Adalet Bakanı Tunç: Bireysel başvurunun sınırları çizilmeli

Güncelleme Tarihi:

Adalet Bakanı Tunç: Bireysel başvurunun sınırları çizilmeli
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2023 07:00

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) bireysel başvuruyla ilgili özellikle bireysel başvurunun sınırlarının çizilmesi noktasında bir çalışma yapılması gerekir. Bu anlamda özellikle bireysel başvuru kararlarında bir yüksek temyiz mahkemesi gibi kararlar alması Yargıtay ile Anayasa Mahkemesi arasında bir tartışmaya da neden olur” dedi.

Haberin Devamı

Basın yayın kuruluşlarının yöneticileriyle dün bir araya gelen Tunç’un açıklamaları özetle şöyle:

“Mevcut anayasa yamalı bohçaya döndü. İnşallah Meclis’te bir uzlaşmayla gerçekleşir anayasa yapımı. Mevcut iç tüzük hükümleriyle yeni bir anayasa yapılması mümkün olmaz.  

AİHM, FETÖ’YÜ TESCİLLEDİ

Türkiye, AİHM kararlarını uygulamayan bir ülke gibi gösteriliyor. Halbuki gerçek o değil. Türkiye, AİHM’nin ihlal kararlarını ortalamanın üstünde uygulayan bir ülke. Ülkeler ortalamasının 10 puan üstündeyiz. Biz Türkiye’ye çifte standart uygulanmasını istemiyoruz. Özellikle zaman zaman Türkiye söz konusu olduğunda, yerleşik içtihatlarından ayrılıyor AİHM. ByLock kararı da o şekilde oldu. Her ByLock indireni cezalandırmadı yargımız. Bir şifre, bir yazışma söz konusuysa içerik incelemesi yaptı, bilirkişi incelemeleri yaptı. Yani Yalçınkaya dosyasına gidip baktığınız zaman ByLock indirilmiş ve tespit tutanağına baktığınız zaman o terör örgütünün, FETÖ’nün propagandasına yönelik mesajları görürsünüz. Burada yalnız AİHM şunu da söyledi; ‘Türkiye olarak siz bir terör eylemiyle karşı karşıya kaldınız. Bir darbe kalkışması yaşadınız. Bu nedenle anayasanızın 15. maddesindeki temel haklarla ilgili sınırlamaları getirmekte haklısınız. Bu sizin hem Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nden hem anayasadan kaynaklanan en doğal hakkınızdır.’ Yani FETÖ’nün bir terör örgütü olduğunu AİHM aslında kimsenin itiraz edemeyeceği şekilde tescillemiş durumda. Yeniden ilk derece mahkemesine gelecek karar. AİHM’in gerekçelerini göz önünde bulundurarak karar verecek.

Haberin Devamı

Adalet Bakanı Tunç: Bireysel başvurunun sınırları çizilmeli

 ATALAY’IN DURUMU

Anayasa Mahkemesi perşembe günü tekrar gündemine aldı. Hak ihlali kararı verirse kesin olur, uyulması gerekir.”

İÇİŞLERİ SALDIRISINA DETAYLI SORUŞTURMA

- Adalet Bakanı Tunç İçişleri Bakanlığı’na terör saldırısıyla ilgili de şöyle konuştu: “Kayseri’de 30 Eylül’de veteriner kardeşimiz sabah evden çıkıp göreve gidiyor. Haber alamayınca aramaya çıkıyor babası, gece saat 10, 11 gibi evladının cesedini yolun kenarında buluyor. Sonrasında bir adli soruşturma başlıyor. Ve o soruşturma devam ederken sabah Ankara’daki patlama oluyor. Soruşturma detaylı bir şekilde devam ediyor. Yani nasıl, nereden geldiler, plaka takip sistemleri, detaylı bir şekilde inceleniyor.” 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!