Dağlıca komutanı için suç duyurusu

Güncelleme Tarihi:

Dağlıca komutanı için suç duyurusu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2008 00:00

Tam 12 askerin şehit düştüğü kalleş saldırıda terör örgütünün kaçırıp bir hafta sonra serbest bıraktığı 8 askerle ilgili davaya dün başlandı.

Mahkeme, Askeri Savcı’nın talebi üzerine ’kısmen kapalılık ve yayın yasağı’ koydu. Sanık avukatları ise, ilk duruşmada, ihmali olduğu iddiasıyla, tabur komutanı Yarbay Onur Dirik hakkında suç duyurusunda bulundular.

HAKKARİ Dağlıca’da, 12 askerin şehit olduğu çatışma sırasında terör örgütü PKK’nın kaçırıp, bir hafta sonra bıraktığı sekiz askerle ilgili dava dün başladı. Duruşma öncesi Van Asayiş Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi önünde yoğun güvenlik önlemleri alındı. Askerler, mahkemeye, üç zırhlı araçla, siyah ceket ve haki pantolondan oluşan özel kıyafetlerle getirildiler. Her sanığın sadece bir yakınının salona girmesine izin verildiği için, davanın bir numaralı sanığı Ramazan Yüce’nin annesi Fatma Aydın da dahil yedi sanık yakını salona alındı.

BABAM HANGİSİ ANNE Duruşmaya annesi ile gelen, Uzman Çavuş Halis Çağan’ın 4 yaşındaki kızı Zeliha Sultan, babasını tanıyamadı. Annesine "Babam hangisi?" diye soran küçük kız, duruşma boyunca "Baba, baba" diye seslendi. Seslenişi duyan Baba Çağan da zaman zaman arkasına dönerek kızını görmeye çalıştı ve gülümsedi. Askeri savcı, sanıkların ve ailelerinin mağduriyetlerine neden olunmaması ve güvenliklerinin sağlanması için duruşmaların kapalı yapılmasını talep etti.

KOMUTANIM NE DERSE Sanık avukatı Dincel Aslan, müvekkili ve ailesine yönelik linç kampanyası başlatıldığı iddiasıyla duruşmanın açık yapılması istedi. Sanık Er Yüce de, duruşmaların açık yapılmasını talep etti. Sanıklardan Halis Çağan ise, "Komutanlarımız ne uygun görürse öyle, takdir mahkemenin" dedi. Mahkeme, duruşmalar için "kısmi kapalılık ve yayın yasağı" kararı verdi. Askeri yargı bir ilke imza atarak, Dağlıca davasını kameraya aldı. Askeri Hakim Yücel Savrul, "CMK ve şeffaflık gereği teknik araçla sorguyu kayda alıyoruz" dedi.

KOMUTANA SUÇ DUYURUSU Yüce’nin avukatları, Dağlıca Tabur Komutanı Yarbay Onur Dirik hakkında askeri savcılığa suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusunda, Yarbay Dirik’in "güvenlik zafiyetine neden olarak, saldırıda ağır kayıplar verilmesine neden olduğu"nu savunuldu. 11 saat süren dünkü duruşmada sanıkların birbirlerinin ifadelerinden etkilenmemeleri için sorgularını ayrı ayrı yapıldı. Askeri mahkeme, cumartesi olmasına rağmen duruşmayı bugün sabaha bıraktı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!