AK Parti’de yargı zirvesi

Güncelleme Tarihi:

AK Parti’de yargı zirvesi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2014 13:04

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan’ın yolsuzluk ve rüşvet operasyonu yapan savcılarla ilgili olarak kullandığı “yargı darbesi” eleştirilerinin ardından, AK Parti kurmayları çalışma başlattı. Önceki gece yapılan toplantıda, Yargıtay Hukuk ve Ceza Genel Kurulları’nın yapısının değiştirilmesi gündeme geldi. İktidar Partisi, Danıştay Tasarısı’nı askıya alarak, yeni atanacak 30 üyeyi “ince elemek-sık dokumak” için zaman kazandı.

Haberin Devamı

AK Partinin hukukçu kurmayları, önceki gün gece de devam eden bir toplantı yaptılar. Toplantıda, “yargıdaki krizi” aşmak için çeşitli formüller ele alındı. Edinilen bilgiye göre toplantıda, başta Yargıtay olmak üzere yüksek yargı kurumlarındaki tıkanıklıklar ele alındı. Yargıtay’ın son karar mercii olan hukuk ve ceza genel kurullarında yaşanan sıkıntı gündeme geldi.

YARGITAY’A NEŞTER

Toplantıda, Yargıtay üyelerinin hepsi genel kurullara katıldığı için cemaate yakın üyelerin blok oy kullandığı ve kararları istedikleri gibi yönlendirdikleri dile getirildi. Hukuka uygunluk gibi esasların kriter alınmadığı, bunun da kamuoyunda tartışma yaratan sonuçlar doğurduğu dile getirildi. Toplantıda, bu tür olumsuz sonuçları ve kitlenmeyi önlemek için genel kurul yapısında değişikliğe gidilebileceği ifade edildi. Toplantıda formül olarak, üye sayısının sınırlandırılması, görev sürelerine ilişkin sınırlama konulması gündeme geldi. Genel Kurul üyelerinin seçilme kriterleriyle ilgili de çalışma yapılması planlandı. Mevcut yasaya göre, Yargıtay, Hukuk Genel Kurulu, hukuk dairelerinin başkan ve üyelerinden; Ceza Genel Kurulu, ceza dairelerinin başkan ve üyelerinden oluşuyor.

Haberin Devamı

DANIŞTAY’DA 30 ÜYE SIKINTISI

Toplantıda, önümüzdeki hafta TBMM Genel Kurulu’nda ele alınması planlanırken “askıya alınan” Danıştay Tasarısı da değerlendirildi. Tasarı ile daha önce üç yıl için görevlendirilen Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, “kadrolu” bir yapıyla sürekli hale gelecek; bu kurula yeni bir başkan ve 30 yeni üye atanacaktı. Yasanın yürürlüğe girmesinden kısa bir süre sonra yapılması gereken bu atamaların, üye yapılacak yeni isimler açısından “şimdilik askıya alınması” planlandı. Atanacak yeni üyelerin, Yargıtay’daki gibi sıkıntı yaratacak isimler veya cemaat mensupları olmaması için hükümet ince eleyip, sık dokuyacak.

SAYIŞTAY ÜÇÜNCÜ AYAĞI

Hükümetin, üzerinde ısrarla durduğu bir başka bir düzenleme ise Sayıştay teklifi olarak önümüzdeki dönemde gündeme gelecek. Bu düzenleme diğerleri kadar aciliyet taşımıyor. Ancak AK Parti, diğer düzenlemeleri seçimlerden önce hayata geçirmeyi, seçimlerin ardından da Sayıştay’ın yeniden yapılanmasını sağlayacak olan ve TBMM’de bekleyen teklifi gündeme almayı planlıyor. Bu yargı operasyonunun üçüncü ayağı olacak teklif, Sayıştay’ın devlet zararını inceleyecek yargı bölümünü güçlendiriyor. Sayıştay zimmet mahkemesi gibi çalışacak. Savcıları Meclis atayacak. Düzenleme, kamu usulsüzlük ve yolsuzluklarını ortaya çıkaracak denetçilerin raporlarına çifte kontrol getiriyor.

BAKMADAN GEÇME!