2. sefer kasımda

Güncelleme Tarihi:

2. sefer kasımda
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2017 21:27

Türkiye’nin ilk kez Antarktika’ya mart ayında 9 kişilik ekip göndermesinin ardından gözler, ikinci seyahate çevrildi. Türk bilim insanları, kasım ayında ikinci ziyaretlerini yapacaklar. Türkiye’nin Antarktika’da üs kurup bilimsel çalışmalar yapabilmesi için üç şartı yerine getirmesi gerekiyor.

Haberin Devamı

Gelişmeler şöyle:

3 ŞART VAR

Şubat ayında TBMM’de Antarktika Anlaşması’nın imzalanması birinci aşama olarak tamamlandı. Antarktika’ya 3 kez inceleme gezisi düzenlemek ve bilimsel bir çalışma konusu bulmak diğer iki zorunlu şartı oluşturuyor. İlk seyahat 9 bilim insanı tarafından geçtiğimiz Mart ayında tamamlandı. Türkiye’nin Antarktika’da üs kurabilmesi için zorunlu olan şartları yerine getirmesinin ardından, buz kırıcı gemi veya araştırma uçağı alması gerekecek. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, konularıyla ilgili şunları söyledi:

DANIŞMAN ÜLKE

“Biz Antarktika Anlaşması’yla buradaki faaliyetlerimizi bilim dışı kullanmayacağımızı taahhüt ettik. Oraya heyeti göndermekteki amacımız, fizibilite yapmalarıydı. Antarktika’nın neresine yerleşeceğiz? Ne kadar büyük bir alanda olacağız? Nasıl bir üssümüz olacak? Orada üs kuranların yaptıklarını inceledik. 53 ülke var. 29’u danışman statüsünde. Danışman statüsünde olanlar karar merciinde. Biz de danışman olma yolunda ilerliyoruz. Bunun üç şartını gerçekleştireceğiz.

ÜS VE GEMİ

Haberin Devamı

Bir buz kıran gemimiz olacak veya araştırma uçağı gerekecek. Bir üssümüz olacak. Şimdi araştırma konusu önemli. Çok değerli bilim insanları var. Yer bilimleri, astronomi, çevre ve iklim, Antarktika’da yaşayan canlıların araştırılması gibi çok konu var. Tatlı su kaynaklarının yüzde 70’i orada. Çok önemli. İşin bir de politik tarafı var. ‘Biz de oradayız’ diyoruz. Diğer ülkeler gelecekte burada hak iddia edip bir şey yapacaklarsa, biz de burada olacağız. Diğer ülkelerin de sırf balıklar ve oradaki canlılar için oraya gittiklerinden emin değilim. Bilimsel yanı ise bizim araştırmacılarımızın, bilim adamlarımızın önünü açacaktır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!