Gaziantep Üniversitesi'nde çalıştay

Güncelleme Tarihi:

Gaziantep Üniversitesinde çalıştay
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 2017 10:36

Gaziantep Üniversitesi'nde çalıştay

Haberin Devamı

GAZİANTEP, (DHA) - GAZİANTEP Üniversitesi (GAÜN) Fen Bilimleri Enstitüsü ile Kütüphane ve Dökümantasyon Dairesi Başkanlığı işbirliğiyle düzenlenen 2'nci Lisansüstü Çalışmalarda Araştırma Yöntemleri Çalıştayı, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Metin Bedir’in açılış konuşmasıyla başladı.
Lisansüstü eğitim- öğretimin ülkemizde çok önemli bir çizgiye geldiğini belirten Prof. Dr. Bedir, lisansüstü eğitimin artık üniversitede akademisyen kalmak isteyenlerin gelip başvurdukları bir eğitim alanı olmaktan çıktığını ve teknoloji, sosyal, ekonomi ve eğitim alanlarında yeni donamınlar kazanmak isteyen çok sayıda kişinin de bu programlara başvurduğunu söyledi. Bedir, şunları söyledi:
"Lisans eğitimlerini tamamlayan birinin lisans alanıyla veya başka alanlarla ilgili 'Daha ileri boyutta araştırmalar yapmak istiyorum, kendimi daha değişik konularda bilgilendirmek, o konularda söz sahibi olmak istiyorum' dediklere an lisansüstü programlara başvurmaları kaçınılmaz hal alıyor.  Multidisipliner olarak yeni programlar açıldı. Artık bu programlar, sırf Fizik üzerine, Kimya üzerine, Makine Mühendisliği üzerine lisansüstü çalışmaların yapıldığı bir alanın dışına taştı. Uluslararası ölçekte baktığınızda lisansüstü eğitim programları özellikle gelişmiş ülkelerde ekonominin, teknolojinin lokomotifi durumuna geldi. Bizde bu yeni gelişen konseptlere ayak uydurmak zorunda olduğumuz için Yüksek Öğretim Kurulu tarafından lisansüstü eğitim programlarıyla ilgili yeni stratejiler belirlendi. Bu stratejilerin belirleyiciliğinde lisansüstü eğitim programlarına yeni konseptler kazandırıldı. Bu bakımdan bu programlara dahil olanların sürekli bilgilendirilmesi gerekmektedir."
'Lisansüstü Çalışmalarda Araştırma Yöntemleri' konusunda sunum yapan Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Necmeddin Yazıcı ise, konuşmasında etik ve akademik etiğe dikkat çekerken bilimsel araştırmada uyulacak temel ilkeler hakkında bilgi verip şöyle konuştu:
"Veriler bilimsel yöntemlerle elde edilmeli, bunların değerlendirilmesinde, yorumunda ve kuramsal sonuçların elde edilmesinde bilimsel yöntemlerin dışına çıkılmamalı, sonuçlar saptırılmamalı ve elde edilemeyen sonuçlar araştırma sonuçlarıymış gibi gösterilmemeli. İnsanlarla ilgili biyomedikal araştırmalarda ve diğer klinik araştırmalarda Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan klinik araştırmalar hakkındaki yönetmelik hükümleri göz önünde bulundurulmalı. Sosyal ve beşeri bilimlerde yapılacak anket ve tutum araştırmalarında katılımcıların rızası alınmalı. Araştırma, bir kurumda yapılacaksa, katılımcıların rızasından sonra bağlı bulundukları kurumun da izni alınmalı. Araştırma ve deneylerin, hayvan sağlığına ve ekolojik dengeye zarar vermemesi temel ilke olmalı. Çalışmalara başlanılmadan önce gerekli izinler yetkili birimlerden yazılı olarak alınmalı. Bu çerçevede uluslararası beyanname hükümleri ve Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler ve ulusal mevzuat hükümleri göz önünde bulundurulmalıdır."
Çalıştay da ayrıca; Dr. Fatih Sinan Esen, Suat Yılmaz, Ayhan Saraçoğlu, Başak Candemir ve Fatih Karagülle tarafından sunumlar yapılarak, bilimsel araştırma teknikleri, bilimsel etik ve TÜBİTAK tarafından bilimsel çalışmalara verilen destekler ve bu desteklere başvuru yöntemleri hakkında bilgilendirmeler yapıldı.
FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!