Yıldızlar savaşının şifreleri

Güncelleme Tarihi:

Yıldızlar savaşının şifreleri
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 04, 2009 14:38

Türk Silahlı Kuvvetleri’nde gelecek dönem komuta kademesinin şekillenmesi ve Ergenekon soruşturmasında ismi gündeme gelen bazı askerler nedeni ile son dönemin en önemli toplantısı olarak kabul edilen Yüksek Askeri Şura kritik kararlarla sonuçlandı.

Haberin Devamı

Metehan DEMÄ°R YAZIYOR

Bu noktadan hareketle şura kararlarını şu ana noktalarda değerlendirmek mümkün...

-Gerçekliği tartışılan ‘İrtica ile mücadele belgesinde’ adı geçtiği iddia edilen Kurmay Albay Dursun Çiçek beklendiği amiralliğe üzere terfi ettirilmedi. Medyada günlerdir spekülasyon yaratılsa da bu durumda şaşılacak bir şey yok. Zaten, 3 yıldır Şura’ya isme gelen Çiçek’in bu sene de amirallik kadrosunda yer açılmadığından terfisi beklenmiyordu. Dosyası ise sadece teamüller nedeni ile toplantıya getirilmişti.

- Bu sene Ergin Saygun’un 1.Ordu komutanlığından emekliliği ile boşalan bir orgeneral kadrosu için 8 korgeneral yarışıyordu. Sürpriz bir kararla, bir değil iki isim birden orgeneralliğe terfi ettirildi. Yani orgeneral kadrosu bir arttırıldı. Adı Ergenekon iddianamesinde geçiyor teziyle tartışma konusu olan Bekir Kalyoncu ile Başbakanın eski danışmanı olan Genelkurmay Plan Prensipler Başkanı Nusret Taşdeler orgeneralliğe terfi ettiler. Kalyoncu'nun ismi, Ergenekon soruşturmasında adı geçen eski özel harekatçı İbrahim Şahin'in ifadelerinde geçmişti. Şahin, Kalyoncu'nun emri ile terörle mücadele için bir kadro kurma çalışması yaptığını iddia etmişti. Bu nedenle kararlar da, TSK’nın terfi sisteminde spekülasyonlardan çok öncelikle personelinin liyakatına bakması olarak değerlendirildi. Bu arada, Kalyoncu Kuzey Irak’a geçen sene yapılan kara harekatının da beyin takımındandı.

Haberin Devamı

- Deniz ve Hava Kuvvetleri’nde beklenen komutanlar atandı. Oramiral Metin Ataç'tan boÅŸalan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na gelen Oramiral EÅŸref UÄŸur YiÄŸit, Orgeneral AydoÄŸan BabaoÄŸlu'ndan boÅŸalan Hava Kuvvetleri Komutanlığına da Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay geldi. Â

-Bu yıl Harp Akademileri Komutanlığı havacılardan karacılara geçti ve bu göreve yeni Orgeneral olan Nusret Taşdeler getirildi.

-Yine bu Şura ile uzun süreden beri ilk kez Genelkurmay 2. Başkanlığı yardımcılığı oluşturularak buraya Hava Kuvvetleri’nin yeni Orgenerali Bilgin Balanlı atandı.

Haberin Devamı

- 1. Ordu’da ise en kıdemli Orgeneral Hasan IÄŸsız, Orgeneral Saygun'un yerine atandı. Genelkurmay 2'inci BaÅŸkanlığı’na yani Orgeneral IÄŸsız'dan boÅŸalan yere de Kara Kuvvetleri Kurmay BaÅŸkanı Orgeneral Aslan Güner getirildi. Geçen sene de adı burası için geçen Güner, karargahı en iyi bilen isimlerden biri olarak biliniyor. Daha önce Turgut Özal ile de yakın çalışan Güner, son olarak Genelkurmay Genel SekreterliÄŸi ve Ä°stihbarat BaÅŸkanlığı yapmıştı. Basın ile de iliÅŸkiler konusunda tecrübeli. Â

- Oramiral olan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Koramiral Emin Murat Bilgel de Donanma Komutanlığı'na atandı. Bu Bilgel’in 2 sene sonra Deniz Kuvvetleri komutanı olması anlamına geliyor. Yeni havacı Orgeneral Balanlı da iki sene sonra yine Havacıların komutanı olacak.

Haberin Devamı

-Bu ÅŸura’da 3 askeri perosenelin TSK ile iliÅŸkisi irticai faaliyetler nedeniyle kesildi. Açıklamada son yıllarda olduÄŸu gibi özellikle ihracın neden olduÄŸuna vurgu yapıldı. BaÅŸbakan ve Savunma Bakanı’nın ihraçlara geleneÄŸi bozmayarak ÅŸerh düştüğü belirtiliyor. Abdullah Gül de daha önce baÅŸbakanlığı döneminde ihraçlara yargı yolunun kapalı olması nedeni ile ÅŸerh düşmüş, CumhurbaÅŸkanı olduktan sonra nihai kararlara onay vermiÅŸti.Â

  

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!