Termos bombayı bir çocuk açtı

Güncelleme Tarihi:

Termos bombayı bir çocuk açtı
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 14, 2006 00:00

Diyarbakır’ı kana bulayan, 7’si çocuk 10 kişinin ölümüne yol açan bombanın 12 kiloluk bir termosun içine konulduğu ortaya çıktı. Görgü tanıklarına göre bir çocuk termosu açtı ve patlama oldu.

DÄ°YARBAKIR’da önceki akÅŸam BaÄŸlar Semti’ndeki KoÅŸuyolu Parkı’ndaki otobüs durağı yanında patlayan, 7’si çocuk 10 kiÅŸinin ölümüne ve 15 kiÅŸinin de yaralanmasına neden olan bombanın, 12 kilogramlık bir termos içine koyulduÄŸu saptandı. Korkunç patlamada ölenlerden çoÄŸunun cesetleri parçalandığı için kimlik tespitinde güçlük çekildi, yaralılardan 11’i taburcu edilirken 4’ünün tedavisi sürüyor.                                 Â
 
Teröristler, katliam yeri olarak kentin en büyük parkı olan Koşuyolu Parkı ile yanındaki Yunus Emre İlköğretim Okulu’nun kesiştiği noktayı seçti. Sıcak yaz akşamında halkın tıklım tıklım doldurduğu parkın duvarı önündeki otobüs durağına ve ilköğretim okuluna yaklaşık 10’ar metre uzaklıkta duvar dibine konulan 12 litrelik termos içindeki bomba büyük gürültüyle infilak etti. Patlamanın kurbanlarından çoğu, parka oynamaya gelen çocuklar oldu.

ANNE VE 4 ÇOCUĞU ÖLDÜ

Patlamada ölen 9 kişinin cenazeleri dün ailelerine teslim edildi. 35 yaşındaki Faide Demir ve çocukları 13 yaşındaki Mizgin, 9 yaşındaki Dilan, 3 yaşındaki Şilan, 6 yaşındaki Zilan Demir ve Faide Demir’in kız kardeşi Emine Yetişecek, dün Silvan Mezarlığı’nda gözyaşları arasında toprağa verildi. Cenazedede Kürtçe "Şehitler ölmez" diye slogan atıldı. Amca Mustafa Demir, olayı kınayan bir konuşma yaparak, "Ergeç hak yerini bulacaktır" dedi. Faide Demir ve Emine Yetişecek’in bir süre önce Silvan’dan aile ziyaretine geldikleri ve çocuklarıyla birlikte parkta gezmeye çıktıkları ifade edildi. Demir ailesinin cesetleri elbiselerden teşhis edildi. Kimliği belirlenen Rojhilat Aslan’ın cenazesi, Bağlar Beldesi’ndeki Yeniköy Mezarlığı’nda defnedildi. Ölenlerden birinin erkek olduğu bildirildi. Patlamada ölen 3 kişinin de Nazlı Çetinkaya ile çocukları Abdullah ve Nazar Çetinkaya oldukları belirlendi. Anne ve iki çocuğu, Silvan İlçesi’ne bağlı Değirmenbaşı Köyü mezarlığında toprağa verildi.

ERKEK BOMBACI MI

25 yaşlarındaki erkek cesedinin bombacı olabileceği üzerinde duruluyor. Şu ana kadar savcılığa 25 yaşlarındaki bu erkeğin kayıp yakını olduğuna dair başvuru yapılmazken cesedin diğer 9 cesede oranla daha fazla parçalanmış olması ve patlamanın meydana geldiği yerin hemen üzerinde olması bu ihtimali arttırıyor.

TANIKLAR: ÇOCUK AÇTI

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturmada bombanın tipiyle ilgili önemli ipuçları elde edildi. Çevreden toplanan şarapnel parçaları üzerinde yapılan incelemede, ölenlerin cesetlerinin 10- 13 metre uzağa savrulmasına neden olan bombanın C-4 ve A-4 tipi plastik patlayıcı olduğu kanaatine varıldı. Bazı görgü tanıkları emniyet ve savcılığa verdikleri ifadelerde, bombanın 12 litrelik su termosuna koyularak, otobüs durağı yakınındaki parkın çevre duvarının dibine bırakıldığını, bir çocuğun termosun kapağını açması sonucu infilak ettiğini söyledi.

VALÄ°LÄ°K: TAÅžINIRKEN PATLADI

Diyarbakır Valiliği açıklamasında da "Yapılan ön araştırma ve incelemede patlamanın el yapımı ve termos içerisine yerleştirilmiş uzaktan kumandalı düzeneğin, taşınması sırasında gerçekleştiği elde edilen bulgulardan anlaşılmıştır" denildi.

Bu arada bombalı saldırıyı Türk İntikam Tugayı adlı yasa dışı örgütün yaptığı ileri sürüldü. Örgütün internet sitesinde yer alan açıklamada bombalı saldırı üstlenildi.

Kanlar temizlendi

Patlamanın olduğu kaldırımda yarım metre derinliğinde çukur oluşurken, otobüs durağındaki tüm camlar ile çevredeki binaların camları kırıldı. Belediye temizlik ekipleri ile itfaiye cam kırıkları ve kan izlerini yıkayıp temizledi.

Karanfilli kınama

Patlamanın olduğu yere ellerinde karanfillerle gelen vatandaşlar ve çocuklar çiçekleri, bombanın konulduğu yere bırakarak saldırıyı kınadı. ’Kimden, nereden ve ne amaçla olursa olsun kınıyorum’ yazısını asan Metin Aydın, "Ben bireysel tepkimi ortaya koyuyorum. Bu olaya hiç kimsenin sessiz kalmaması gerekiyor. Ben karanfillerimi gelip koydum. Bu saldırı kimden gelirse, ne amaçla olursa olsun kınıyorum" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!