Görlitzer uyuşturucu üssüne mi dönecek?

Güncelleme Tarihi:

Görlitzer uyuşturucu üssüne mi dönecek
Oluşturulma Tarihi: Nisan 13, 2017 09:58

Berlin'de Türklerin yoğun yaşadığı Kreuzberg semtinin göbeğindeki Görlitzer Park, kentin en büyük kaçak uyuşturucu satış yeri. Yeni hükümet, parkta uyuşturucu satışına sıfır hoşgörü uygulamasını kaldırdı. Semt sakinleri parkta olayların daha da artmasından korkuyor.

Haberin Devamı

BERLİNLİLER kısaca “Görli”, Türkler ise “Gülizar Parkı” diyor. Kreuzberg semtinin göbeğinde 14 hektarlık Görlitzer Park, Türk ailelerin, özellikle gençlerin güzel havalarda doğada buluşma ve dinlenme yeri. Ama aynı zamanda kentte kaçak uyuşturucu satışının da merkezi. Gezi rehberlerinde bile yer aldığı için alıcılar arasında çok sayıda turist de var. Daha parka girer girmez, köşelerde üslenmiş, genellikle Afrikalı mültecilerden oluşan uyuşturucu satıcıları önünüzü keserek, “Cigaralık ister misin?” diye soruyor. Haberdar olmayan bir park ziyaretçisi önce bu soru karşısında şaşırıyor. Argo sözcükler kullanıldığı için anlamakta zorlanıyor. Ama “Hayır” dediğinizde, zararsızlar. Parktaki bu görüntü insanda güvensizlik duygusu ve korkusunu ateşliyor.

Haberin Devamı

Görlitzer uyuşturucu üssüne mi dönecek

TÜRK AİLELER RAHATSIZ
Görlitzer Park aynı zamanda adam yaralama, gasp, kapkaç, hırsızlık gibi çok sayıda suç olaylarının da işlendiği yer. Türk aileler parkta uyuşturucu satışından en çok şikayetçi. Sosyal Demokrat (SPD) ve Hıristiyan Demokratlardan (CDU) oluşan bir önceki hükümet nisan 2015'te parkta uyuşturucu satışına ‘sıfır hoşgörü’ getirdi. Suç olayları 2015-2016 arasında önemli ölçüde azaldı. Ancak kaçak uyuşturucu satışının önüne tam geçilemedi. Polis baskın yapacağı zaman satıcılar kaçıyor. Polis gittiği zaman yine aynı yerlerini alıyorlar. Park ve maddeler uyuşturucu satıcısı gruplar arasında parsellenmiş. Herkes kendi bölgesinde satıyor. Kenevir satanlar esrar isteyen alıcıyı, o gruba yönlendiriyor.

Görlitzer uyuşturucu üssüne mi dönecek

YENİ HÜKÜMET KALDIRDI
SPD, Yeşiller ve Sol Parti'den oluşan yeni hükümet mart başında ‘sıfır hoşgörü’ uygulamasını kaldırma kararı aldı. 15 grama kadar kenevirle yakalanan birinin üzerindeki maddeye yine el konulacak ve suç duyurusu yapılacak ama cezai kovuşturmaya uğramayacak. Yeni hükümet bununla kenevir satışı ve tüketimini gevşetmek istiyor. İçişleri Senatörü SPD’li Andreas Geisel, yasağın işe yaramadığı görüşünde. Muhalefet partisi CDU ise bunu “Hukuksuzluğa teslim olmak” diye eleştiriyor. Polis sendikası GdP de, sıfır hoşgörü stratejisindeki siyaset değişikliğini doğru bulmuyor. Gerçi GdP sözcüsü Benjamin Jendro, sıfır hoşgörünün de işlemediğini, yasağa rağmen parkta uyuşturucu satışının devam ettiğini söylüyor. Ama yasağın etkili olamamasının personel eksikliğinden kaynaklandığı görüşünde.

Haberin Devamı

YENİ DENEME TUTACAK MI?
Kreuzbergliler parkın yeniden güvenli, uyuşturucu satışından arınmış hale gelmesini istiyor. Çocuklara bile uyuşturucu teklif edildiğinden dert yanan Kreuzbergliler, yeni bir uygulama denemek istiyor: Satıcı ve alıcılarla konuşarak, sorunu çözmek. Semt Kamu Dairesi, Cengiz Demirci'yi park menajeri olarak görevlendirdi. Yanına ise parkta nöbetleşe gezecek kontrolcüler tayin edilecek. Park menajeri ve kontrolcüler satıcı ve alıcılarla konuşarak, ikna etmeye çalışacak. Hatta satıcılara başka bir iş teklifi yapılacak. Bu taktik tutar mı, zaman gösterecek. Demirci, “Ben mesih değilim” diyerek, beklentileri aşağı çekti.

Görlitzer uyuşturucu üssüne mi dönecek

Haberin Devamı

SUÇ SAYISINDA PATLAMA OLDU
Ocak ayından beri parkta suç olayları yine artmış bulunuyor. Polise toplam 875 suç duyurusu yansıdı. 680'i uyuşturucu, 169 kapkaç, 34 gasp ve 24 adam yaralama... Polis 17 bin 800 euro uyuşturucu parasına el koydu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!