ABD, istihbarat ve askeri faaliyetleri ayırmaya hazırlanıyor

Güncelleme Tarihi:

ABD, istihbarat ve askeri faaliyetleri ayırmaya hazırlanıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2013 01:10

ABD'li yetkililerin verdiği bilgiye göre Obama yönetimi, ülkenin hem en büyük istihbarat ajansı hem de siber operasyonlar komuta merkezinin başına tek bir askeri yetkili atama prensibinden vazgeçmeye hazırlanıyor.

Haberin Devamı

Washington Post gazetesinde çıkan bir habere göre, Amerikan Milli Güvenlik Kurulu üyeleri, önümüzdeki günlerde bir araya gelerek Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) ve Siber Komutanlık birimlerinin yönetimini ayırma konusunu görüşecek.

MİSYONLAR AYRILACAK
2010'dan beri uygulanan bu tartışmalı politikaya son verilirse, hem ülkenin en önemli güvenlik birimlerinin yönetiminin tek bir elde toplanmasının önüne geçilmiş olacak hem de casusluk ve askeri saldırı yönetimi gibi birbirinden çok farklı iki misyon ayrılmış olacak.

NSA'E SİVİL YÖNETİM
Bir diğer önemli gelişme de Obama yönetiminin, NSA yönetimini bir sivile bırakma yönündeki düşüncesi. Yetkililer, NSA yönetimindeki bu değişiklikliğin, dünyayı sarsan NSA belgelerinin yarattığı huzursuzluğu aşmada yardımcı olacağını düşünüyor.

Haberin Devamı

"KORKUNÇ VE APTALCA"
Fakat yaşanan gelişmeler, ABD'deki yöneticilerin bu umutlarını boşa çıkarıyor. Kısa adıyla www olan 'world wide web'i bulan Sör Tim Berners-Lee, NSA ve İngiliz meslektaşı GCHQ'nun internet üzerinde gerçekleştirdiği izleme faaliyetleriyle ilgili "kamuoyunun önünde tam ve açık bir tartışma" yapılmasını talep etti. Guardian gazetesine konuşan Berners-Lee, NSA ve GCHQ'ya çok öfkeli olduğunu çünkü online güvenliği zayıflattıklarını söyledi. ABD ve İngiliz istihbarat birimlerinin, şifreleme yazılımlarını kırmak için verdiği mücadeleyi "korkunç ve aptalca" bulduğunu söyleyen Berners-Lee, bunun aynı zamanda teknolojiye bir ihanet olduğunu dile getirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!