AKP'li Başkan kadın heykelleri toplattı

Güncelleme Tarihi:

AKPli Başkan kadın heykelleri toplattı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 2009 15:45

KARS'ta 29 Mart'ta göreve AKP'den seçilen Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş'un belediye önündeki 2 kadın heykelinden başka göğüsleri açık olan kadın heykelini de depoya kaldırttığı ortaya çıktı.

Kars'ta 1999 yılında Anavatan Partisi'nden, 2004'te AKP'den Belediye Başkanlığı yapan Naif Alibeyoğlu tarafından kentin çeşitli yerlerine yerleştirilen 30 kadar heykelden 2 kadın heykeli belediyenin girişine, çıplak olan kadın heykeli ise Yusufpaşa Mahallesi Şehit Hulusi Aytekin Caddesi'ndeki tarihi Kars evlerinin önüne konuldu. Tarihi 12 Havariler Kilisesi'nin yanına konulan, üst kısmında 4 aslan kafası, alt kısmında da göğüsleri açık 4 kadın figürünün bulunduğu ve aslanların ağzında su fışkıran heykeli 2005 yılında gören AB Komisyonu Türkiye Temsilcisi Hans- Jörg Kretchmer şaşırdı. 29 Mart seçimlerine CHP'den giren fakat kazanamayan Alibeyoğlu'nun kentte yerleştirdiği heykeller, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Kars'a gelişinden bir gün önce 12 Haziran'da kaidelerinden çıkarılarak Fen İşleri Müdürlüğü'ne ait depoya konuldu. Semt sakinleri heykellerin Başbakan Erdoğan'ın gelişinden bir gün önce gece yarısına doğru kaldırıldığını söyledi.

Kars Belediyesi'nın kadın heykelleri toplaması üzerine dikkatler Faikbey Caddesi'ndeki Gazi Ahmet Muhtar Paşa Konağı önünde bulunan ve 2005 yılında Fransa'dan getirildikten sonra saldırıya maruz kalan ‘Dört Mevsim Kadın’ heykeline çevrildi. Ermenistan'daki ırkçı soykırım anıtına alternatif olarak yapımı devam eden İnsanlık Anıtı'nın da geleceği tartışılmaya başlandı.

Seçimleri kazandıktan sonra Kars’ta her yıl düzenlenen ‘Aşıklar Bayramı' ve ‘Kaz Film Festivali'ni belediyenin 95.5 milyon TL borçlu olduğu gerekçesiyle iptal ettiğini açıklayan Nevzat Bozkuş, kadın heykeller konusunda şunları söyledi:

“Özellikle seçim sürecinde halkın heykellere karşı antipatisi olduğunu gördük. Birçok yerde de gündeme getirdiler. Bizim de programımızda vardı. Ama tesadüf oldu, Başbakanın geldiği günlere rastladı. Onun ötesinde bir şey yok. Biz de bunları doğru yerlerde kullanacağıma dair söz vermiştik. İleride başka yerlerde kullanmak için kaldırdık. Heykelleri çıplak olduğu için kaldırmadım. Öyle düşünmüyorum. Onun için kaldırmadık. Başka yerlerdeki heykelleri de gözden geçireceğiz. Kaz heykelinin yerinin bile çok doğru olmadığı kanaatindeyim. Onunla ilgili de birtakım düşüncelerimiz var. Zaman içinde hepsini çözeceğiz. Heykelleri Başbakan'ın korumaları tarafından kaldırıldığı iddiaları asılsız. Tamamen benim tasarrufunda olan bir şeydir. Öyle bir şey konuşulmadı, olmadı da. Heykelleri Kars kamuoyunun tepkisini çekmeyecek, daha hoş görüntülü yerlerde kullanacağız.”

Belediye eski Başkanı Naif Alibeyoğlu ise, “Kadın heykellerin birinde kuzu vardır. Bu heykel, Kars'ın hayvancılık kenti olduğunu sembolize eder. Diğer kadın heykelinin elinde gül vardır. Güler yüzüyle Kars'ın misafirperverliğini anlatır. Heykellerin kaldırılmasını ahlaki bulmadım. Türkler'in soykırım yapmadığını vurgulayan İnsanlık Anıtı'nın geleceği de meçhuldur.”

Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş kimdir?

KARS'ın Selim İlçesi'ne bağlı Karahamza Köyü'nde 1961 yılında dünyaya gelen Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, ilköğretimini köyünde, ortaokulu Selim'de, liseyi Ankara Gazi Lisesi'nde okudu. Cumhuriyet Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Mühendisliği bölümünü bitirdi. 1986 yılında 2008 yılına kadar Erzurum, Sivas, Hakkari, Kars ve Ardahan Tedaş İl Müdürlüklerinde teknik eleman ve idareci olarak görev yaptı. 2000 yılından 29 Mart 2009 seçimlerine kadar Ardahan TEDAŞ İl Müdürü olarak görev yaptı. Bozkuş, evli ve 2 çocuk babası.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!