Gül’ün atadığı 23 yeni rektörden 16’sı türban özgürlükçüsü

Güncelleme Tarihi:

Gül’ün atadığı 23 yeni rektörden 16’sı türban özgürlükçüsü
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 2008 00:00

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün dün 23 yeni üniversiteye atadığı rektörlerden 16’sının üniversitelerde türbana özgürlük bildirisine imza atan adaylardan oluşması dikkat çekti.

Gül’ün yeni atadığı rektörlerden sadece 7’si bu bildiriye imza atmadı. Gül, 23 adaydan 12’sini YÖK’ün gönderdiği listenin 1. sırasından, 8’ini 2. sırasından ve 3 adayı da 3. sırasından atamayı tercih etti. Gül, Ardahan Üniversitesi Rektörlüğü’ne Prof. Dr. Ramazan Korkmaz’ı, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Rektörlüğü’ne Prof. Dr. Orhan Büyükalaca’yı, Yalova Üniversitesi Rektörlüğü’ne Prof. Dr. M. Niyazi Eruslu’yu üçüncü sıradan atadı.

Arkadaşını rektör yaptı

Gül, Sakarya Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi’nde (İBB) birlikte görev yaptığı, 5 Kasım 2007’de Bilecik Üniversitesi’nde yapılan seçimlerde en yüksek oyu almasına karşın dönemin YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç’in liste dışı bıraktığı ve türbana özgürlük bildirisine imza atan Prof. Dr. Mehmet Duman’ı, Artvin Çoruh Üniversitesi’nin rektörlüğüne atadı. Gül, 23 üniversite arasında en çok rağbet gören Yalova Üniversitesi’nde de YÖK’teki oyalamalarda birinci sıraya konulan YÖK Denetleme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Solak’ı atamayarak, üçüncü sırada yer alan ve türban bildirisine imza atan Prof. Dr. Niyazi Eruslu’yu rektör yaptı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Milli Eğitim Akademisi Başkanı Prof. Dr. Ramazan Kaplan, YÖK’ün yaptığı oylamada Bartın Üniversitesi’nde birinci sırada yer almıştı. Gül de YÖK’ün listesinde oynama yapmayarak, Prof. Dr. Kaplan’ı atadı. Gül, YÖK’ün Bitlis Üniversitesi’nin rektör adayları arasında birinci sıraya yerleştirdiği ve rektör adayı formundaki referans bölümünde Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Basın Sözcüsü Akif Beki ve Erdoğan’ın Danışmanı Dr. Yalçın Akdoğan’ı referans gösteren Prof. Dr. Abdullah Bayram’ı atamadı. Gül, Bayram’ın yerine listede ikinci sırada yer alan Prof. Dr. Mahmut Doğru’yu atadı.

Sadece 1 kadın rektör

Gül’ün atadığı 23 rektör arasında sadece bir kadın adayı rektör olarak ataması da dikkat çekti. Gül, Nevşehir Üniversitesi Rektörlüğü’ne YÖK’ün listesinde 2. sırada yer alan Prof. Dr. Filiz Kılıç’ı getirdi. Gül, Saadet Partisi’nin kurucular kurulunda yer alan Selçuk Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Akmaz’ı da rektör yaptı. Cumhurbaşkanı Gül, Hakkári Üniversitesi rektörlüğüne de 1993’te Oxford Üniversitesi’nden doktorasını alan Abant İzzet Baysal Üniversitesi öğretim üyesi Prof. İbrahim Belenli’yi getirdi.

Bildiriye imza atan rektörler

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İrfan ASLAN

Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörü Prof. Dr.Mehmet DUMAN

Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan KAPLAN

Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdüsselam ULUÇAM

Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gıyasettin BAYDAŞ

Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut DOĞRU

Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali İbrahim SAVAŞ

Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Hakkı YILMAZ

Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa AYKAÇ

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabri GÖKMEN

Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii OMAY

Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat İNANÇ

Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep ZİYADANOĞULLARI

Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali AKMAZ

Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Niyazi ERUSLU

Tunceli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Durmuş BOZTUĞ
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!