Dünyanın gözü bu yemekteydi

Güncelleme Tarihi:

Dünyanın gözü bu yemekteydi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2008 07:00

İngiltere Kraliçesi Elizabeth 37 yıl aradan sonra geldiği Ankara’da ilk işi Anıtkabir’i ziyaret etmek oldu.

DÜNYA BASINININ GÖZÜ BU YEMEKTEYDİ

II. ELIZABETH TÜRKİYE'YE İŞTE BÖYLE GELDİ

Kraliçe için resmi karşılama töreni Çankaya Köşkü’nde düzenlendi. Gül ve Kraliçe törenden sonra 20 dakika başbaşa görüştü. Cumhurbaşkanı Gül, konuğu onuruna verdiği ve kraliyet protokolünün uygulandığı akşam yemeğinde smokin giyip papyon taktı. Kraliçe Elizabeth, başında tacı beyaz bir tuvaletle yemeğe geldi. Elizabeth konuşmasında Türkiye’yi doğu ile batı arasında köprü görevi gördüğünü belirterek "Siz ve Erdoğan çok önemli işler yaptınız" dedi.

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth ve eşi Edinburgh Dükü Prens Philip onuruna Çankaya Köşkü’nde verdiği akşam yemeğinde ilk kez smokin giyip, gri renkli bir papyon taktı. Gül ve Türkiye’nin "First Lady"si Hayrünnisa Gül, Kraliçe ve eşini Köşk’ün kapısında karşılayarak tokalaştı. Hayrünnisa Gül, reverans yapmak yerine başını hafifçe eğerek selamladı.

Kraliçe Elizabeth yemeğe, kırmızı ve yeşil taşlardan üzüm salkımı işlemeli beyaz bir tuvaletle geldi. Kraliçe bu giysisini elmas taşlardan oluşan şık bir taç ve aynı taşlardan yapılmış bir bilezikle tamamladı. Pırlantalarla süslü kırmızı taşlı bir gerdanlık ve küpe takan Kraliçe, davete gelenlerle tokalaşırken beyaz eldivenlerini çıkarmadı. Hayrünnisa Gül ise değişik taşlı motiflerle süslü pembe tuvaletini aynı renkte bir türbanla tamamladı. Alnını türban altı bandana ile kapatan Gül’ün, türbanı arkadan sırtına kadar uzanıyordu.

Atatürk’ten çok etkilendim

Yemekte yapılan konuşmalarda Gül, Kraliçe için "Majesteleri", Prens Philip için de "Altesleri" ifadesini kullandı. Atatürk’ten alıntılar yapan Gül, şunları söyledi: "Birleşik Krallık ve Türkiye’nin tarihleri iç içe geçmiştir. Evlatlarımız sayısız kez ortak düşmanlarımıza karşı omuz omuza yürümüşlerdir. Ülkelerimiz arasındaki ilişkiler Avrupa’daki olayların akışını belirlemiştir. Sadece tarihimizle ilişkilerimiz bir değil."

Konuşmasında "Mustafa Kemal Atatürk’ün bu ülkeyi eski geleneklerden alıp modern hale getirmesi beni çok etkilemişti" diyen Kraliçe, şunları söyledi:"Bu ülkenin bulunduğu yerin diğer dünya ülkeleri üzerinde büyük bir etkisi vardır. Hem Müslümanlığa hem de Hıristiyanlığa kucak açmış ülke olması çok önemli. 1. Dünya Savaşı’nda çok kanlı savaşlar olmuştur. Savaşçı değildir onlar da bizim çocuklarımız demişti Atatürk. Birleşik Krallık Türkiye’ye çok önem vermektedir. Gerek AB için, gerekse tüm dünya için son derece kritik bir zamanda Türkiye, Doğu ile Batı arasında eşsiz bir köprü haline geldi. Siz ve Erdoğan, çok önemli çalışmalar kaydettiniz."

Emine Erdoğan yine gelmedi

Davet eşli olmasına rağmen Başbakan Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan bu davete de gelmedi. Yemeğe eşsiz gelen Erdoğan beklenildiği gibi davette koyu renkli bir takım elbise giydi. Kadın davetliler tuvalet giyerken, erkek davetlilerin büyük çoğunluğu smokinliydi. Yurt dışında olan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt yemeğe katılmadı. Yemekte ana muhalefet partisi CHP Başkanı Deniz Baykal ve Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç da bulunmadı.

Şerefe kadeh kaldırdı, içmedi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül konuşmasını yaptıktan sonra davetlileri Kraliçe Elizabeth ve iki ülke halkarı arasındaki dostluk için kadeh kaldırmaya davet etti. Ancak Kraliçe ve Cumhurbaşkanı Gül, kadehlerinden yudum almadılar. Kraliçe Elizabeth ise, konuşmasını bitirdikten sonra iki ülke şerefine kaldırdığı kadehini yudumlarken, Gül yine kadehini elinde tutmakla yetindi.

Köşk’te üniformalı resim değişti

İNGİLTERE Kraliçesi II. Elizabeth’i ağırlayan Çankaya Köşkü’ndeki önemli bir ayrıntı gözden kaçmadı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül ile Kraliçe Elizabeth ile eşi Prens Philip, Köşk’te verilen akşam yemeğinde yenilenmiş Atatürk portresinin altında konukları karşıladı. Yenilenen protrede Atatürk’ün smokinli olması ve resmin şaşalı çerçevesi dikkat çekti. Çankaya Köşkü’nde daha önce verilen davetlerde konukların karşılandığı bölümdeki Atatürk resminin üniformalı olduğu biliniyor.

Karşılıklı nişan jesti

CUMHURBAŞKANI
Abdullah Gül, Kraliçe II. Elizabeth’in kendisine takdim ettiği, İngiltere’nin en önemli nişanlarından biri olan "Knight Grand Cross of the Order of the Bath" (GCB) nişanını ceketine taktı. Bu nişan üç kraliyet tacı ve "Üzerinde güneş batmayan İmparatorluk" ifadesini hatırlatan güneş sembollerinden oluşuyor. Kraliçe Elizabeth de, elbisesine, Cumhurbaşkanı Gül’ün kendisine sunduğu devlet nişanını taktı. Prens Philip’in de, 2. Dünya Savaşı sırasında donanmadaki hizmetinden dolayı kazandığı nişanların olduğu madalyayı taktı. Yaklaşık 250 davetlinin katıldığı yemekte Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası ve Can Atilla konser verdi. Yemekte konuklara, zeytinyağlı enginar dolması, peynirli su böreği, kuzu tandır, perde pilavı ve patlıcana sarılı beğendi, mevsim salatası, meyveli gül baklavası ve Türk kahvesi ikram edildi. Bu arada resmi törenin ardından Çankaya Köşkü’ndeki başbaşa görüşme sonrasında Hayrünnisa Gül, Kraliçe ile lale desenli broş ve kol düğmesi hediye ederken, Kraliçe Elizabeth de el oyması kutu ve tarihi bir kitap armağan ederek karşılık verdi.

Büyük değer verdiğimiz dostumuz

KRALİÇE Elizabeth, Anıtkabir Özel Defteri’ne el yazısıyla şunları yazdı: "Birleşik Krallığın büyük değer verdiği bir dostu ve modern tarihin en büyük şahsiyetlerinden biri olan Mustafa Kemal Atatürk’e saygılarımı sunmak, benim için büyük bir onurdur."

Káğıttan merhaba asker

İNGİLTERE Kraliçesi II. Elizabeth 37 yıllık bir aradan sonra resmi bir ziyaret için dün 16.30 sıralarında İngiliz Havayolları’na ait bir uçakla yeniden Ankara’ya geldi. Kraliçe Elizabeth ve eşi Edinburgh Dükü Prens Philip’in, Ankara ziyaretinin ilk durağı Anıtkabir oldu. Kraliçe ve eşi Prens Philip’i, olağanüstü güvenlik önlemlerinin alındığı Esenboğa Havalimanı’nda Devlet Bakanı Mehmet Aydın ve eşi Nihal Aydın, Ankara Valisi Kemal Önal, Ankara Garnizon Komutanı Korgeneral Aslan Güner, İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi Nick Baird, Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Yiğit Alpogan ve eşi ile diğer yetkililer karşıladı.

Devlet Bakanı Aydın ve eşinin çiçek sunduğu Kraliçe Elizabeth’i, Türk ve İngiliz büyükelçilerin eşleri de reverans yaparak selamladı. Kraliçe Elizabeth, kendisini karşılayan protokol üyelerinin ellerini sıktı ve selamladı. Katar Emirini ve Suudi Arabistan Kralı’nı havalimanında karşılayan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kraliçe’nin burada karşılama töreni istememesi nedeniyle Esenboğa’ya gitmedi. Aprondan kendisine tahsis edilen araçla havalimanından açıklama yapmadan ayrılan Kraliçe Elizabeth, bindiği araçtan da alanda bulunanlara el salladı. Kraliçe Elizabeth’in gelişi sırasında havalimanında çok sıkı güvenlik önlemleri alındı. Gazetecilerin çantaları ve kameraları özel eğitimli köpeklerle kontrol edildi. Cumhurbaşkanlığı özel timlerinin koruduğu Kraliçe, havalimanında Cumhurbaşkanlığı limuzinine bindi. Kraliçe’nin içinde bulunduğu zırhlı araç, kent merkezine sokulmadı.

Kraliçe Elizabeth, eşi Edinburgh Dükü Prens Philip ve diğer heyet üyeleri ile birlikte yaptığı ziyaret sırasında Atatürk’ün mozolesine çelenk koyarak, saygı duruşunda bulundu. Kraliçe, askerlerin elindeki çelengin ucuna birkaç saniye dokundu ve geri çekildi. Kraliçe Elizabeth daha sonra Anıtkabir Özel Defteri’ni imzaladı.

Protokol karıştı

Kraliçesi II. Elizabeth, Çankaya Köşkü’ndeki resmi karşılamada tören kıtasını selamlamak için kullanılan "Merhaba asker" ifadesini kağıttan okudu. Tören öncesinde kraliçenin Cumhurbaşkanı yaveri Metin Özbek’e bir şey söylemek için durması nedeniyle protokol karışıklığı yaşandı. Normalde tören sırasında sağda durması gereken Gül, solda durmak zorunda kaldı. Tören yürüyüşünde Gül hemen yer değiştirerek sağa geçti. Tören sonrası hizmet binasının önünde Cumhurbaşkanı Gül, eşi Hayrünnisa Gül, Kraliçe Elizabeth ve eşi Prens Philip birlikte basın mensuplarına poz verdi.

Eşler sonra geldi

Tören sonrası heyetler tanıtılırken, Türkiye’nin İngiltere Büyükelçisi Yiğit Alpogan’ın eşi Bernev Alpogan ile İngiltere Büyükelçisi Nick Baird’ın eşi Caroline reverans yaptı. Gül’ün eski özel kalem müdiresi olan AB’den sorumlu Dışişleri Müsteşar Yardımcısı Zergün Korutürk ise reverans yerine vücudunu hafifçe öne eğerek Kraliçe’yi selamlayıp tokalaştı. Tören sonrası hizmet binasının ana kapısı açılarak içeriden Hayrünnisa Gül ile Prens Philip çıktı. Hayrünnisa Gül’ün üzerinde krem rengi uzun etek ve uçuk maviye kaçan ceket vardı. Hayrünnisa Gül bu elbisesini yine krem rengi ayakkabı ve çantayla tamamlamıştı. Kraliçe ve Hayrünnisa Gül’ün çantaları sol kollarındaydı.

20 dakika başbaşa görüştüler

Kraliçe ve eşi Prens Philip, resmi karşılama töreninden sonra Cumhurbaşkanı Gül ve eşi Hayrünnisa Gül ile Çankaya Köşkü’nde yaklaşık 20 dakika başbaşa görüştü. Kraliçe ve eşi saat 18.30 sıralarında Köşk’ten ayrılarak ikametgahları için Sheraton Oteli’nde özel olarak hazırlanan "Kraliçe süitine" geçti ve burada yaklaşık iki saat dinlendi. Kraliçe otelde taçını takıp kıyafetini değiştirdikten sonra eşiyle birlikte, Gül’ün yemek daveti için Çankaya Köşkü’ne hareket etti.

Yeşil Cami’de Kuran dinleyecek

İNGİLTERE Kraliçesi 2. Elizabeth’e, bugün Bursa programı kapsamında ziyaret edeceği Yeşil Cami’de, Prof. Dr. Mehmet Emin ay tarafından Kur’an-ı Kerim’den ’Rahman" Suresi’ okunacak. Prof. Ay, "Kraliçeye okuyacağım ’Rahman Suresi’, Rabbimizin insanı yarattığından, ona yazma ve konuşma kabiliyeti vermesinden, nimetlerden, bahçelerden, denizlerin suyunun birbirine karışmamasından, bilimden, teknolojiden, Allah’ın varlığından ve onun yüceliğinden bahseder" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!