İlkokul mezunları ve tek gözü görmeyenler de ehliyet alabilecek

Güncelleme Tarihi:

İlkokul mezunları ve tek gözü görmeyenler  de ehliyet alabilecek
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2006 10:17

TBMM Genel Kurulu'nda, ilkokul mezunları ve tek gözü görmeyenlerin de sürücü belgesi alabilmesini öngören teklif, kabul edildi.

Haberin Devamı

AKP İstanbul Milletvekili Gülseren Topuz ve DYP Denizli Milletvekili Ümmet Kandoğan'ın birleştirilerek Genel Kurul gündemine alınan Karayolları Trafik Yasasında değişiklik öngören yasa teklifi dün gece 01.00'da görüşülerek kabul edildi.

TEK GÖZÜ GÖRENE DE EHLİYET

Teklifte olmamasına karşın AKP ve CHP'nin ortak olarak verdiği ve kabul edilen önergeleriyle Karayolları Trafik Yasası'nın, sürücü belgesi alacakların sağlık şartlarını düzenleyen 41/c maddesinde değişiklik yapıldı. Böylece tek gözü gören yurttaşların da ehliyet alabilmesinin önü açıldı. Bu amaçla Sağlık ve İçişleri Bakanlığı ortak bir yönetmelik hazırlayarak, yürürlüğe koyacak. Değişiklik sayesinde bu konuda da AB ile uyum sağlanmış olacak.

İLOKUL MEAZUNLARINA BİR ŞANS DAHA

Öte yandan yasayla 8 yıllık zorunlu eğitim öncesinde ilkokuldan mezun olup da eğitimini sürdüremeyenler de A1, A2, B, C, D ve E sınıfı sürücü belgesi alabilecek. Bunun için yurttaşların, yasanın yürürlüğe girdiği günden itibaren 5 yıl içinde başvurması gerekecek. Bu süre dolduktan sonra ise en az ilköğretim okulu mezunu olunması veya ortaokul diplomasına sahip olunması gerekecek. Teklifte bu süre 2 yıl idi ancak yine AKP'den gelen son dakika önergesiyle bu süre 5 yıla çıkartıldı. Yasayla, ilkokul mezunlarına alma hakkı tanınan sürücü belgesi sınıflarına bakıldığında sadece K sınıfı, uluslararası sürücü belgesinin kapsam dışı tutulduğu görülüyor. Bunun dışında ilkokul mezunları; 2005 öncesinde olduğu gibi motorlu bisiklet (A1), motosiklet (A2), otomobil, minibüs, kamyonet (B), kamyon (C), çekici (D) ve otobüs (E) kullanabilecekler.

Haberin Devamı

1 MİLYONA YAKIN YURTTAŞ BEKLİYORDU

17 Ekim 1996'da yapılan yasa değişikliği nedeniyle o  tarihten bu yana ilkokul mezunları ehliyet alamıyordu. Hükümetlerin çıkarttıkları yönetmeliklerle ise bu kural 2004 yılına kadar ertelenmiş, ancak 31 Aralık 2004'ten bu yana ilkokul mezunları ehliyet alamamıştı. Bu nedenle sınır bölgesindeki illerde bu durumda olan yurttaşların, komşu ülkelerden 2 bin euro civarında bir ücreti ödeyerek ehliyet aldıktan sonra Türkiye'de bunları değiştiriyordu. Bu durumda olup de ehliyet hakkı bekleyen 300 bin civarında yurttaş olduğu belirtiliyor. Bu arada 600 bin civarındaki yurttaşın da ellerindeki ehliyetin sınıflarını bu nedenle değiştiremediği kaydediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!