Göçmen oğlunun büyük zaferi

Güncelleme Tarihi:

Göçmen oğlunun büyük zaferi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2016 19:59

İngiltere, Londra’da belediye başkanı seçilen ilk Müslüman olan Pakistan asıllı Sadiq Khan’ın (45) başarı hikâyesini konuşuyor. Avrupa’nın terör kâbusu yaşadığı, İslamofobi’nin yükseldiği bir dönemde İşçi Partili Sadiq Khan, rakibine farkla belediye başkanı seçildi.

Haberin Devamı

İNGİLTERE’nin başkenti Londra’da belediye başkanlığı seçimini önceki gün İşçi Partisi’nin Pakistan kökenli Müslüman adayı Sadiq Khan kazandı. Böylece Khan, hem Londra’nın hem de AB üyesi bir ülkenin başkentinin belediye başkanı olan ilk Müslüman oldu. Evli ve iki kız babası olan 45 yaşındaki Khan, oyların yüzde 57’sini aldı. Müslüman aday, 1 milyon 310 binden fazla oy alırken, en yakın rakibi Muhafazakâr Parti’nin adayı Zac Goldsmith 994 binde kaldı. Khan, zafer konuşmasında “Benim gibi birinin Londra Belediye Başkanı seçilebileceğini hiç hayal etmemiştim. Bugün imkansızı mümkün hale getiren her Londralıya teşekkür etmek istiyorum” dedi. Khan, “Londra bugün korku yerine umudu ve ayrılık yerine birliği seçtiği için çok gururluyum. Korku bizi daha güvenli değil daha güçsüz yapar ve korku siyaseti bizim şehrimizde hoş görülmez” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

AŞIRICILIK İDDİASI

Müslüman belediye başkanının bu ifadeleri Khan’ı ayrılık yaratmakla ve İslamcı aşırılıkçılarla birlikte olmakla suçlayan rakibi Goldsmith’e yönelikti. Muhafazakâr Parti’nin Sadiq Khan’ı bu yönde suçlamasının arkasında ise Khan’ın ABD’deki İslam Milleti adlı grubun lideri Louis Farrakhan’ın ve Afganistan’da Taliban’a destek vermekten ABD’de hapiste tutulan Babar Ahmad’ın avukatlığını yapması vardı. Pakistan kökenli siyasetçi, İngiltere’de hak ve özgürlükler için mücadele veren Liberty adlı sivil toplum kuruluşunun da 3 yıl başkanlığını yapmıştı. Khan şimdi de 1 milyondan fazlası Müslüman olan 8.6 milyon nüfuslu Londra’nın başında olacak.

Britanya sınırları içindeki en büyük polis teşkilatı Londra belediye başkanına bağlı. Başkentte neyin yapılacağı ve neyin yıkılacağına karar verme ve denetleme yetkisine sahip. Khan, aynı zamanda 17 milyar sterlinlik (72 milyar TL) bir bütçenin başında olacak.

JOHNSON NEDEN YOKTU

İki dönem Londra Belediye Başkanlığını yürüten Boris Johnson, bu yıl İngiltere’nin AB’den çıkıp çıkmayacağının oylanacağı referandumda birlikten çıkılmasından yana bir kampanya sürdürüyor. Johnson, Londra Belediye Başkanlığı için üçüncü dönem aday olmayacağını açıklamıştı.

IRKÇI TEPKİ

Haberin Devamı

Sadiq Khan’ın zafer konuşması için kürsüye çıktığı sırada aşırı sağcı Britain First (Önce Britanya) partisinin belediye başkanı adayı Paul Golding, rakibini protesto etmek için sırtını döndü. Golding, ırkçılık suçlamalarına uğrarken kendisini “Irkçılık mı? Ben o Asyalı diye sırtımı dönmedim. Sırtımı döndüm çünkü o adi bir adam” diye savundu.

İÇKİ İÇMİYOR, GAY EVLİLİĞİ DESTEKLİYOR

7 kardeşi var: Sadıq Khan (45) Londra doğumlu. Pakistan asıllı bir otobüs şoförü ile terzilik yapan bir annenin sekiz çocuğundan biri. Dişçi olmak isteyen Khan, öğretmeni konuşmadaki ustalığını fark edip onu hukuka yönlendirince avukat olmuş, insan hakları avukatlığı yaptı.

Haberin Devamı

‘Gölge Adalet Bakanı’: 2005’te İşçi Partisi vekili olarak parlamentoya giren Khan, 2008’de Toplumlardan Sorumlu Devlet Bakanı olarak atandı. Khan, daha sonra Ulaşım Bakanlığı görevine getirildi. Khan, daha sonra ‘Gölge Adalet Bakanı’ olarak da çalıştı.

İki kız babası: Avukat Saadiye Ahmed ile evli olan Khan, 15 ve 17 yaşlarında iki kız babası. 2013 yılında eşcinsel evlilik yasa tasarısını destek vermesinin ardından ölüm tehditleri alıyor. Khan, İslam’ın beş şartına göre yetiştiğini söylüyor. Ramazanları oruç tutuyor, hacca gitmiş. Liverpool taraftarı olan Khan, kriket sporunun yakın takipçisi.

Marmaray’ı beğeniyor: AA’ya yaptığı açıklamada İstanbul’daki Marmaray gibi altyapı ve ulaşım yatırımlarından çok etkilendiğini söyleyerek, “Ulaşım ve konut sektörüne daha fazla yatırım yapacağız. Hava kirliliği de büyük bir sorun. İstanbul, New York, Chicago, Paris gibi şehirlerdeki belediye başkanlarının yaptıklarına bakıp, burada onları uygulamak istiyorum” demişti.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!