Ayakkabı kutusunda 4.5 milyon dolar

Güncelleme Tarihi:

Ayakkabı kutusunda 4.5 milyon dolar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2013 01:35

İSTANBUL Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü yolsuzluk ve rüşvet soruşturması kapsamında gözaltına alınan Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Aslan’ın evindeki kütüphanede ayakkabı kutuları içinde bulunan 4.5 milyon dolara el konuldu.

Haberin Devamı

Banka Genel Müdürü’nün eşinin de bir telefon görüşmesinde “Yeşiller geldi” şeklinde ifade kullandığı belirtildi. Bunun üzerine Aslan’ın eşi Gülbahar Aslan da gözaltına alındı. Gülbahar Arslan emniyetteki ifadesinin ardından dün soruşturmayı yürüten savcı Celal Kara’nın talimatıyla serbest bırakıldı.

NEDEN 17 ARALIK

Bu arada İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun neden 17 Aralık’ta başladığı da ortaya çıktı. İçişleri Bakanı Muammer Güler’in oğlu Barış Güler, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın oğlu Salih Kaan Çağlayan, Çevre ve Şehir Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın oğlu Abdullah Oğuz Bayraktar ile bazı işadamları ve bürokratlara yapılan operasyonlara ilişkin soruşturmalar İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca büyük bir gizlilikle yürütüldü. 15 ay önce başlayan soruşturma kapsamında aylarca devam eden teknik ve fiziki takip kararları her seferinde başka bir nöbetçi sulh ceza mahkemesinden alındı. Yasal bir zorunluluk olmadığı için İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı’na bile bilgi verilmedi. Başsavcı Turan Çolakkadı operasyonu arama kararları alındıktan 1 gün sonra 17 Aralık 2013 sabahı öğrendi. Operasyonun neden 17 Aralık’ta yapıldı sorusu gündeme geldi.

ZARRAB BAKANI ARADI

Haberin Devamı

İddiaya göre, bazı şüpheliler teknik takipten şüphelendikleri için bürokrasi içindeki tanıdıklarıyla bağlantıya geçti. Bunlardan biri de Reza Zarrab’tı. Zarrab teknik takipte olup olmadığını öğrenmek için bir bakanı araya soktu. Bakan da TİB’e sorulması talimatı verdi. Bu örnekler çoğalınca, soruşturmadaki bazı polislerin görevden alınacağı duyumları arttı. Bazı şüphelilerin soruşturmaya ilişkin bilgi edinmesi ve haklarındaki delilleri karartmaya çalışması soruşturmanın geleceğini tehlikeye düşürdü. Dosyayı proje aşamasına getiren İstanbul’da görevli bir başka savcıydı ancak görev yeri 6 ay önce değişti. Savcının tüm dosyaları, operasyonu yürüten İstanbul Cumhuriyet Savcısı Celal Kara’ya geçti. Soruşturma yapmakla görevli bazı polislerin görevden alınacağı yönündeki duyumlar üzerine soruşturmanın kapatılmaması için 17 Aralık sabahı düğmeye basıldı. Böylece operasyon öne çekildi ve 17 Aralık’ta gerçekleştirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!