AB yetkilisi açıkladı: Aliyev ve Paşinyan Brüksel’de buluşacak

Güncelleme Tarihi:

AB yetkilisi açıkladı: Aliyev ve Paşinyan Brüksel’de buluşacak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2023 07:00

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, Azerbaycan lideri Aliyev ile Ermenistan Başbakanı Paşinyan’ın bu ay sonunda Brüksel’de üçlü toplantıda bir araya gelmek üzere anlaştıklarını açıkladı.

Haberin Devamı

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın bu ayın sonunda Brüksel’de bir araya geleceklerini söyledi. Önceki gün Avrupa Siyasi Topluluğu’nun üçüncü zirvesinin yapıldığı İspanya’nın Granada kentinde dün ise Avrupa Birliği liderleri gayriresmi toplantı marjında bir araya geldi. Michel, toplantı öncesinde gazetecilere açıklamalarda bulundu.

AB yetkilisi açıkladı: Aliyev ve Paşinyan Brüksel’de buluşacak

İlham Aliyev

‘AB’NİN GİZLİ GÜNDEMİ YOK’

Önceki gün Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve Paşinyan ile verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini ifade eden Michel, Aliyev ve Paşinyan’ın ekim ayı sonunda Brüksel’de üçlü toplantı teklifini kabul ettiğini belirtti. “Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki normalleşme sürecinde ilerleme sağlamak için çok fazla çalışacağız” diyen Michel, “AB’nin hiçbir gizli gündemi yok. Müreffeh, istikrarlı ve öngörülebilir bir Güney Kafkasya için çalışmak istiyoruz” diye konuştu. Michel, iki ülke arasında uzlaşmaya varılması için AB’nin tüm araçlarını kullanacağını vurguladı.

Haberin Devamı

AB yetkilisi açıkladı: Aliyev ve Paşinyan Brüksel’de buluşacak

Ermenistan Başbakanı Paşinyan, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüştü.

‘TÜRK-ERMENİ SINIRI AÇILSIN’

Michel, Macron, Scholz ve Paşinyan’ın önceki gün gerçekleşen toplantısında Avrupalı liderler, toplantı sonrasında yapılan açıklamada Türkiye ile Ermenistan arasındaki kara sınırının açılması çağrısında bulunmuştu. Karabağ’dan Ermenistan’a geçen Ermenilerin ihtiyaçlarının karşılanması için insani yardım yapacaklarını duyuran liderler, Bakü ve Erivan arasındaki ilişkilerin iyileştirilmesine olan bağlılıklarını yineleyerek Karabağ’dan ayrılan Ermenilerin istedikleri takdirde evlerine dönebilmesi gerektiğini ifade etmişti. Toplantıya daha önce Azerbaycan lideri Aliyev’in de katılması planlanmıştı. Ancak Fransa ve Almanya’nın arabuluculuk masasında Türkiye’nin bulunmasını reddetmesi üzerine Bakü yönetimi rest çekerek Granada’daki toplantıya katılmayacağını bildirmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!