Gaziantep'te Sınai Mülkiyet Kanunu tartışıldı

Güncelleme Tarihi:

Gaziantepte Sınai Mülkiyet Kanunu tartışıldı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2016 14:38

Gaziantep'te Sınai Mülkiyet Kanunu tartışıldı

Haberin Devamı

GAZİANTEP, (DHA) - GAZİANTEP'te, Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Hukuk Fakültesi ve Kalyoncu İnovasyon ve Teknoloji Transfer Ofisi (KALİTTO) iş birliği ile organize edilen 'Sınai Mülkiyet Kanunu'nun Getireceği Yenilikler ve Muhtemel Sorunlar' konulu sempozyum düzenlendi.

Sempozyuma; HKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hanifi Aslan, HKÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şaban Kayıhan, Türk Patent Enstitüsü Markalar Daire Başkanı Dr. Elif Betül Akın, akademisyenler, marka ve patent vekili, avukat ve öğrenciler katıldı.

Sempozyumun açılışında konuşan Rektör Vekili Prof. Dr. Hanifi Aslan, şöyle dedi:

"Ekonomide işlerin düzgün ilerlemesi için mülkiyet hakları son derece önemlidir. Bu haklardan birisi de Sınai Mülkiyet Hakları'dır. Hakların korunması, bu haklara sahip olan kişilerle münasebetlerin düzgün bir şekilde yürüyebilmesi için yasal bir yapının oluşturulması gerekir. Bütün kanunların çok sık değişmesi de arzu edilmez. Ancak daha önceden çıkarılan bir kanunun çeşitli aksaklıklar nedeniyle güncellenmesinin ve yeni şartlara uydurulmasının, aksaklıkların giderilmesi sebebiyle önemli olduğunu düşünüyorum."

Sınai Mülkiyet Kanun Tasarısına ve yürürlükte olan kararnamelerle getirilen düzenlemelere ilişkin sorunlar hakkında görüşlerini açıklayan Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şaban Kayıhan ise, "Süreç içerisinde sıkıntılı durumlarla karşılaşıldı. Bu karışıklığı gidermek ve hakları korumak için, özellikle kanun hükmünde kararname ile ceza hükmü verilemez düşüncesinden hareketle, markalar alanında ceza hükümlerini öngören hükümler ve yasalar çıkmaya başladı. Yılbaşından önce yasallaşması umulan bu kanun tasarısı; özellikle markalar, patent ve endüstriyel tasarım gibi alanları tek çatı altında düzenlemeyi amaçlayan bir kanundur. Sınai hak sahibi olabilmemiz için ise işletmemiz olması gerekmez. Herhangi bir kimse de patent ve marka sahibi olabilir" diye konuştu.

Sınai mülkiyet haklarının giderek önem kazandığına dikkat çeken Türk Patent Enstitüsü Markalar Daire Başkanı Dr. Elif Betül Akın da, "şunları söyledi:

"Sınai Mülkiyet Hakları'nın teşvik edilmesi, daha etkin korunması için etkin işleyen hukuki mekanizmalar yapılmasını önemsiyorum. Bizim hukuki mekanizmalarımız artık eskimeye başladı. Yenilik gerektiği düşüncesiyle bu tasarıyı hazırlamaya başladık. Tasarım sürecinde akademisyenler, iş dünyası, marka ve patent vekilleri, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, kısacası tüm paydaşlarımızla yoğun mesailer sarf ettik. 369 maddeden oluşan mevzuatı, 165 madde altında birleştirdik. Mevzuatı sadeleştirmeyi ve tek bir çatı altında toplamayı amaçladık. Tasarı toplam 193 madde içeriyor. Ancak bunların bir kısmı da Türk Patent Enstitüsü’nün kurumsal yapısıyla ilgilidir. Kanun tasarısı 5 kitaptan oluşuyor. Tasarı kapsamında; sınai mülkiyet haklarının daha etkin korunmasına, ülkemizin daha nitelikli sınai mülkiyet yapısına geçmesine, süreçlerin basitleştirilmesine ve vatandaşlarımız için bürokrasinin mümkün olduğunca azaltılmasına, uluslararası mevzuatlara uyum sağlanmasına yönelik çok önemli düzenlemeler yaptık."

Sınai Mülkiyet Hakları ile ilgili Kanun Tasarısının birçok yönden değerlendirildiği sempozyumda konuşmacılara teşekkür belgesi verildi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!