gündemimizde olmayacak. İstanbullunun beklediği deprem riskinin ortadan kaldırılması, ulaşım çilesinin bitmesi. Gündemde ne varsa onun peşinden koşacağım.” dedi. İstanbul'un nüfusunun artmasını istemediklerini, sabit kalmasını istediklerini belirten Murat Kurum, “Depremi siyaset üstü görelim. İlk 5 yılda 650 bin konutu dönüştüreceğiz. 10 yılda şehirde riski bertaraf edecek adımları atacağız. İstanbul'da derin bir bıkkınlık var. İstanbullular kavgadan, polemikten, bahaneden bıktı. İlgi bekliyor." değerlendirmesinde bulundu.

"KARDAN ADAMIN SALTANATI GÜNEŞ DOĞANA KADAR"

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu eleştiren Kurum, "Yolun sonu göründüğü için çaresizlik içinde. Ne yapacaklarını bilmiyorlar. Bir bakıyorsunuz Cumhurbaşkanı yardımcısı adayı oluyor, miting yapıyor ne yapacaklarını bilmiyorlar. Kardan adamın saltanatı Güneş doğana kadarmış. 31 Mart'ta İstanbul'a güneş doğacak" şeklinde konuştu. 

“HERKES TAKSİCİLİK YAPAMAYACAK”

İstanbul'daki taksi sorunu da Murat Kurum’un gündemindeydi. Sorunun farkında olduklarını belirten Murat Kurum, "Taksi de İstanbul'un bir sorunu. Eksik varsa yönetmelik ve kanunların düzenlenmesi için gerekli adımı atacağız. İstiyoruz ki İstanbul'a gelen taksiye ulaşabilsin, bekleme süresi ulaşabilme oranı böyle kalmasın istiyoruz. Biz çözümü sunmak mecburiyetindeyiz.” Ortada bir karmaşa olduğunu belirten ve bu karmaşayı ortadan kaldıracaklarını söyleyen Kurum, kayıtlı kayıtsız hizmet veren kuruluşlar olduğunu söyledi, bunu kanuna uygun hale getirmenin zorunlu olduğuna dikkat çekti. Kurum, “Kafası karışmayacak vatandaşımızın. Tek uygulamada buluşturacağız. Tespit ettik, eksik var. Eksikle alakalı hızlı şekilde ihaleye çıkıp taksi plakası sayısını artıracağız.” dedi. Bu konuda gelen eleştirileri de hatırlatarak mevcut yönetimin taksicilik yapmak istediğini söyleyen Kurum, mevzuatın buna izin vermediğini belirtti. Taksicilik standardının da yükseleceğini dikkat çekerek “Herkes taksicilik yapmayacak. Taksicilik yapacak kişilerin belli eğitimden geçmesi gerekiyor, sertifikalandırdığımız, ödül ceza prim uyguladığımız sistemi uygulamaya geçireceğiz." ifadelerini kullandı. 

“İSTANBUL’DA NÜFUSUN ARTMASINI İSTEMİYORUZ”

Murat Kurum, İstanbul’da nüfusun artmasını istemediklerini, sabit kalması için çalışma yapacaklarını belirterek, tersine göçü teşvik edecek çalışmaların da olacağına dikkat çekti. Nüfus sayısı sabit kalkarken turist sayısını artırmak istediklerini söyleyen Kurum, yapılacak projelerden de bahsetti: “Dar gelirliye yönelik 100 bin sosyal konut yaparak hem konut kiralarıyla alakalı hem de kentsel dönüşümle ilgili bir vizyon ortaya koyuyor olacağız. Bu konutlar satılmayacak, kiralanacak. Evi kentsel dönüşüme girenleri burada misafir edeceğiz. Eğitime destek veren yönetim anlayışını burada sergiliyor olacağız. Öğrenci evlerine 25 m3 doğalgaz desteğinden, üniversite öğrencisine 10 bin lira burs desteğine, 0-6 yaş arası çocuklarıyla ailelerin ücretsiz ulaşımından ilköğretim öğrencilerine ücretsiz ulaşıma, toplu ulaşımda öğrenciye yüzde 40 indirimden, spor yapmak isteyen gençlere sosyal alanlarda verilecek desteklere, üniversite okuyan öğrencilere part time gelir desteği, tecrübe desteği sağlamış olacağız. Bunun gibi birçok projeyle vatandaşlarımızı destekliyor olacağız. Emeklilerimize 2.500 lira destek vereceğiz. İşini kuracak kadınlarımıza 100 bin lira destek vereceğiz. Evlenen gençlerimize 50 bin lira beyaz eşya desteği veriyor olacağız. Toplumun tüm kesimleriyle iç içe yönetim anlayışını sergiliyor olacağız. Bunun yanında sürdürülebilir sosyal destekler olsun istiyoruz. Aslolan vatandaşımızın hane halkı gelirini artırmak. Bir tarafta 151 köyde tarıma yönelik destek olurken bir tarafta, bir tarafta gençlerimizin teknoloji yoğun üretim yapmasını sağlayacağız.” 

“SAHİPSİZ SOKAK HAYVANLARI SORUNUNU ÇÖZECEĞİZ”

Murat Kurum, sahipsiz sokak hayvanları konusunun çözümsüz bırakıldığını belirterek, “Bunun için biz 39 ilçeye hayvan bakım merkezleri yapıp, iki yakada hayvanlarımızın bakımlarının, aşılamalarının, tedavilerinin ve kısırlaştırma işlemlerinin yapılacağı tesisleri bir an önce kazandıracağız. Bu tesislerin giderlerini büyükşehir Belediyesi olarak biz sağlıyor olacağız.” diyerek bu konunun sorun olmaktan çıkacağı mesajı verdi. 

“ANKETLERDE ÖNDEYİZ”

Murat Kurum son saha araştırmalarında tablonun ne olduğunun sorulması üzerine, "Ben ilk adaylığımız açıklandığında anket yaptırdım. O zaman bir buçuk, iki puan gerideydik. Piyasada gezen anketlerde de 8-10 puan geride gösteriyordu. Ancak sonra projelerimizi açıkladık, sahaya çıktık, ilçelere gittik, ziyaretlerimizi yaptık, İstanbullularla bütünleştik. Ve İstanbullular bizi sevdi, biz onları sevdik. O kardeşliği ben görüyorum yani, o güvenle de konuşuyorum. Ve lansmandan sonra yaptırdığımız ankette de 1,4 puan öndeyiz. Bildiğim kadarıyla CHP’nin anketi de böyle söylüyor. Dolayısıyla biz öndeyiz ama hiçbir şekilde rehavete kapılmadan yine teşkilatlarımızla birlikte uyum içerisinde, motivasyon içerisinde, tüm İstanbullularla birlikte inşallah 31 Mart’ı alacağız. Bu manada kim kiminle beraber olur, buna da bakmıyoruz. Biz işimize bakıyoruz. İnşallah 31 Mart’ta da bu sevinci hep beraber yaşayacağız." ifadelerini kullandı. 

“İSTANBUL ÇOK KIYMETLİ, YETER Kİ KULLANMASINI BİLİN”

Murat Kurum’a vaatleri ve o vaatleri gerçekleştirecek bütçenin nasıl sağlanacağı da soruldu. “Bir iş için çaba sarf ederseniz, gerçekten o gayreti sergilerseniz, emin olun her şeyi yaparsınız. İstanbul böyle güçlü bir şehir, kaynakları kendi kendine yetebilecek bir şehir. Her sokağı, her kaldırımı o kadar kıymetli ki… Yeter ki siz bu değeri kullanmasını, bu değerin kıymetini bilin.” dedi. Mevcut yönetimin kaynakları iyi değerlendiremediğini tabloyla anlatan Kurum, “2019’da biz verdiğimizde belediye kaynakları; öz gelir ve merkezi bütçeden gelir olarak ikiye ayrılır. Yani belediyeye bir kendi öz geliri, bir de merkezi bütçeden gelen gelirle yönetilir. 2019’da merkezi bütçeden gelen gelir oranı yüzde 70’ken; yüzde 70 merkezi bütçeden 2018 de 13 milyar lira gelmiş; toplam geliri de belediyenin 18 milyar. 2023’e geldiğimizde toplam gelir 104 milyar olmuş; merkezi idareden gelen gelir yüzde 92’si. Yani öz geliri yüzde 29’ken yüzde 8’e düşmüş. İstanbul bu manada gelir üretmek için bir çaba göstermemiş.” dedi. Kurum şöyle devam etti: Şimdi bir de personel açısından bakalım. 2019’da bakın 78 binmiş personel, 2024’e geldiğimizde 92 bin olmuş. İşe giriş 46 bin, işten çıkış 33 bin. Belediyenin yarısından fazlası değişmiş. Siz yönetiminizin yarısını değiştirdiğiniz bir yerden, iş bekleyemezsiniz ilave kaynak üretmesini bekleyemezsiniz. Bu bakış açısı yanlış. Önemli değil ki kim olduğu, hangi siyasi partiye gönül verirse versin hiç önemli değil. Benim için ilave kaynak üretebilir mi üretemez mi, bu işi bilir mi bilmez mi buna bakacaksınız.”

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!