GeriSeyahat Feshane açılıyor
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Feshane açılıyor

Feshane açılıyor

Feshane'nin Çocuk Parkı 25 Eylül'de açılıyor. 2-3 Ekim'de depremzede çocuklar ücretsiz eğlenecek. 5 Ekim 'de 2. Avrasya Ekonomi Zirvesi başlıyor. Aynı gün 1.8 milyon dolara sigortalanan ve İstanbul'u konu alan bir resim sergisi açılıyor. Ekim sonunda Yunan ve Türk mankenler ortaklaşa bir defile düzenleyecek.

Eyüp İskele'sinin orada, geniş bir tarihi mekán bulunuyor: Feshane. Uzur süredir faaliyete geçmeye hazırlanan tarihi bina, 25 Eylül'de burada açılacak Çocuk Eğlence Parkı'yla start alıyor. 1996 yılında Büyük Şehir Belediyesi'nin restorasyon çalışmasından sonra Feshane'nin tarihi bina ve bahçesi 10 yıl işletme hakkı karşılığı ihaleye çıkarılmış, ihaleyi Oditorum Uluslararası Kongre Turizm İşletmeciliği kazanmıştı. Lütfi Kırdar'ın eski genel müdürü Sinan Bilsel bu şirketin genel müdürlüğünü ve kurucu ortaklığını yapıyor.

Eğlence Parkı'nın maskotu 16 metrelik bir horoz. İtalyan ortaklı çoçuk parkında şişme, devasa oyuncaklar bulunacak. Çocuklar bu kocaman oyuncakların burnundan girip, kulağından çıkabilecek, kuyruklarının üzerinde zıplayacaklar. Balina, korsan gemisi, atlı karınca, çocuk treni.. parkta yer alacak köşelerden bazıları. Ayrıca parkta kafeteryalar da var. Oyunlar ilk gün bedava. Sonraki günlerde ise her oyunun ücreti 500 bin lira. 2-3 Ekim'de deprem bölgesinden çocuklar misafir edilecek. Yiyecek içecek servisi verilecek, onlara bütün oyunlar bedava. O günlerde bir seramik kursu da verilecek. Ayrıca dört pedagog depremzede çocuklarla ilgilenecek, palyaço şovları yapılacak.

5 Ekim 'de Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel 'in de katılımıyla 2. Avrasya Ekonomi Zirvesi başlayacak. Aynı gün geleneksel el sanatları ürünlerinin yer aldığı iki çarşı da hizmete girecek. 51 dükkánda sadece geleneksel Türk el sanatlarını yansıtan örnekler sunulacak: Cam işlemeciliği, sedef kakmacılığı, ağaç oymacılığı, seramik, ebru, hat, gümüş takılar, kuyumculuk, halı...

Yine aynı gün büyük salonda bir sergi açılıyor Feshane'de. 400 atölyenin bir yıllık çalışmalarının ürünü, ebru, hat ve tezhip sergisi.

Küçük salonda da bir başka sergi var: İstanbul Resimleri. Sibel Tolga'nın 1.8 milyon dolara sigortalanan özel kolleksiyonu burada sergilenmeye başlanacak. Bu sergide Fausto Zonaro'nun kendisini bir Rufai dervişi olarak resmettiği ünlü tablosunun yanı sıra en parlak resimlerinden biri olan 'İstanbul Boğazında Bir Liman' tablosu da yer alıyor. Sergide yer alan İstanbul'u resmeden diğer ressamlar şöyle: Valentin Serov, İvan Shiskin, İlya Repin, Vasili Perov, Nikolas Svertschkoff, Valentin Polenov.

Niyetçi, bozacı...

Çarşıda macuncu, turşucu, niyetci, bozacı, şerbetçi gibi eski İstanbul satıcıları otantik kıyafetleriyle dolaşacaklar.

Yaşayan 19. Yüzyıl Çarşısı’ndaki ilginç bölümlerden biri de tarihi berber. Beyler burada, ustura ile eski usul traş olabilecekler. İçerde Kıraathane adlı, eski bir Türk kahvesi de var. Burada nargile içmek, tavla oynamak, gazete okumak mümkün. Çarşıların sokaklarının isimleri şu anda hayatta olmayan hat ve tezhip ustalarınını adlarından seçilmiş.

Çarşıya girişte para ödenmiyor. Sabah 10 dan akşam 10 'a kadar açık.

Çarşıda sürekli olarak canlı müzik olacak. Ut, ney ve kanun sanatçıları 'light performans' gerçekleştirecekler. Alış veriş yaparken bir yandan da Türk Müziği nağmeleri dinlenebilecek.

Çarşıya giden ana koridor tarih koridoru haline getirilmiş. Kapıdan başlayarak sağlı sollu repredüksiyonlar asılacak ve bunlarda Feshane'nin başlangıcından bugüne geçirdiği bütün evreler sergilenecek.

Feshane'deki bir diğer etkinlik, Ekim ayı sonuna doğru düzenlenecek defile. Defilenin özelliği şu: Katkılacak olan mankenlerin beşi Türk beşi Yunanlı. Bu defilenin geliri depremzede çocuklara bırakılacak.

Feshanede uzun vadede planlanan etkinlikler ise şöyle: Türkiye El Sanatları Fuarı, Dünya El Sanatları Fuarı, Eski Kitaplar Fuarı, Giyim Pazarı, Millenium Fuarı... Mekán ayrıca isteyen fuar şirketlerine de kiralanacak.

Feshane de ayrıca Bezm-i Safa adlı bir de restoran var. Menüsünde ağırlıklı olarak Osmanlı-Türk yemekleri bulunuyor. Mangal külünde Türk kahvesi yapılıyor. Tesis 3 bin kişiye yemek verebiliyor.

Feshane'nin konser, piknik, açık hava sergileri için uygun bir bahçesi ve 1500 araçlık otoparkı var. Eyüp vapur iskelesinin yanında küçük bir kır kahvesi yer alıyor. İskelenin diğer tarafında ise Sütlüce'ye kürekle müşteri taşıyacak sandallar bekliyor

En geç bir ay içinde, İstanbul'un altı ayrı noktasından Feshane'ye otobüs seferleri düzenlenmesi de planlanıyor. Ayrıca planda Büyükşehir Belediyesi'nin satın alacağı iki de tekne var. Bunlar Paris'in Sen Nehri üzerinde dolaşan 'Sight Seen' tekneleri. Üzerleri cam kaplı bu tekneler, ring seferi yapacak ve Feshane iskelesine yanaşacaklar.

Tarihi Feshane binasında Ramazan hazırlıkları şimdiden başlamış durumda. Ramazan süresince burada ‘‘direklerarası’’ eğlencesi yapılması planlanıyor. Cuma ve cumartesi günleri sahura kadar sürecek eğlencelerde meddahlar yer alacak, orta oyunu sahnelenecek ve katılanların kendilerini bir zaman tünelinde hissetmeleri sağlanacak.

False