Engelliler toplantısında merdiven engeli

Güncelleme Tarihi:

Engelliler toplantısında merdiven engeli
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2009 16:35

Yer: Konya Ticaret Odası... Hayati bir konuda toplantı düzenlenmiş. Konu: Engelli Hakları, Yasalar, Uygulamalar ve Toplumsal Duyarlılık... Çok duyarlı bir girişim. Hatta, bu özel toplantı için çok önemli bir konuk kente davet edilmiş. Bu konuk, TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın eşi Saime Toptan. Toplantı saati yaklaşırken herkes durumdan memnun. Ancak, toplantıya davet edilen yüzlerce engelli insandan ilki salona girince aslında onların hiç düşünülmediği ortaya çıkıyor! MERDİVENLER... Sonra ne mi oldu? Hiç... Her zamanki gibi, yardımsever vatandaşlar, görevliler engellileri kucaklarda taşıyıp salona ulaştırdılar. Ortaya da en ilkelinden, insanın ağrına gideninden görüntüler çıktı.

Haberin Devamı

ENGELLİLER PANELİNDE 'PES ARTIK' DEDİRTEN GÖRÜNTÜLER

Konya Ticaret Odası'nda düzenlenen panele tekerlekli sandalye ile gelen izleyiciler, salona özürlü girişi olmayınca, çevredekilerin yardımı ile merdivenleri aşabildi.
TBMM Başkanı Köksal Toptan’ın eşi Saime Toptan, Konya'da ilk olarak bedensel ve zihinsel engelililer için eğitim veren özel rehabilitasyon merkezlerini ziyaret etti. Zihinsel ve bedensel engellilerle ilgilenen Toptan, yetkililerden bilgi aldı. Toptan'a burada üzerinde Mevlana figürü işlemeli halı hediye edildi. Daha sonra Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mezunları Derneği'nce düzenlenen ‘İnsan Hakları’ konulu panele konuşmacı olarak katıldı. Aynı zamanda Türkiye Özürlüler Eğitim ve Dayanışma Vakfı Başkanı olan Saime Toptan, ‘Engelli hakları, yasalar, uygulamalar ve toplumsal duyarlılık’ konusunda bilgi verdi.

http://dosyalar.hurriyet.com.tr/haber_resim/bakin_gorun.jpgKonya Ticaret Odası'nda düzenlenen panele tekerlekli sandalye ile gelen bazı özürlüler toplantının yapılacağı salonda merdiven engeline takıldı. Toplantı sırasında konuyu gündeme getiren Sakatlar Derneği Eski Başkanı Hasan Basri Sayı, birçok arkadaşının merdivenlerden dolayı toplantıya girmeden dönmek zorunda kaldığını belirtti. Saime Toptan panelde konuşmasını bitirdikten sonra da salona girmeyi başaran tekerlekli sandalyedeki özürlüler çıkışta da aynı sorunları yaşadı. Çevredekilerin yardımı ile tekerlekli sandalyelerdeki özürlüler merdiven engelini kucaklarda aştı.

Haberin Devamı

TOPTAN: YASALARDAN KİMSENİN HABERİ YOK

Panelde konuşan Saime Toptan da son olarak çıkarılan 5378 sayılı Özürlüler Yasası ile özürlere tanınan hakları anlattı. Birçok kişinin bu haklardan habersiz olduğunu belirten Toptan, “2005, engelliler ve toplum açısından devrim niteliğinde bir yıldır. Çünkü o tarihte 5 bin 378 sayılı Özürlüler Yasası kabul edilmiştir. Bu yasada özürülüler için ayırımcılığa son veren çağdaş hükümler yer almaktadır. Emekli Sandığı ve SSK'ya tabi olan vatandaşlarımızın engelli çocuklarına devletimiz eğitim katkısı yaparken bu tarihten itibaren güvencesi olsun- olmasın tüm vatandaşların çocukları bu haktan yararlanmaya başlamıştır. Daha önce 65 bin çocuk eğitim desteklerinden yararlanırken yasayla sonra 300 bine ulaşmıştır” dedi.
http://dosyalar.hurriyet.com.tr/haber_resim/maalesef_turkiye.jpg
Bu çıkarılan yasaların yasalarla özürlülere tanınan hakların yeterince bilinmediğini kaydeden Toptan, şöyle devam etti:
“Yasalar açısından güçlüyüz. Problem uygulamadan kaynaklanmaktadır. Bu konunun yeteri kadar bilinmemesi, öğretilmemesinden kaynaklanmaktadır. Okul, sokak ve hastanelerdeki haklar yeterince bilinmemektedir. Bütün sonrun buradan kaynaklanmaktadır. Yasalarda yapılan bu kadar değişiklik ve yeni hükümler engelillere ayrıcalık sağlamak için değil onları diğer bireylerle eşit hale getirmek içindir. Ancak bu konuda toplumsal bilinç oluşturmak için daha hızlı hareket etmeli, daha istekli davranmalıyız. Onun için sadece engelilleri değil aileleri ve toplumu eğitimek için çaba göstermek gerekir. Burada konuşulanlar çevrenizdeki insanlarla çalışanlarla tartışılmalıdır. Engelli hakları ile ilgili toplumsal bilincin oluşması lazım. Engeliler evlerinin dışında engellerini hatırlayarak değil unutarak yaşasınlar. Engellilerin yaşam düzeyini çağdaşlaştırmak Atatürk'ün hedef gösterdiği çağdaş uygarlığa ulaşmanın hedefi demektir. Hak adalet ve eşitlik herkes için geçerlidir.”

http://dosyalar.hurriyet.com.tr/haber_resim/basamak_isyan.jpgSaime Toptan, akademik eğitimin devamı olan meslek eğitim merkezlerini mutlaka işyerleri ve alanları ile bağlantılı olması gerektiğini belirtti. Toptan, bu sistemin Türkiye'de küçük projeler ve pilot uygulamalar halinde olduğunu anlattı. Toptan, böyle bir uygulamanın mesleki eğitim merkezinin daha verimli çalışmasını hem de eğitilen engelli bireylerin bağlantılı oldukları işyerinde staj yapmalarını ve uygulamalı olarak öğrenmelerini ve o iş yerinde istihdam edilmelerini sağlayacağını bildirirken, “Böylece zaman mekan ve para daha ekonomik olarak kullanılacaktır” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!