GeriSeyahat Fas’ın yerel dokusunu Meknes’te keşfettim
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Fas’ın yerel dokusunu Meknes’te keşfettim

Fas’ın yerel dokusunu Meknes’te keşfettim

Seyahate meraklı olan ve deneyimlerini blog’undan paylaşan Sami Altınay’ın yolu, Fas gezisi sırasında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki Meknes şehrine düştü. Şehrin otantik dokusundan çok etkilenen Altınay, “Fas’a giderseniz buraya uğramadan dönmeyin” diyor.

Eskişehir’de yaşayan Sami Altınay (28) endüstri mühendisi. “Seyahat etmek benim için vazgeçilmez bir tutku” diyor. Her fırsatta yurtiçi ve yurtdışında seyahat ediyor. Deneyimlerini GezipGordum.com adresinde paylaşıyor.
Meknes’e bu yıl, Fas’a gezi planları yaparken gitmeye karar verdi. “Fas’ın Marakeş, Kazablanka, Fes, başkent Rabat gibi şehirleri çok turistik. Biz yerel yaşamı daha iyi gözlemleyebileceğimize inandığımız Meknes’e de vakit ayırmak istedik” diyor.
Meknes, Fas’ın kuzeyinde. Bir milyon nüfuslu. İsmini kurucusu Berberi kabilesi Miknasalardan alıyor. Rabat’a 130, Fes’e ise 60 kilometre uzaklıkta. Altınay “Bu iki şehirden birine yolunuz düşerse Meknes’e de uğrayın. Üstelik Fas’ın gelişmiş tren yolu seyahatinizi kolaylaştıracak” diyor.
Gezip görülecek yerlere gelince: “Tarihi yerleşim yeri Medina, yani çarşı, en çok ilgi duyacağınız yerlerin başında. Fas’ı yakından tanımak için kaçırılmayacak bir fırsat. Şehrin en önemli simgesi ise Mansur Kapısı. Bu kapı, Meknes’e altın çağını yaşatan Mulay İsmail’in emriyle yapılmış. Üzerindeki işlemeler çok etkileyici. Kapının hemen karşısında El Hedim Meydanı yer alıyor. Burası Marakeş’in dünyaca ünlü Djemaa el Fna Meydanı’nın minyatürü gibi. Seyyar satıcılar, yılan oynatıcılarıyla dolu. Gün boyu hareketli. Akşam sessizliğe bürünüyor. Mulay İsmail’in anıtmezarı da meydana yakın. Bunlar dışında Ebu İnani’ye Medresesi, Dar Jamai Müzesi, Büyük Cami, Nejjarine Cami, Agdal Sarnıcı, Bab El Khemis, Bab Berdaine, Yeraltı Hapishanesi Cara, Kraliyet Golf Kulübü, Koubat Al Khayatin ve şehrin yakınındaki Roma yerleşimi Volublis da gezebileceğiniz başlıca yerlerden.”

Fas’ın yerel dokusunu Meknes’te keşfettim

TANIDIK LEZZETLER

Meknes’in konaklama seçenekleri sınırlı. Riad adlı otel tarzı konakları öneriyor Altınay. “Geleneksel döşenmiş konaklardan bazıları çok yıldızlı otel kalitesinde. Mansur Kapısı’na çok yakın konumdaki Riad Yacaout’u tavsiye ederim.”
Yemeklerle ilgiliyse şunları söylüyor: “Yurtdışında yabancı tatlara mesafeliyim ama Fas mutfağı hoşuma gitti. Türk damak tadına benzer özellikler taşıyor. Tereyağı, reçel, bal, gözleme gibi yiyecekler tüketiliyor. Fas’ın vazgeçilmez yemeği ise ‘tajin’ ve ‘kuskus’. Huni biçiminde kapaklı güveçlerde pişirilen tajinlerin ana malzemesi tavuk, et ya da az da olsa balık. Yanına sebze ilave ediliyor. Kuskus daha küçük boyutlu. Bazı yerlerde üzerine et ilave edilerek pişiriliyor. Son olarak Fas’ın olmazsa olmazı nane çayı. Meknes’te fastfood zincirlerini bulmak da mümkün.”
Altınay’ın aynı deneyimi yaşamak isteyenlere önerileri şöyle: “Meknes’te karasal iklim hâkim. Bu yüzden bence gezmek için en uygun aylar mayıs ve eylül. Alışveriş için de çok fazla seçeneğiniz yok. Dilerseniz yöresel kıyafet ‘cellabe’, Fas ayakkabısı ‘bilgha’ ya da ‘tajin’ kaplarının minyatürlerinden alabilirsiniz. Ama pazarlık yapmanızı öneririm.”

Türk dizilerini izliyorlar

Son yıllarda Türk TV dizileri Balkanlar başta olmak üzere çeşitli yerlerde karşıma çıkıyordu.
Fas’ta da 5 dizimizin çok popüler olduğunu otel görevlisinden duyduk. Yerel TV’lerde gün boyu dizilerin tanıtımları dönüyor. Medina’da seyyar satıcıda alışveriş yaparken Türk olduğumuzu öğrenen bir Faslı bizi çarşıda 1,5 saat gezdirdi. Tabii gezimiz rehberin anlaşmalı olduğu sözde kardeşinin dükkânında son buldu ama alışveriş yapmadan geziyi 20 dirhem (yaklaşık 5 TL) vererek tamamladık.
Her iki taraf da memnun oldu.

False