Garip Öyküler- İki kız çocuğu ve bir balon

Güncelleme Tarihi:

Garip Öyküler- İki kız çocuğu ve bir balon
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2016 20:09

İster kader deyin, ister tesadüf... Ancak uçan bir balon iki kızın hayatını derinden değiştirdi.  Garip Öyküler bir kez daha rotasını İngiltere’ye çeviriyor. Bu mucizevi olayın perde arkası neydi? Bir balon nasıl böyle mucizevi bir tesadüfe yol açabilir? Gelin birlikte inceleyelim...

Haberin Devamı

Her şey 2001 yılının Haziran ayında, İngiltere’nin Staffordshire bölgesinde bulunan küçük bir çiftlikte başladı...

Hikayemizin baş kahramanı 10 yaşında küçük bir kız çocuğu olan Laura Buxton o gün büyükanne ve büyükbabasının 50. evlilik yıldönümleri olduğu için

Garip Öyküler- İki kız çocuğu ve bir balon

çok heyecanlıydı.  Kutlamaların ardından büyükbabası Laura’ya altın renginde uçan bir balon getirdi. Büyükbabası Laura’ya balona küçük bir not iliştirip gökyüzüne salmasını söyledi.

Laura bunun üzerine balona ‘Lütfen Laura Buxton’a geri dön’ yazılı bir not iliştirdi. Notun altına adresini de yazdıktan sonra balonu gökyüzüne saldı. Büyükbabası Laura’nın omzuna dokunarak “Eğer şanslıysan sana geri döner. Tabi bir ağaca takılıp kalmazsa...” dedi.

2 GÜN SONRA

Haberin Devamı

Yaklaşık 226 kilometre uzakta bulunan Milton Lilbourne’da bir çiftçi hayvanlarını kontrol etmek için otlağa çıkmıştı. Çiftçi komşusunun çitlerine takılı sönmüş bir balon gördü. Balonu çöpe atmak üzereyken üzerindeki notu fark etti. Notun üzerindeki ismi görünce oldukça şaşırmıştı. Zira notta komşusunun 10 yaşındaki küçük kızının adı olan ‘Laura Buxton’ yazıyordu.

TESADÜFLER ZİNCİRİ BAŞLIYOR

Çiftçi, komşusunun kızı Laura’ya balonu uzattığında küçük kız gözlerine inanamadı. Çünkü notun üzerinde kendi adı ve soyadı yazıyordu. Adresi gören Laura Buxton adaşı olan diğer Laura Buxton’a durumu açıklayan bir mektup yazma kararı aldı. Bunun üzerine iki küçük kız mektuplaşmaya daha sonra da ailelerinin izinlerini alarak tanışmaya karar verdiler.

İKİSİ DE 10 YAŞINDA İKİSİ DE LAURA İKİSİ DE BUXTON

Üç saatlik yolculuğun ardından iki Laura bir araya geldi. Ancak işin garip kısmı sadece kızların isimlerinin ve yaşlarının aynı olması değildi. İki Laura’nın boyu da 1 metre 34 cm’di. İkisinin de gözleri maviydi. Ayrıca iki kızın da labrador cinsi siyah köpekleri, tavşanları ve gine domuzları vardı. Hatta buluştukları iki kızın da üzerinde birbirlerinden habersiz olarak giydikleri pembe sweatshirt ve kot pantalonları vardı.

Haberin Devamı

Garip Öyküler- İki kız çocuğu ve bir balon

PEKİ BU BULUŞMADAN SONRA NE OLDU?

İki Laura da bu buluşmadan sonra yıllar içinde çok sıkı dost oldular. İkisi de üniversiteye başladılar ve farklı üniversitelerde okuyan bu iki kız her tatilde yeniden bir araya geliyorlar.

Yıllar sonra balonu gökyüzüne salan Laura’nın annesi bu mucizeyi anlatan bir mektup kaleme aldı. İşte o duygusal mektup...

“Merhaba,

Normalde böyle şeyler yapmam ama bunu yazmaya kendimi zorunlu hissettim.

Gökyüzüne balonu salan Laura benim kızım ve şu an 19 yaşında. Balon sönmüş ve diğer Laura’nın evinin çitlerinde bulunmuştu.

Kızlar o günden bu yana hala çok iyi arkadaşlar. Zaman ve şartlar elverdikçe hala görüşüyorlar. Hatta bu Eylül ayında, üniversiteleri başlamadan tekrar bir araya gelecekler.

Haberin Devamı

Konuyla ilgili çok fazla soru soruldu, çokça yazıldı çizildi. Nasıl olduğunu bilmiyoruz ancak bu olay sayesinde harika bir arkadaşlık meydana geldi.

Laura’nın annesi“

Garip Öyküler- İki kız çocuğu ve bir balon

MUCİZE Mİ? KADER Mİ? TESADÜF MÜ?

Tüm bunlar tesadüf olabilir... Sonuç itibariyle iki kız da aynı yaştalardı. Dolayısıyla aynı boyda olmaları olası... İkisi de  aynı saç ve göz rengine sahip olabilir. Sonuçta aynı coğrafi bölgede yaşayan insanların göz, ten ve saç renklerinin birbiriyle aynı olması da çok şaşılacak bir şey değil... Ancak bir balonun 226 kilometre yol kat ederek iki gün sonra aynı isimli bir başka kıza ulaşması... İşte bu tesadüften çok daha fazlası gibi görünüyor.

Haberin Devamı

Konuyla ilgili Priceonomics’e yazan Zachary Crockett olayı Londra’daki Kraliyet Üniversitesi’nde matematik üzerine çalışan Profesör David J. Hand’e sormuş. Profesör Hand, bu olayı tesadüf olarak tanımlamanın ‘cesaret işi’ olduğunu belirtiyor.

‘Olası Olmama Prensibi’ kitabının yazarı olan Hand, bugüne dek Laura’ların hikayesine benzer olayların istatistiki olasılıklarının, olasılık dışı sonuçlarını araştırmış.

Hand, buna benzer olaylarda tesadüflerden daha derin çıkarımlar yapma taraftarı.

Profesör olayla ilgili şu açıklamayı yapıyor:

“Şu net ki eğer kainat bize bir şey anlatmak istiyorsa sessiz kalamıyoruz. Ancak kainat olayların karmaşasını sezdirerek aktarıyor. Etrafımızda sürekli sayısız olay gerçekleşiyor. Ve biz bu olayların çoğunu reddediyoruz. Ya bu sayede çok dikkatimizi çekmeyen bir olaya dikkat ediyorsak? Açık ki bazı olaylar bizim için önem ifade eder. Dolayısıyla olayların birbiriyle olan bağlantısı bizim dikkatimizi çekiyor. Etrafımızda olup biten trilyonlarca farklı olay yerine bunu fark ediyoruz.”

Haberin Devamı

Profesör Hand’le görüşen Crockett röportajın ardından şu yorumu yapıyor. Takdir sizin ama bana da bu açıklamaya katılmak kalıyor...

“Laura ve görsel ikizi bu olayın kaderden fazlası olduğuna inanmayı reddettiler. Ancak mutlak şanstan daha büyük bir güç onları bir araya getirdi ve bir bağ kurdular. 13 yılın ardından hala arkadaşlar.”

Garip Öyküler- İki kız çocuğu ve bir balon

Notu gönderen Laura Buxton

Garip Öyküler- İki kız çocuğu ve bir balon

Notu alan Laura Buxton

ŞİMDİ NEREDELER? NE YAPIYORLAR?

İnternet araştırması sonucunda iki Laura Buxton’a da ulaştım. Gökyüzüne balonu salan Laura reklam yazarlığı yapıyor. Notu alan Laura ise Durham Üniversitesi Bioloji bölümünden mezun olmuş. Nisan 2015’ten bu yanan Directorbank’ta araştırmacı olarak görev yapıyor. İkisiyle de kısa bir mülakat yapmak istedim. Ancak koşullar elvermedi. Belki önümüzdeki günlerde tesadüfler zinciri bizi bir kez daha bir araya getirir, kimbilir...

 

Mert Şuşut, mert şuşut, MERT ŞUŞUT 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!