Afrin'de son dakika... Teröristlerin revir olarak kullandığı sığınak bulundu

Güncelleme Tarihi:

Afrinde son dakika... Teröristlerin revir olarak kullandığı sığınak bulundu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2018 00:42

Afrin'deki Zeytin Dalı harekatında Burseya Dağı'nın ardından bu kez stratejik 915. Tepe ele geçirildi. Toplam 21 nokta terör örgütünden temizlenmiş oldu. Askerler tarafından arama sırasında teröristler tarafından revir olarak kullanılan bir sığınak da bulundu. İşte Afrin'de son durum...

Haberin Devamı

17.15 Türk Silahlı Kuvvetleri’nin sürdürdüğü Zeytin Dalı Harekatı kapsamında, teröristlerden arındırılan Afrin kırsalında, teröristlerin gizlendiği yerlerde mayın ve bomba araması yapılıyor. Askerler tarafından arama sırasında teröristlerin revir olarak kullandığı bir sığınak da bulundu. Sığınakta çok sayıda tıbbi malzeme ve ilaç ele geçirildi. Çatışmada yaralanan YPG’li teröristlerin, sığınağa getirilerek burada tedavi edildikleri öğrenildi.

16:24 Zeytin Dalı Harekatı kapsamında Türk Silahları Kuvvetleri (TSK) ve Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) Afrin'in batısında gerçekleştirdiği operasyonda stratejik 915. Tepe ele geçirildi. Afrin'in batısındaki Racu belde merkezinin güneyindeki 915. Tepe'ye yönelik sabah saatlerinde başlayan operasyon sayesinde belde çevresinde terör örgütü PYD/PKK'ya karşı tüm hakim noktalar kontrol altına alındı.

Öğle saatlerinde teröristlerden arındırılan 915. Tepe'nin alınması ile harekatın 10. gününde Afrin'in beş beldesinde 15'i köy, biri köy altı yerleşim ile 5'i stratejik dağ ve tepe olmak üzere 21 nokta örgütten kurtarılmış oldu.

Haberin Devamı

BURSEYA´YA DEV BAYRAK DİKİLECEK

PKK/YPG'li teröristlerden temizlenip, dün kulelerine Türk bayrağı asılan Burseya Dağı´na, yeni bir bayrak dikilmesi için de çalışma başlatıldı. Dağda, askerlerin zırhlı araçlarla konuşlandığı bölgeye, öğle saatlerinde bayrak direği getirildi. Direğin zemin çalışmasının tamamlanacağı alana yerleştirileceği ve daha sonra hem Afrin, hem de Azez´den görülecek ebatlara sahip Türkiye bayrağının yarın veya Çarşamba günü törenle göndere çekileceği bildirildi.

SIRADA BAFELYUN TEPESİ VAR 

Burseya Dağı´na birkaç kilometre uzaklıkta, Afrin´in batısındaki Bafelyun Tepesi de TSK tarafından obüs ve çok namlulu roketetarlar ile ateş altına alındı. Gece aralıklarla devam eden atışlar, gün içerisinde de zaman zaman devam etti. Güvenlik güçleri, Burseya Dağı bölgesindeki patlayıcı tarama ve imhasının yanı sıra Bafelyun Tepesi'nin de kısa sürede teröristlerden arındırılacağını bildirdi.

ELAZIĞ VE SİİRT'TE 1 YILLIK ÖZEL GÜVENLİK BÖLGELERİ KURULDU

Haberin Devamı

Elazığ Valiliğinden yapılan açıklamada, “Terörle mücadele kapsamında yürütülen operasyonlar nedeniyle, halkın can ve mal güvenliğinin korunması bakımından girilmesinde sakınca bulunan, Elazığ ili Alacakaya, Arıcak, Karakoçan ve Palu ilçe sınırları içerisindeki 15 ayrı bölgede 15 Kasım 2017 - 15 Kasım 2018 tarihleri arasında Bakanlar Kurulunun kararı ile 1 yıl süre ile özel güvenlik bölgesi ilan edilmiştir. Halkımızın can ve mal güvenliği için özel güvenlik bölgelerine mülki amir izni olmadan girişler yasaklanmıştır” denildi.
Özel güvenlik bölgesi ilan edilen yerlerin Alacakaya ilçesinde Gortil, Herbite Yaylaları bölgesi, Arıcak ilçesinde Görese 1, 2 bölgesi, Karakoçan ilçesinde Gazdağı, Karaboğa Dağları hattı, Dilektaşı Yaylası, Akpınar'ın batısı, Pilavtepe, Koçyiğitler köyünün batısı, Başak Yaylası, Velikan'ın doğusu, Çatılı bölgesi, Palu ilçesinde ise Akdağ, Haydar, Deştibotan Yaylaları bölgelerinin olduğu bildirildi.

Haberin Devamı


Siirt’te ise merkeze bağlı Yazlıca, Çaçi, Yassıdağ ve Çizmeli-Akmeşe bölgeleri, 31 Aralık 2018’e kadar geçici askeri güvenlik bölgesi ilan edildi. Merkeze bağlı 4 bölgenin 1 yıllık geçici askeri güvenlik bölgesi ilan edilmesiyle ilgili Siirt Valiliği’nce yapılan yazılı açıklamada, şöyle denildi:
“İlimizde bulunan Yazlıca Dağı bölgesi, Çaçi Dağı bölgesi, Yassıdağ bölgesi ile Çizmeli-Akmeşe bölgeleri 01 Ocak 2018 - 31 Aralık 2018 tarihleri arasında, geçici askeri güvenlik bölgesi ilan edilmiştir. Geçici askeri güvenlik bölgesi ilan edilen alanlara, vatandaşların can ve mal güvenliğinin sağlanması, mevcut huzur ile güven ortamının sürdürülmesi amacıyla girişleri yasaklanmıştır.”

Haberin Devamı

Afrinde son dakika... Teröristlerin revir olarak kullandığı sığınak bulundu

Burseya'da olası tuzak ve EYP'lere karşı çalışma yürütülüyor.

TSK ve harekata destek veren ÖSO güçleri, harekatın önceki günlerinde, Bülbül beldesinde Şengal, Zehran, Bali Köy, Kurni, Hay Oğlu, Heftar ve Ursa köyleri ile Kürdo köy altı yerleşimini, Racu beldesinde Edamanli, Ali Bekki, Bilal Köy, Ömer Uşağı ve Mamel Uşağı köyleri ve 740.Tepe'yi, Şeyh Hadid beldesinde Şeyh Hadid Tepesi ve Kara Mitlak köyü, Cinderes beldesinde Hammam köyü ile Mersides Tepesi'ni, Şeran beldesinde de Burseya Dağı ve Kastel Cündo köyü ele geçirmişti.

13.40 Kritik önemdeki Burseye Dağı, havadan ve karadan bombardımanın ardından Türk Silahlı Kuvvetleri ile Özgür Suriye Ordusu kontrolüne geçtikten sonra hakim tepeleri çıkan Mehmetçik, üs bölgesi oluşturmaya başladı.

Afrinde son dakika... Teröristlerin revir olarak kullandığı sığınak bulundu


13:21
Harekatın 10. gününde Mehmetçik ve ÖSO Raco’ya doğru ilerliyor. Suriye sınırında bulunan ve terör örgütü PKK/PYD’li teröristlerin bulunduğu mevziler, Türk Silahlı Kuvvetlerince havadan ve karadan bombalanmaya devam ediliyor. Hatay'ın Hassa ilçesine bağlı Sugediği mevkisinde bölgede bulunan dağlardan bombardımanın ardından dumanlar çıktığı görülüyor. Ayrıca Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) bağlı birliklerin de araçlarla Raco’ya doğru gittiği gözlemleniyor.

Afrinde son dakika... Teröristlerin revir olarak kullandığı sığınak bulundu

13:16 Hatay'ın Reyhanlı ve Kırıkhan ilçeleri karşısındaki terör mevzileri, Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) ait savaş uçakları ve topçu birliklerince vuruluyor.  Savaş uçaklarının sınır hattındaki uçuşu sürerken sınır ötesindeki bazı noktalardan dumanlar yükseliyor. Öte yandan, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile yürütülen operasyonlarda teröristlerden temizlenen Reyhanlı ilçesi karşısında sınırın sıfırındaki El Hamam köyü merkezine teröristlerce top atışı yapıldığı görüldü.

Haberin Devamı

 10.27 Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından Zeytin Dalı harekâtı'nın 10. gününde yapılan açıklamada, etkisiz hale getirilen terörist sayısı 597'ye ulaştı. TSK'nın açıklamasında şu bilgilere yer verildi: "Hava Kuvvetleri tarafından gece süresince gerçekleştirilen hava harekâtı ile PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütlerine ait sığınak, barınak, mühimmat deposu ve silah mevzii olarak kullanılan 44 hedef imha edilmiştir. Harekâta katılan 25 uçak emniyetle üslerine dönmüşlerdir. Türk Silahlı Kuvvetleri'nce desteklenen dört Özgür Suriye Ordusu mensubu hayati tehlikesi olmayacak şekilde yaralanmıştır. Zeytin Dalı harekâtı kapsamında bölgeden elde edilen bilgilere göre gece süresince 40 PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütü mensubu etkisiz hale getirilmiştir. Harekâtın başlangıcından itibaren etkisiz hale getirilen terörist sayısı 597 olmuştur."

Afrinde son dakika... Teröristlerin revir olarak kullandığı sığınak bulundu

Burseya'da tünellerden sızmaya çalışan teröristler etkisiz hale getirildi.

09.56 Mardin'in Kızıltepe ilçesindeki Şehit Çoban Piyade Hudut Karakolu sınırdan Türkiye'ye sızmaya çalışan teröristlere asker geçit vermedi. Gece gündüz sınırda nöbet tutan askerler, teröristleri fark ederek 'dur' ihtarında bulundu. Yasa dışı yollarla Türkiye'ye sızmaya çalışan 2 terörist, askerin uyarılarına uymayınca müdahale edildi. Asker tarafından yapılan müdahalede 1 terörist ölü, 1 terörist ise yaralı olarak ele geçirildi.

07.48 Türk Silahlı Kuvvetleri, Afrin'deki Zeytin Dalı harekatı devam ederken bu kez Kandil'de karakol ve üs bölgelerine saldırı hazırlığındaki PKK'lı teröristleri vurdu.

07.30: Atak helikopterleri, gece saatlerinde Afrin çevresindeki terör hedeflerini vurdu.

07.15: Uluslararası haber ajansları Reuters ve AP, Burseya Dağı'na dikilen Türk bayrağının fotoğraflarını dünyaya servis etti.

DÜN NELER YAŞANDI

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Afrin bölgesini PKK/PYD-YPG’li teröristlerden temizlemek amacıyla başlattığı Zeytin Dalı harekâtı, hava şartlarının düzelmesiyle dün hız kazandı. TSK ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), dün Afrin’in kuzeydoğusunda stratejik öneme sahip Burseya Dağı’nı tamamen ele geçirdi. Dağa çıkan askerler, en yüksek noktaya Türk bayrağı dikti. Stratejik öneme sahip dağın alınmasıyla yaklaşık 13 kilometre uzağındaki Afrin merkezinin yolu açılmış oldu.

SINIR HATTINDAN İZLENDİ

Burseya’daki terör mevzileri, Kilis ve Hatay sınırından dün sabahtan itibaren topçu atışıyla, havadan da savaş uçaklarıyla bombalandı. Teröristlerin Burseya Dağı’nın Afrin tarafına yaptığı 7 beton kule hem havadan hem de karadan vuruldu.

Azez Bölgesi’ne geçen özel birlikler, ÖSO güçleriyle Burseya’daki terör mevzilerini tek tek ele geçirdi. Havadan ve karadan bombalanan Cendere Tepesi, Kürt Dağı ve Burseya Dağı’ndan yükselen dumanlar sınır hattından da izlendi. Teröristlerin ise Afrin merkezine doğru kaçtıkları belirtildi.

TSK gelişmeyi şöyle duyurdu: “Zeytin Dalı harekâtı kapsamında, Türk Silahlı Kuvvetleri ve desteklediği Özgür Suriye Ordusu tarafından, 28 Ocak 2018 tarihinde saat 14.30 sularında Barşah (Burseya) dağı ele geçirilmiştir. Halen bölgenin teröristlerden temizlenmesi faaliyetleri sürdürülmektedir.”

Afrinde son dakika... Teröristlerin revir olarak kullandığı sığınak bulundu

Harekâtın 9. gününde Burseya Dağı ile beraber Afrin’in beş beldesinde 14’ü köy toplam 19 nokta örgütten kurtarılmış oldu. Piyade Üsteğmen Oğuz Kağan Usta’nın, operasyonun 3’üncü gününde şehit olduğu Suriye’nin Ömer Uşağı bölgesi de teröristlerden temizlendi. Bölgenin Türkiye’ye bakan tarafı bombalandı.

PKK'NIN BETON MEVZİLERİ GÖRÜNTÜLENDİ

Suriye-Türkiye sınırında terör örgütü PYD/PKK’ya yönelik Zeytin Dalı Harekatı’nda ele geçirilen stratejik noktalardan 848 rakımlı Burseya Dağı, yakın çevresine hakim konumuyla dikkati çekiyor.  Burseya Dağı, bölgede, Kilis ve Suriye-Türkiye sınırındaki Azez ilçesi istikametlerine karşı elverişli gözetleme ve ateş sahalarına sahip bulunuyor.

Dağın önemi, Azez istikametinden gelen ana yolu ile Azez-Kilis'ten Afrin'e yönelik harekatta yaklaşma istikametlerini kontrol eden kritik konumundan ileri geliyor.

Afrinde son dakika... Teröristlerin revir olarak kullandığı sığınak bulundu

Yapımı devam eden mevziler de görüntülendi.

Terör örgütünün, bu özelliği dolayısıyla Burseya Dağı'nda beton sığınaklar inşa edip bunları betonarme irtibat hendekleri, yer yer kalıp betonla güçlendirilmiş tünellerle birbirine bağladığı ve savunma için direnç merkezi haline getirdiği tespit edildi.

UZUN SÜRE SAVUNMA PLANLAMIŞLAR

Öte yandan, TSK ve ÖSO'nun arazide yaptığı incelemede yarım kalan kalıp ve inşaat faaliyetlerinin olduğu bölgelere rastlandı. PYD/PKK’nın bu yapıların üzerini kapatarak hava taarruzları ve diğer saldırılara karşı da korunaklı hale getirmek istediği anlaşıldı. İncelemelerde irtibat hendekleri ile ateş ve gözetleme kulelerindeki beton kalınlığının bir metreye yaklaştığı, terör örgütünün Burseya Dağı'nda uzun süre savunma ve barınmaya yönelik planlama yaptığı belirlendi.

Afrinde son dakika... Teröristlerin revir olarak kullandığı sığınak bulundu

Burseya'da TSK, tank ve zırhlı araçlarını engebeli arazideki derelerden kurduğu seyyar köprülerden geçirdi . 

Afrinde son dakika... Teröristlerin revir olarak kullandığı sığınak bulundu

Hürriyet sıcak bölgede / Fevzi KIZILKOYUN - Selahattin SÖNMEZ

SIZMA GİRİŞİMİ ÖNLENDİ

Burseya’da büyük bozguna uğrayan teröristler Afrin’e bağlı Şilta köyü bölgesinde Türkiye’ye ve TSK birliklerine sızma yapmak istedi. Hareket halinde belirlenen terörist grup sınırda konuşlu topçu birlikleriyle top atışına tutuldu.

Afrinde son dakika... Teröristlerin revir olarak kullandığı sığınak bulundu

Genelkurmay’dan dün yapılan açıklamada, 73’ü dün olmak üzere harekâtın başlangıcından bu yana 557 teröristin etkisiz hale getirildiği, terör örgütlerine ait sığınak, mühimmat deposu ve silah mevzii olarak kullanılan 20 hedefin 13 uçakla bombalanarak imha edildiği, iki askerinde yaralandığı belirtildi.

Afrinde son dakika... Teröristlerin revir olarak kullandığı sığınak bulundu

(Fotoğraf: Twitter/@TSKGnkur)

BAKMADAN GEÇME!