5 milyon tazminat talep etti

Güncelleme Tarihi:

5 milyon tazminat talep etti
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 2015 23:43

BALYOZ davasında darbeye teşebbüs ettiği gerekçesiyle 1116 gün tutuklu kalıp 18 yıl hapis cezasına çarptırılan, Anayasa Mahkemesi’nin ‘hak ihlali’ kararının ardından yeniden yargılanarak beraat eden dönemin Harp Akademileri Komutanı emekli Orgeneral Bilgin Balanlı, devletten 5 milyon TL manevi tazminat talep etti. Avukatı İlkay Sezer tarafından açılan davanın dilekçesinde Balanlı’nın Hava Kuvvetleri Komutanı olmasına 8 hafta kala tutuklandığı vurgulanarak görevdeki maaşı ve emekli maaşından kaynaklanan sosyal haklarının da bilirkişi tarafından tespit edilmesi istendi.

Haberin Devamı

18 YIL HAPİS CEZASI

Dönemin Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı, Balyoz soruşturması kapsamımda 30 Mayıs 2011’de tutuklandı. Yargılama sonunda, kapatılan İstanbul 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nce ‘darbeye teşebbüs’ suçundan önce ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Suçun teşebbüs aşamasında olduğu değerlendirmesi ile ceza 18 yıla indirildi. Verilen hapis cezası Yargıtay tarafından onandı.

YENİDEN YARGILANDI

Hapis cezasının onanmasının ardından Anayasa Mahkemesi’ne yapılan bireysel başvuru sonucu “Adil yargılanma hakkı ihlal edildiği” gerekçesiyle yeniden yargılama yapılmasına karar verildi. İlk yargılamayı yapan İstanbul 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nin kapatılması nedeniyle yeniden yargılama, İstanbul Anadolu 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. 19 Haziran 2014’te Balanlı’nın tahliyesine karar veren İstanbul Anadolu 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, yargılama sonucunda Balanlı hakkında diğer sanıklarla birlikte beraat kararı verdi. Hakkında verilen beraat kararı itiraz edilmeksizin kesinleşmesinin ardından Balyoz davası kapsamında 1116 gün tutuklu kalan Balanlı, İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurarak Hazine’ye 5 milyon liralık manevi tazminat davası açtı.

Haberin Devamı

8 HAFTA KALA...

Avukat Sezer tarafından İstanbul 19’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’ne verilen dava dilekçesinde, Balanlı’nın Hava Kuvvetleri Komutanı olmasına 8 hafta kala tutuklandığı vurgulandı. Dilekçede Balanlı’nın Balyoz davası kapsamında tutuklanarak teammüllere göre Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na atanması ve 44 yıllık mesleki kariyerinin engellediği ifade edildi. Balyoz davası kapsamında 1116 gün tutuklu kalan Balanlı için 5 milyon TL manevi tazminat talep edildi. Dilekçede, emekli Orgeneral Bilgin Balanlı’nın anılan dava kapsamında tutuklandığında en yüksek rütbeli muvazzaf subay olduğu ve tutukluluğun hukuka aykırı olduğunun birçok kez delilleri ile ortaya konulmasına rağmen devam ettirildiği belirtildi. Tutukluluk nedeni ile yapılan bir kısım masrafların uğranılan zararın büyüklüğü yanında küçük bir değer ifade ettiği, bu nedenle bu zararların talep konusu yapılmadığı ifade edildi. Görevde alınan maaşından ve emekli maaşından kaynaklanan sosyal haklarının ise bilirkişi tarafından tespit edilmesi istendi.

Haberin Devamı

‘Haksız yere tutuklandık’

BALYOZ davasında yeniden yargılanarak beraat eden Hüseyin Özçoban, Hüseyin Topuz, Kahraman Dikmen, Nail İlbey, Erdinç Atik, Yusuf Kelleli, Hakan Sargın ve Gökhan Murat Üstündağ da haksız olarak tutuklandıkları ve gözaltına alındıkları gerekçesiyle devletten tazminat talep eden subaylar arasında yer aldılar. Avukatları Mahir Işıkay aracılığıyla ağır ceza mahkemelerine açtıkları davalarda 100 bin TL ile 500 bin TL arasında değişen maddi tazminat; yaşanan acı, elem ve ıstıraba karşılık da 1’er milyon TL manevi tazminat istediler.

22 YILLIK EMEK YOK

Devletten 538 bin TL maddi, 1 milyon TL manevi tazminat talep eden Kurmay Albay Hüseyin Topuz adına Ankara Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi’ne verilen dava dilekçesinde, şöyle denildi: “22 yıllık emeği ve mesleki geleceğinin yok edilmesi sonucu müvekkil büyük acı ve ıstıraplara maruz kalmıştır. Tutukluyken doğan kızının yanında olamamış, bebekliğini görememiş, kızı 3.5 yaşına geldiğinde sarılıp yatabilmiştir.”


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!