Fenerbahçe bu Galatasaray'ı geçer

Güncelleme Tarihi:

Fenerbahçe bu Galatasarayı geçer
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2016 23:55

Hürriyet Futbol Konseyi, Galatasaray’ın oynadığı futbolun şampiyonluğa yetmeyeceğinde ve sakatlıkların Beşiktaş’ı zorlayacağında hemfikir.

Haberin Devamı

KONSEYİN BU HAFTAKİ GÜNDEMİ

1- Beşiktaş’ta çok önemli sakatlıklar oldu. Caner ve Talisca’sız Beşiktaş yarışta nasıl etkilenir? Şampiyonluğa mâl olur mu?

2- Güneş’in Gençlerbirliği rotasyonu tartışmalara neden oldu. Yaptığı tercihler doğru muydu? Puan kaybı rotasyon yüzünden mi oldu?

3-GALATASaray, Adana’yı yendi ama oynadığı futbol çok eleştirildi. Bu futbolla fazla uzağa gidebilir mi?

4-Eren Derdiyok, lige çok iyi başladı ama sonra durdu. onun bu suskunluğunu neye bağlıyorsunuz?

5-Hamzaoğlu ile Bursa, şampiyonluk potasına girdi. Hamzaoğlu çok hırslı görünüyor. Timsah, yine tarih yazabilir mi?

6-Aykut Kocaman, “ESAS SORUN alan işgali. Gazeteci, yönetici takım kurUYOR, antrenör tesis yapIYOR” diyor. Katılıyor musunuz? 

7-Karabük galibiyetiNİ getiren temel unsurlar nelerdi? “Van Persie Türkiye’ye GELDİ, FBahçe de lige döndü” diyebilir miyiz?

 

Haberin Devamı

MEHMET Y. YILMAZ:

Haftanın Olayı: İlk 11’inde 8 yerli olan Medipol Başakşehir’in Akhisar gibi bir takıma 5 gol atıp liderlikte ısrar etmesi... Üç büyükler, Başakşehir’i artık daha fazla görmezden gelemezler.·

Hocası: Abdullah Avcı.·

Takımı: Medipol Başakşehir.

Futbolcusu: Başakşehirli Cengiz Ünder.

Hakemi: Halil Umut Meler.

 

1- CANER’iN YERi DOLMAZ TALISCA’NIN İSE DOLAR

İkisi de önemli oyuncu, buna kuşku yok. Kadroda Caner’e alternatif olmayı bırakın, onu zorlayabilecek kapasitede bir oyuncunun da bulunmadığını göz önüne alırsak, ara transfer dönemine kadar Beşiktaş bu sakatlığın sıkıntısını çekecektir. Talisca’nın ise yerini doldurabilecek oyuncuları var Beşiktaş’ın. Dolayısıyla şampiyonluğu etkileyecek eksiklikler olduklarını söyleyemeyiz. Beşiktaş’ın sakatlanmasın diye gözünün içine bakması gereken tek oyuncusu Atiba. Atiba’sız Beşiktaş, yarışta zorlanır, diğerlerinin hepsine alternatif bulunabilir.

2- ‘ROTASYON PUAN KAYBETTiRDi’ FiKRi SAÇMA

Beşiktaş gibi yarışmacı takımlar kadrolarını yaparken ‘ilk 11’ ve ‘yedekler’ diye kadro yapmazlar. Kadrodaki her oyuncu, her an ilk 11’de olabilir. Teknik direktörün becerisi, az forma şansı bulan oyuncuları da sanki her maçı oynamışlar gibi hazır tutabilmektir. Onun için ‘rotasyon puan kaybına neden oldu’ fikri bana saçma geliyor. Oyuncuların bir bölümüne kulübede otursunlar diye para ödenmiyor. Güneş’in tercihleri elbette tartışılabilir, ama şunu unutmayın ki, takımla bütün hafta idmana çıkan o, oyuncularının kapasitelerinin durumunu bilen o. Yoksa bin tane kombinasyon yapabilirsiniz.

Haberin Devamı

3- G.SARAY BiREYSEL YETENEKLERLE GiDiYOR

Bu futbolla uzağa gidemeyeceklerini Trabzon maçında görmüştük zaten. Oynanan şey, futbol değil. Yana ve geriye paslarla bir maçı bitirmek ve “Top bende kaldı, şu kadar pas yaptım” diye övünmek de bir anlam ifade etmiyor. G.Saray, oyuncularının bireysel yetenekleriyle üçer üçer gidiyor gibi görünüyor. Bu, Türkiye’de yürüyebilecek bir düzen. Hakemler de yardım eder ve bu üç takım ne olursa olsun sonunda puan cetvelinin tepesinde arka arkaya dizilirler.

4- EREN’E KAÇ TANE ORTA GELDi Ki...
Suskun olan Eren değil, G.Saray. Oyun düzeni, (ki buna ne kadar oyun düzeni diyebiliriz onu da bilmiyorum) Eren’e pozisyon üretemiyor, hazırlayamıyor. Koca maç boyunca Eren’e kenarlardan kaç orta geldi ki Eren’i suskunlukla suçlayalım. Şunu söyleyebilirim, Eren’i alın ve Beşiktaş’ta Cenk’in yerine koyun, bakın neler olurdu.

Haberin Devamı

5- BURSA, ÖNCE HOCADA ISRAR ETMELiDiR
Tarihi yeniden yazmak için kadro derinliği, mali yapı, hakemler, büyük rakiplerin kamuoyunu etkileme güçleri ve kadro zenginliğini de hesaba katmak gerek. Bursa, tarihi bir kez daha değiştirmek istiyorsa hocada ısrar edecek, parlayan oyuncularını büyüklere kaptırmayacak ve her sene kadronun üstüne koyacak. Sonra Trabzon’un yanına Bursa’nın adını da yazabiliriz.

6- AYKUT HOCA’YA KATILMIYORUM
Katılmıyorum. Futboldan söz ediyoruz, atom fiziğinden değil. Gazetecinin hakkı, o yazar, sen de okursun. Aklına yatıyorsa yaparsın, yatmıyorsa görmezden gelirsin, bu kadar basit. Diğer konuya gelince bu klüplerimizin yapısından kaynaklanıyor. Değişir mi? Bu ülkeyi ve insanlarını tanıyorsam mümkün değil diye yanıtlarım.

Haberin Devamı

7- NE PENALTI NE KIRMIZI, TAKTiK DiSiPLiNLE ALDI

F.bahçe’ye farkı getiren birinci unsuru birçok kişi penaltıya ve Ceyhun’un aptalca gördüğü kırmızı karta bağlayacak. Bunların da rolünü küçümsemiyorum. Ama unutmayın ki aynı hakem benzer pozisyonlarda sahanın değişik yerlerinde de faul düdüğü çaldı. Kendi içinde tutarlıydı. İkincisi, ceza sahasında bir oyuncuyu çekmek, sonra bıraksan da kusurlu bir hareket.

8- BEKLENEN OYUN BU DEĞİL
Ceyhun’un gördüğü ilk kart, aptalca itiraz kartı. İkinci sarı kartıysa diğer hakemlere de örnek olmalı. F.Bahçe’nin galibiyetini sağlayan asıl neden ise, taktik disiplin oldu. Takımın oyun mesafesi hiçbir zaman açılmadı. Bu oyun önünde sonunda gol de getirirdi. Fakat F.Bahçe seyircisinin beklediği böyle bir oyun mudur? Kuşkusuz ki değildir.

 

Haberin Devamı

MEHMET ARSLAN:
· Haftanın Olayı: Van Persie. Eleştirdik, ama son 12 maçta 13 gole katkıda bulunmuş. 9 gol 4 asist.

· Hocası: Tabii ki Abdullah Avcı. Kazandığı için değil; 19’luk Cengiz Ünder’e şans verdiği için.

· Takımı: Başakşehir ve Fenerbahçe.

· Futbolcusu: Başakşehirli Cengiz Ünder.

· Hakemi: Fırat Aydınus.
(Olumsuz anlamda.)

 

1-KARTAL’DAKİ ASIL SORUN  MENTAL ETKiLENME

BEŞiKTAŞ’ın derin ve potansiyelli bir kadrosu var. Takımdaki fiziksel sakatlıkları bu takım çok fazla etkilenmeden aşar. En kötü, devre arası transferlerle çözüm bulur. Ama takım bu sakatlıklardan mental olarak etkilenmeye başlarsa asıl sorun o zaman başlar. Ne yazık ki Beşiktaş adına böyle bir etkilenmenin izlerini hissetmeye başladım. G.Birliği beraberliği de bunun en iyi göstergesi.  

2- ŞENOL GÜNEŞ’iN LİG TV ŞiKAYETi BiR SiNYAL
Rotasyon ve bu rotasyondan verim alma konusunda tartışmasız Türkiye’nin bir numarası. Ama sakatlıklar ve puan kayıpları onun üzerinde çok etkili oluyor. Örnek mi, Şenol Güneş’in G.Birliği maçından sonra Lig TV’ye verdiği, “Bizim üzerimize geliyorsunuz. Lig TV geçen hafta 3 tane aleyhimize pozisyon gösteriyor. Cenk’in penaltı pozisyonunu göstermediniz. Objektif olmadığınızı söylüyorum” demeci. Az önce sözünü ettiğim mental etkilenmenin bir göstergesi.

3- RIEKERINK TARTIŞMALARI BAŞLAR
G.saray’ı bugüne kadar zirvede tutan mücadele gücü ve oynadığı futboldan çok bireysel yeteneklerin farkıydı. Önce Eren, sonra Muslera ve en son Bruma... Şampiyonluk için bundan çok daha fazlası gerekli. Ancak G.Saray, bu fazlalığı sahaya yansıtamadı. Bu performansla puan olarak F.Bahçe’ye yakalanmaları ve hatta geçilmeleri mümkün. O zaman bugüne kadar hiç tartışılmayan Riekerink de tartışılmaya başlar.  

4-SORUN EREN DEĞiL LENS GiBi ADAM YOKLUĞU
Bu suskunluktan G.Saray yönetimi de şikayetçi. 

Riekerink’in, G.Saray’ın oyun sistemini Eren’in üzerine kurgulaması gerekir.

G.Saray’ın kanatları verimli çalışmıyor. Siz doğru dürüst bir orta gördünüz mü son haftalarda?

G.Saray’da Lens gibi bir ayak olsa, Eren şimdiden gol krallığını yakalayacak skora ulaşmıştı bile. Sorun Eren’de değil, Eren’e o ortamı oluşuramamakta.  

5-BAŞAKŞEHiR’IN ŞANSI BURSA’DAN FAZLA
Bursaspor’un kazandığı şampiyonluğa çok saygı duyuyorum. Ama ben Başakşehir’in şampiyonluk şansının daha yüksek olduğunu düşünüyorum Bursaspor’a göre. Hoş, bahis oranlarına bakarsanız, Başakşehir’in şampiyonluk oranı 1’e 7. 8 puan geride olan F.Bahçe’nin ise, 1’e 3.5. Şampiyonluk için medya ve taraftar gücü farklı destekler de gerekiyor. Ama İngiltere’de geçen sezon Liecester’ın imza attığı bir ‘Peri Masalı’nı biz de yaşayabiliriz.

6-AYKUT KOCAMAN HEP ‘SiYAH KOYUN’DU
“Hocam yediğiniz gol ofsayttı” sorusuna, “İlk yarıda da Ömer Ali’nin rakibine yaptığı hareket penaltıydı” yanıtı veren bir teknik adam Kocaman. Futbolcuyken de onca beyazın arasında ‘siyah koyun’du. Yani hep farklılığı temsil etti.

Teknik adamken de öyle. Söyledikleri sadece futbolun değil, galiba ülkenin genel durumunu ifade ediyor ve çok haklı. Aykut Kocaman gibi cesaretle konuşacak teknik adamlar çoğalsa keşke.

7- K. KARABÜK’Ü BIRAK MANCHESTER MAÇINA BAK

Fırat Aydınus’un penaltı kararı ve rakibin 10 kişi kalması maçı bitirdi. Daha doğrusu Karabük maçı bıraktı. 5 gole rağmen “Tamam oldu” demek, mümkün değil. Çünkü bunu test edecek bir karşılaşma olmadı. “F.Bahçe oldu” demek için ManU maçı ideal olacak. Ama yine de güzellikleri sıralayalım.

SAVUNMA OYUNCULARINA ALKIŞ
Robin van Persie golü: Önce öne, sonra aniden geriye dönüş ve mükemmel bir ayak içi vuruş.
341 saniyeye sığdırdıkları 3 güzel gol.
Lens’in katkısının sürmesi...
F.Bahçe’nin olumlu yanı:
Aatıf’ın golü öncesi savunmanın baskıya rağmen 3 pasla topu Aatıf’la buluşturması. Bir de eleştiri: Van Persie ve Lens’i besleyecek yaratıcının olmaması.

 

Fenerbahçe bu Galatasarayı geçer

 

UĞUR MELEKE:

· Haftanın En Önemli Olayı: Talisca’nın sakatlığı. Sağlıklı bir Talisca, bu sezon tüm cephelerde 20’nin üstünde gol atardı. Dolayısıyla bence Beşiktaş için büyük kayıp oldu.
· Hocası: Krunoslav Jurcic.
· Takımı: Medipol Başakşehir.
· Futbolcusu: Başakşehirli Cengiz Ünder.
· Hakemi: Halil Umut Meler.

1-ADRIANO ÖNDE iYiYDi
CANER’in gidişi savunmadan çok hücumun kenarlarını etkiledi. Napoli’de kenarlarda Q7-Adriano ideal ikili gibi gözükmüştü. Şimdi Güneş, Adriano’yu sol bekte düşünüyor ve hücumun kenarlarında Q7 dışında formda kimse yok. Olcay çok düşük viteste. Aras sakat, Kerim yok oldu.

2-BECK, SOL BEK OLMALI
Atiba, sağlığı elverdikçe 18’de olmalı. Necip sakatlandıktan sonra dört oyuncunun yerini değiştirmek hiç akılcı gelmedi. Adriano, Napoli’de iyi bir sol açık performansı sergilemişti. Beşiktaş’ı rahatlatacak formül: Beck, sol beke.

3-SNEIJDER’i KUTSADI
SNEIJDER, Adana’ya götürülmeyerek adeta kutsandı Riekerink tarafından. Selçuk çok kötü, ama De Jong girerken onun değil, Tolga’nın çıkması bir başka kutsayıcı tavır. Riekerink, “Herkes eşit, ama bazıları daha eşit” hissi veren tavra dönerse, sempatisini kaybeder.

4-EREN, TAVŞAN ÇIKARAMAZ
Eren’in fiziği iyi ama teknik kapasitesi belli. O, şapkadan tavşan çıkarabilecek seviyede değil. İyi oyunda daha iyi yapar sizi, iyi takımı tabelaya taşır. Bir süredir Sneijder yok, Selçuk yok, Tolga yükten bunaldı. Takım Bruma’ya bağımlıyken, Eren’e doğru düzgün top ulaşmıyorken şapkadan tavşan çıkarması beklenmemeli. 

5-ŞANSLA SEZONU KAZANAMAZ
F.bahçe’yi büyük şansla, bitikken yendiler. Kasımpaşa’yı bitikken, Konya’yı düşüşte yakaladılar. İyiler, ama şampiyonluk yarışı yapacak kadar değil. Karabük’le de travmatik bir haftanın ardından oynayacaklar, olağanüstü şanslılar! Ama şansla bir kaç maç kazanabilirsiniz, sezonu kazanamazsınız.

6-AYKUT HOCA SUSSUN(!)
Ülkenin genel sorunu bu zaten! Amerikalılar’ın “Jack of all trades, master of none (her bir konuda fikri var, hiçbir konunun uzmanı değil)” dediği türün gırla yaşadığı topraklar burası. Yeni bir şey söyleyenin “icat çıkarma” diye ötelendiği topraklar. Aykut Hoca da sussun, icat çıkarmasın bence(!)

7-CEYHUN iHANET ETTi
Temel unsurlar Aydınus ve Ceyhun. Aydınus, çok ucuz bir penaltı çaldığı için... Ceyhun, çok ucuz bir sarı kart görüp takımına ihanet ettiği için... Van Persie de Aatif’ın golü öncesi verdiği akıl dolu pasla niye her zaman sahada olması gerektiğini gösterdi kesinlikle. Bir özgüven oyuncusu Van Persie. Ve kendine güvenildiğini hissetmeye başladığı için takımı da yarışa katıldı denebilir sanırım.

 

UĞUR VARDAN:

· Haftanın En Önemli Olayı: Fethiyespor’un, Amed Sportif maçına Nâzım’ın dizeleriyle sahaya çıkması büyük alkışı hak ediyor. Çünkü beklentiler maçın gerilimli geçeceği yönündeydi.

· Hocası: Abdullah Avcı.

· Takımı: Medipol Başakşehir.

· Futbolcusu: Bruma.

· Hakemi: Halil Umut Meler. 

 

 

1- YOLU DEVLER LİGİ ÇİZER

 

 ÖNÜMÜZDE daha uzun bir lig yarışı var. Caner ve Talisca takım kurgusunda önemli parçalardı, ama kimi organlar, diğerlerinin yerine devreye girebilir. Bence asıl olarak Şampiyonlar Ligi cephesindeki yolculuğun mesafesi, ligdeki dengesini belirleyecek.

 

 

 

2- SORUN SON VURUŞLARDI

 

 tosun’un iki pozisyondan biri gol olsa bugün başka bir görünümü konuşacaktık. Peki ya Başkent ekibinin son dakikalarda kaçırdığı fırsat gol olsa ne olacaktı? Geçen hafta başında övgüler düzelen Beşiktaş’ın istikrarı bugün yerlere vurulacaktı. 

 

 

 

3- HAMZAOĞLU DÖNEMİ GİBİ

 

 G.Saray cephesinde de aynı tezleri önü süreceğim. Maçın başında Podolski’nin pasında Yasin golü atsa, Adanaspor daha erken defansını açacak ve Aslan belki de kontrayla daha fazla gol bulacaktı. Şu anda takımın gidişatı Hamza Hamzaoğlu’nun tek golle yoluna devam ettiği süreci hatırlatıyor. G.Saray, ligin boyu kısaldığı döneme kadar yarışta kalırsa her şey olabilir.

 

 

 

4-RÖVEŞATA GOL OLSAYDI

 

 Eren Derdiyok, eski tip çakılı forvet.Trabzon maçındaki röveşatası 20-25 cm sola gitse suskunluktan bahsetmeyecektik.

 

 

 

5-BURSA İLK DÖRDÜ ZORLAR

 

Bursa, ‘ilk dördü’ zorlar, ama şampiyonluk hedefi için bu türden ilham kaynağı olacak bir yapıda değil. Hamzaoğlu’nun sanki asıl derdi yarışta G.Saray’ı geçmek.

 

 

 

6-BAŞKASI DERT ETMEZ

 

KOCAMAN, futbol coğrafyasının ‘akil’lerinden. Söyledikleri doğru, ama şu konjonktürde, futbolun tüm bileşenlerinin geneli için söylüyorum, kendi konumlarını sorgulamaya ne vakitleri var, ne de böyle bir dertleri. Kocaman, bu işin yıllardır emekçisi ve cephenin ‘büyükler’ ile ‘diğerleri’ kısmını da yaşadı. Kıyas yapacak birikim ve görgüye sahip. Yani dertlerin farkında ve arada bir bizimle gözlemlerini paylaşıyor. Ancak sorunlar halloluyor mu, tabii ki hayır...

 

 

 

7-ÖNCELİK FARKI KORUMAK

 

BU maç üzerinden yorum yapmak bizi çok doğru noktalara götürmez. Fenerbahçe’nin oyun iştahını ya da evet, Van Persie’nin doğru noktalardaki oyun aklını takdir edebiliriz.

 

 

 

Ancak Karabükspor’un 10 kişi kalarak dengelerin bozulması ve oyundan da erken düşmesi, maçı ele alırken doğru kriterlerle bakmamızı zorlaştırıyor. Bu aşamada önemli olan yarışın içinde kalmak ve puan farkını korumak veya kapamak. Bu anlamda da Fenerbahçe için kayıpsız bir hafta oldu.

 

 

 

Konuyu sanırım böyle özetleyebiliriz.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!