Başbakan, Bali'de de idam konusunu açtı

Güncelleme Tarihi:

Başbakan, Balide de idam konusunu açtı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2012 10:49

Türkiye, Başbakan'ın ''Halk idam yeniden gelsin diyor'' sözlerini tartışıyor. Başbakan Erdoğan 5 gün arayla ikinci kez idam konusunu açtı.

Haberin Devamı

KIZILCAHAMAM'DA: HALK İDAM GELSİN İSTİYOR

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Kızılcahamam'daki kampında cumartesi günü yaptığı konuşmada cezaevlerindeki açlık grevleriyle ilgili olarak, ''Siz bunu bize şantaja dönüştürmeyin. Çünkü biz, sizin söylemenizle bu tür eylemi yapmanızla terörist başını oradan çıkartıp evine göndermeyiz. Yok böyle bir şey. Bu ülkede on binlerce insanın ölümüne vesile olan bir terörist başına idam verilmiştir ama bu ülke, birilerinin bazı malum yerlerin baskılarıyla idamı dahi kaldırmıştır. İdamı kaldırmak suretiyle şu anda İmralı'da yatmaktadır. Şu anda birçok insanımız kamuoyu araştırmalarında idam yeniden gelsin diyor. Çünkü öldürülenin yakınlarının canı yanıyor. Diğeri işte gidiyor kebap partilerinde gününü gün ediyor'' dedi.

Haberin Devamı

BALİ'DE: İDAMIN HAKLILIK SEBEBİ VAR

Başbakan Erdoğan, 5 gün arayla ikinci kez idam konusunu açtı. Endonezya'nın Bali kentinde düzenlenen 5. Bali Demokrasi Forumu'nun  ikinci gününde “Demokratik Küresel Yönetişimin Uluslararası Barış ve Güvenliğe Katkısı” konulu panele konuşmacı olarak katılan Başbakan Erdoğan, açıklamalarının ardından katılımcı ülke temsilcilerinin sorularını yanıtladı.

Norveç'te yaşanan ve 1 kişinin 77 kişiyi silahla öldürdüğü olayı anımsatarak, bu kişiye verilen 21 yıllık hapis cezasını eleştiren Erdoğan, saldırgan Breivik'in 21 yıl sonra hapisten çıkacak olmasına anlam veremediğini belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Ben sordum, merak ettim. Nasıl oluyor da 77 insanı öldüren bir insan 21 yıla mahkum oluyor? Bana verilen cevap şu; 'hayır, çıkmaz. 21 yıl sonra bir şey uydurulur tekrar 21 yıl verilir'. Ben buna nereden inanacağım, bunu çözmemiz lazım. Şu anda Avrupa'da idam kalktı ama Amerika'da kalktı mı, Japonya'da kalktı mı, Çin'de kalktı mı? Demek ki yeri geldiği zaman idamın bir haklılık sebebi de var. Çünkü, 77 kişiyi öldüren bir insan eğer elini, kolunu sallaya sallaya dolaşabiliyorsa o 77 insanın ailesinin vicdanının, gönlünün rahat olduğuna ben inanmıyorum. Kendimizi check etmemiz lazım, kendimizi tekrar adalet terazisine iyice yatırmamız lazım, yatırmamız lazım ki bu insanlık barışı huzuru bulabilsin.”

Haberin Devamı

KILIÇDAROĞLU: ELİNDE İPLE GEZİYOR

Pazartesi günü Ekonomi Gazetecileri Derneği Buluşmaları’nda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan’ın ‘kamuoyunun büyük çoğunluğunun idamı istediği’ yönündeki sözlerini eleştirdi.
 
Başbakan Erdoğan’ın ‘gerginlik politikası’ yürüttüğünü savunan Kılıçdaroğlu, “Başbakan öyle noktaya geldi ki, şimdi elinde iple geziyor, (kimi idam edelim) diye. Hangi akılla, hangi mantıkla? Allah akıl fikir versin. Bir ülke böyle yönetilmez. Bir ülke gerginlik üzerine uzun süre götürülmez. Toplumda çatışma kültürünü besliyor’’ dedi.

Haberin Devamı

MHP'DEN İDAM YANITI: MİLLETİN GAZINI ALMAK İÇİN KONUŞMA YAPMA

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da 3 gün önce Başbakan'ın Kızılcahamam'da yaptığı konuşmada ''Halk idam gelsin istiyor'' sözlerine yanıt verdi. Vural, “Biz idamın kaldırılmasına hayır derken, AKP evet demişti. Biz terör suçlarına, savaş ve yakın savaş suçlarına idamın verilmesini mümkün kılan anayasa değişikliği yapmıştık, idamın kaldırılmasıyla ilgili çekince koymuştuk. AKP 2004 yılında bu çekinceyi de kaldırdı. İdamın kaldırılmasına destek veren onlar. Anayasa’dan idamı kaldıran onlar” diye konuştu.

Başbakan’ın, “Bu ülkede onbinlerce insanın ölümüne vesile olan bir terörist başına idam verilmiştir ama ülke maalesef birilerinin bazı malum yerlerin baskılarıyla idamı dahi kaldırmıştır” ifadesinde bulunduğunu belirten Vural, şöyle devam etti:
“Ey Sayın Başbakan idamın kaldırılması noktasında idamın kaldırılmasına niye evet dedin, sana hangi malum birileri ve malum çevreler idam kaldırılsın diye söyledi. Hangi dayatmaya boyun eğdiğini çık söyle. Eğer idam konusunu sen tekrar gündeme getirmek istiyorsan, gel, 21 Haziran 2010 Sayın Cumhurbaşkanı liderleri çağırmıştı. Sayın Genel Başkanımızın bölücü terörle neler yapılması gerektiğini kapsamlı bir şekilde orada iletmişti. Bakın ‘AB sürecinde uyum adına bugünkü iktidar tarafından kaldırılan ölüm cezası terör suçlarında ve savaş halinde yeniden TCK’ya konulmalıdır’. İşte burada. Neye mecbursan neye mahkûmsan Ey Sayın Başbakan kurtul o cendereden. Terörü bitir. Sayın Başbakan lafı ağzında eveleme, geveleme, idam cezasını birileri sana dayatmışsa kaldırılmasını, gel bu konuda TBMM’ye, millet iradesini bu yönde al. Milletin gazını almak için konuşma yapma.”

Haberin Devamı

BDP: ÖCALAN ARTIK İDAM EDİLEMEZ

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da dün Habertürk TV'de ekranlara gelen 'Açık ve Net' programında Zafer Arapkirli'nin sorularını yanıtladı. Demirtaş, Başbakan'ın idamla ilgili sözlerine şu yanıtı verdi:
''Şu anda idam cezası geri gelse bile geriye doğru uygulanamaz. Öcalan meselesi kapanmıştır. Bu iş bitmiştir. Öcalan'a idam uygulanamaz. Öcalan'a idam meselesi kapanmış bir meseledir. Başbakan burada yanlış mesajlar veriyor. Türkiye toplumun bir kısmı idamdan yana bir kısmı da TBMM'ye 3,5 milyon imza ile 'liderimdir' beyanı vermiş durumda. Bu insanlar 'Önderimdir, Öcalan'a özgürlük' diye imza atmış. Ülkenin tümünün başbakanıysan tablonun tümünü görmeniz lazım.''

KAPLAN: BU AB İLE İLİŞKİLERİ KOPARMAK, DEMEKTİR

Haberin Devamı

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Başbakan Erdoğan'ın Kızılcahamam toplantısının ardından Bali'de de idam konusunu tartışmaya açmasını, "İdamı tartışmaya açmak bile AB ile ilişkileri koparmak, demektir" dedi.

Kaplan, çağdaş demokratik ülkelerde idam tartışmasının 20. yüzyılda kaldığını ve idamın tamamen kaldırıldığını belirterek, Türkiye'nin de Avrupa Birliği Kopenhag siyasi kriterlerine uyum çerçevesinde kaldırdığını vurguladı. İdamı yeniden tartışmaya açmanın bile AB ile ilişkileri koparmak anlamına geleceğini savunan Kaplan, idamla ilgili tarihten ders çıkarmak gerektiğini söyledi. "İdam insanlığa karşı işlenen bir suçtur. Demokratik hukuk devletinde yeri yoktur. Başbakan bu tartışmayla suni bir gündem yaratıyor. Türkiye'yi karanlık dikte rejimlerine geri götürmek istiyor. İdam o dönemin en karanlık unsurlarından biridir" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!