'Meclis'i bugün neden siz yönetiyorsunuz?'

Güncelleme Tarihi:

Meclisi bugün neden siz yönetiyorsunuz
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2014 15:56

TBMM Genel Kurulu, 4 eski bakanın fezlekelerini görüşmek üzere olağanüstü toplandı. Oylama sonucu toplantı yeter sayısına ulaşıldı. Ancak muhalefet partileri TBMM Başkanvekilliği’nde AK Partili Sadık Yakut’un görünce şaşkına döndü ve bu duruma itiraz ettiler.

Haberin Devamı

TBMM'de Genel Kurula başkanlık eden Meclis Başkanvekilliği sırayla gerçekleştiriliyor. Hangi hafta, hangi partiden Meclis Başkanvekili, Genel Kurul’a başkanlık edeceği aylık olarak belirlenip ilan ediliyor. Bu ay başında ilan edilen nöbet listesine göre bu hafta başkanvekilliği nöbet sırası MHP'li Meral Akşener'de, önümüzdeki hafta ise CHP'li Güldal Mumcu'daydı. Ancak bugün tüm milletvekillerini, özellikle de muhalefete şaşırtan şekilde TBMM Başkanvekilliği koltuğuna AK Partili Sadık Yakut oturdu.

Meclis Başkanı'nın değiştirme yetkisi var

Meclis içtüzüğü uyarınca TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in daha önceden açıklanmış olsa bile Meclis Genel Kurulu'na başkanlık edecek kişilerde değişiklik yapma yetkisi bulunuyor. Çiçek, bugün de sessiz sedasız bu yetkisini kullanarak oturuma başkanlık etmesi için AK Partili Sadık Yakut'u görevlendirdi. Muhalefetin toplantı başında yaptığı itiraza da Yakut, Başkan Çiçek'in kendisini görevlendirdiğine dair bugünkü tarihli ve imzalı yazısını kürsüden gösterdi.

Meclisi bugün neden siz yönetiyorsunuz
Dakika dakika TBMM'de tarihi fezleke oturumu

Haberin Devamı

Muhalefet vekilleri, Cemil Çiçek'in sessiz sedasız yaptığı bu değişikliğin ardında fezlekelerin vekillerin incelenmesine açılması endişesi bulunduğunu belirtiyorlar. Oturuma başkanlık eden Meclis başkanvekilleri, Meclis Başkanı ile aynı yetkileri taşıyorlar. Yani isterlerse oturum sırasında genel fezlekelerin tüm milletvekillerinin incelemesine açılması için talimat verme yetkileri bulunuyor.

Muhalefet vekilleri de AK Parti'nin bu yetkinin Meral Akşener ya da Güldal Mumcu gibi muhalefetten gelen başkan vekilleri tarafından kullanılmasından endişe ettiği için Çiçek aracılığı ile bu değişikliğin yapıldığını kaydediyorlar.

BAKMADAN GEÇME!