GeriSeyahat Füzyon mutfağının 10 adresi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Füzyon mutfağının 10 adresi

Füzyon mutfağının 10 adresi

Kelime anlamına baktığınızda füzyonun karşısında birleşme, karışım, bir araya gelme açıklamalarını görürsünüz. Füzyon mutfağı denilince de böyle bir şey anlamak lazım: Değişik yörelerin yemek pişirme teknik ve malzemelerinin bilinçli bir şekilde aynı tabakta karışması, birleşmesi esasına dayanan, özgün, yaratıcı ve yenilikçi bir teknik bu.

Aslında bugün ’modern’ füzyon mutfağı dediğimiz tarz, ilk olarak 1980’li yıllarda Batı teknikleri ile Uzakdoğu teknik ve malzemelerinin birleştirilmesi şeklinde ortaya çıkmıştı. Bu hafta jürimize Türkiye’de füzyon mutfağının örneklerini yiyebileceğimiz en iyi restoranları sorduk. İşte ağırlıklı olarak İstanbul’da bulunan ve füzyon mutfağı servis eden restoranlar.

EN İYİ 10

1. Changa - İSTANBUL

2. Mikla - İSTANBUL

3.Banyan - İSTANBUL

4. Cezayir - İSTANBUL

5. Windows On The Bay - İZMİR

6. Guest - ADANA

7. Artz - İSTANBUL

8. Arma - ANTALYA

9. Vogue - İSTANBUL

10. Le Trio - İZMİR

CHANGA
/images/100/0x0/55ea4833f018fbb8f875d2e0

Modern Mutfak akımından

Altı seneyi aşan süredir, Taksim Sıraselviler Caddesi’nde hizmet veriyor. Yeni Zelandalı Peter Gordon’un, dünya çapında öncülüğünü yaptığı "Modern Mutfak" veya "Pacific Rim" adlı yemek akımının örneklerini sunuyor. Uzakdoğu-Batı sentezi yoğunlukla hissediliyor. Sürekli yenilenen mönüde taze baharatlar ve meyvelerle lezzetlendirilen et, balık ve tavuk seçeneklerinin yanı sıra vejetaryenleri memnun edecek yemekler de var. Üç katlı restoranın en üst katında, misafirlerinizi özel davetlerde ağırlamaya uygun "Özel Yemek Salonu" bulunuyor. Bodrum katında üzeri özel camla kaplı mutfak, yemekleri yapım aşamasında izlemeye olanak sağlıyor. Afrika kıtasında konuşulan Swahili dilinde "karışım" anlamına gelen Changa, adının özelliklerini taşıyan bir müşteri yelpazesine sahip. Rezervasyon yaptırmanız tavsiye edilir. Pazartesiden cumartesiye 18.00-02.00 arası açık. Tel: (212) 251 70 64

MİKLA
/images/100/0x0/55ea4833f018fbb8f875d2e2

Türk ve İskandinav mutfağı

Ünlü şef Mehmet Gürs’e ait Mikla, The Marmara Pera Hotel’in teras katında. Mikla, Vikingler’in İstanbul’a ilk geldiklerinde (10. yüzyıl) kentin büyüklüğü karşısında çok etkilenerek taktıkları isim. Eşsiz bir manzarası var: Haliç, Boğaz Köprüsü, Adalar, Yalova, Maslak’ı görüyor. Türk ve İskandinav mutfağının etkilerini görebilirsiniz. Rafine yiyecek ve içecek konseptini benimsiyor. Balık ve kuzu eti ağırlıkta. Tütsü ve marinadlara yer veriyor. Geniş tatlı mönüsünde ise Türk mutfağından iki seçenek var: Bal-kaymaklı dondurma ve fıstıklı tahin helva. Öğlen yemeği 12.00, akşam yemeği 19.30’da başlıyor. 23.30’da mutfak kapanıyor. Tel: (212) 293 56 56

BANYAN

Ruhunuza iyi gelir
/images/100/0x0/55ea4833f018fbb8f875d2e4


Banyan, bir Asya füzyon restoranı. İsmini Asya’da ölümsüzlüğün ve kudretin simgesi olan Banyan ağacından alıyor. Mekanın sloganı Food for the Soul, yani Ruh İçin Yemek. Ortaköy ve Nişantaşı’nda iki şubesi var. Asya’nın ve özellikle Tayland’ın baharatlarını, dünya mutfağının en güzel örnekleri ile harmanlıyorlar. Mönünün favorisi Banyan Orange Beef. Tüm sosları ve ekmeği kendileri yapıyor. Sunumlara da lezzet kadar önem veriyorlar. Onlar için her tabak bir sanat eseri. Banyan, haftanın 7 günü açık. Öğlen 12.00, gece 02.00 arası hizmet veriyor. Toplam 100 kişilik oturma kapasitesine sahip. Nişantaşı Tel: (212) 219 60 11

CEZAYİR

Yaratıcı ama geleneksel

Galatasaray Lisesi’nin arkasındaki Hayriye Caddesi’nde açılan Cezayir, tarihi bir binada faaliyet gösteriyor. Lokanta ve kafe olmak üzere iki bölümü var. "Yaratıcı ve Geleneksel Türk Mutfağı" konseptindeki mönüyü şef Dilara Erbay hazırladı. Elde açılmış hamurlu köy eriştesi; Vakf-ı Kebir tereyağı, yerli ceviz ve Afyon taze peyniriyle servis ediliyor. Ekşili köfte, dil yahni ve lahana, etli pazı dolma gibi tencere yemekleri de var. Kafede dana carpaccio, somonlu sandviç, puf böreği, kalamar pane, felafel, ısırgan krep, somon teriyaki ve bademli kuzu pirzola yiyebilirsiniz. Cafe bölümü 8.30-02.00, lokanta bölümü 07.00-02.00 arası açık. Tel: (212) 245 99 80

WINDOWS ON THE BAY

Wokeme yosunulu sebze

Hilton İzmir’in 31. katında bulunan Windows on the Bay Restaurant, pazar geceleri hariç her gün 19.00-23.30 arasında, 92 kişiye aynı anda hizmet verebiliyor. Uzakdoğu ve Avrupa mutfağından oluşan bir mönüye sahip. Değişik kültürlerin yemek pişirme tekniklerini ve lezzetlerini aynı tabakta buluşturuyorlar. Yemekler piyano eşliğinde yeniyor. Aşçıları Murat Çaldenk, Londra’da aşçılık eğitimi almış. En çok tercih edilen yemekler; dil balığı fletosu ve jumbo karides ile wokeme yosunu eşliğinde jülyen sebze üzerinde limon hollondez. Fiyatlar 18-36 YTL arasında. Tel: (232) 497 60 60

GUEST

Dünyanın lezzeti aynı tabakta

Adana’da bir yıldır hizmet veren Guest, Türk mutfağının geleneksel lezzetlerini, başta Fransız ve İtalyan olmak üzere dünyanın seçkin tatlarıyla harmanlıyor. Restoran, 90 metrekarelik şirin salonda aynı anda 45 kişiye hizmet verebiliyor. Sahibi Raşit Börk, yurtdışı gezilerinde karşılaştığı füzyon mutfağını uzun araştırmalar sonunda Adana’ya getirmeye karar vermiş. İddialı yemekleri arasında tropik meyveli Guest Chicken ile Kivili Tavuk Salatası bulunuyor. Cuma ve cumartesi akşamları canlı klasik caz müzik dinletisi var. Yemeklerin fiyatı 7.25-16.50 YTL arasında. Tel: (322) 459 20 28

ARTZ

Deniz ürünü ağırlıklı

Hilton ParkSA’nın en üst katındaki ArtZ restoranın Maçka Parkı ve İstanbul Boğazı’na hakim bir manzarası var. Şef Eyüp Kemal Sevinç tarafından hazırlanan mönüsü Türk ve Akdeniz mutfağının birleşiminden oluşuyor. Başlangıç yemekleri kızartılmış pastırmalı deniz tarağından tavuk göğüslü avokado salatasına, roka yaprakları üzerindeki ılık karideslerden balsamiko ile kadayıfa sarılmış jumbo karideslere kadar uzanan geniş bir yelpazeye sahip. Ana mönüsü ağırlıklı olarak deniz ürünlerinden oluşuyor. Her gün 07.00-10.30 arasında kahvaltı, 12.00-14.00 arası öğle yemeği, 19.00-23.00 arası ise akşam yemeği var. Tel: (212) 310 12 00

ARMA
/images/100/0x0/55ea4833f018fbb8f875d2e6

Jüryen sebzeli grida ızgara

Antalya’nın en eski ve popüler restoranlarından Club Arma, Kaleiçi semtindeki Yat Limanı’nda bulunuyor. 1988 yılından bu yana hizmet veriyor. Kente gelen ünlü simaların uğramadan dönmediği bir adres. 11.00-24.00 arası yemek servisi var. İki şöminesiyle romantik bir atmosfer sunuyor. Kışlık bölümüyle 230, yaz aylarında açık hava bölümünün de eklenmesiyle 800 kişiye aynı anda hizmet veriyor. Aşçıbaşı Raif Kahraman, füme yemeklerinde deniz mahsulleri rizottolu grida ızgara ile iddialı olduklarını söylüyor. Jüryen sebzeleri üzerinde limon sosuyla servisi yapılan bu ana yemeğin fiyatı 25 YTL. Tel: (242) 244 97 10

VOGUE

Dünyanın en iyileri arasında

1997’den beri hizmet veren Vogue Restaurant & Bar, 23 yıldır yiyecek-içecek sektöründe dünya çapında araştırmalar yaparak en iyileri belirleyen "Zagat Survey"e göre "Dünyanın En İyi Restoranları" arasında. Mönüsünde başlangıç olarak rokfor ve elmalı tart, yufkaya sarılı karides, akya balığı carpaccio, zeytin yağlı kabak ve kısır var. Tavada fındık ile kızartılmış bıldırcın, deniz levreği, provence dana madalyon ve yoğurtlu kebap ise ana yemeklerden bazıları.Üç tarafı Boğaz manzaralı barında 200 kadar şarap çeşidi ve puro bulunuyor. 12:00-02:00 arasında hizmet veriyor. Tel: (212) 227 44 04

LE TRIO - ATELIER MICHELLE

İzmir’de üç şubesi var

İzmir’in en gözde gece kulüplerinden olan Atelier Michelle’in içinde hizmet veren beş restorandan biri olan Le Trio, haftanın 6 günü 17.00-24.00 arası açık. Mekan 120 kişi kapasiteli. Mönüsü Fransız, İtalyan, Türk, Çin ve Japon mutfağının örnekleri ile bu kültürlere ait teknik ve lezzetlerle yapılmış yemeklerden oluşuyor. Mutfaktan Ali Uşar sorumlu. Mönüye her ay yeni lezzetler ekleniyor. Le Trio’nun Atelier Michelle dışında Alsancak ve Alaçatı’da da şubesi var. Yemek fiyatları 16- 22 YTL arasında. En çok tercih edilen ürünü ise Trio Bonfile. Tel: (232) 482 08 69
False